157. El Palmerar d’Elx seguint el PR CV-439 Sender del Palmeral (Alacant)

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
 4. ELX
 5. PR-CV 439 SENDER DEL PALMERAR
 6. RUTA DE LES PALMERES SINGULARS
 7. PLAGA DEL MORRUT ROIG DEL PALMERAR
 8. DIFICULTAT
 9. ELS TRENS
 10. BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIOGRAFIA WEB
  2. CARTOGRAFIA
 11. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: Elx Parc (Renfe)
 • Distància/durada: 10,1 km / 2h30 (sense aturades)
 • Desnivell:  Inapr.
 • Dificultat: Fàcil
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

“Ja des d’Oriola a Elx el paisatge posseeix tot l’encant que normalment ha fet cèlebre el regne de València. Encara regat, amb terrenys magníficament cultivats, amb tarongers tancats o vivers, palmeres que creixen en grups. Meravellosos són, sobretot i per regla general, les entrades i sortides dels pobles i ciutats, de les que aquí hi ha moltes, totes elles enganxades unes a les altres. Però tot això empal·lideix davant Elx. El lloc és en si mateix petit i sense major encant, però, de tot Espanya, només aquí hi ha un autèntic bosc de palmeres datileres. S’entra a la ciutat per un pont que a banda i banda té hortes bellíssimes.”

Wilhelm von Humboldt (1767-1835)

Encara que Von Humboldt definia el palmerar d’Elx com un gran bosc, de fet les més de 220.000 palmeres datileres (Phoenix dactylifera) que omplen el centre de la ciutat d’Elx, a la comarca del Baix Vinalopó, formen una gran plantació agrícola ordenada en parcel·les, o horts, tal com s’anomenen aquí. Tot i que existeixen altres palmerars al País Valencià (Oriola), el d’Elx és el més gran i important de la zona, i també d’Europa. Tant és així que l’any 2000 va ser declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO.

L’abril de 2015 es va crear dins el palmerar un sender homologat i abalisat de petit recorregut com un element més de promoció. Aquesta ruta senderista urbana recorre el centre de la ciutat tot visitant els diferents horts en què s’organitza. Aprofitant que el sender passa per l’estació principal de la ciutat (Elx-Parc) us volem proposar una ruta diferent i singular. Singular per recórrer un palmerar únic a Europa que és patrimoni mundial, i diferent perquè seguirem un sender de petit recorregut pel centre d’una gran ciutat, fet inusual de totes, totes.

Actualment el palmerar no té finalitats agrícoles, sinó lúdiques i recreatives, però continua sent el més gran del món fora del d’alguns palmerars que podem trobar en països àrabs. 

 • Interès:  El Palmerar, declarat Patrimoni de la Humanitat l’any 2000
 • Època: Tot l’any. Compte amb la calor durant l’estiu.
 • Dificultat:  Cap dificultat. Seguim sempre un sender de petit recorregut pels carrers de la ciutat. 

MAPES

TOPOGRÀFIC
mapa-de-la-ruta02
Mapa de la ruta (Mapa extret de Turisme d’Elx)
TRACK A WIKILOC
wikiloc
Wikiloc

ELX

Elx, capital de la comarca alacantina del Baix Vinalopó, està situada a 21 quilòmetres al sud de la ciutat d’Alacant, i amb els seus 228.000 hab. és la tercera ciutat més gran del País Valencià.

La ciutat va ser fundada pel ibers al s. V aC, a la que van anomenar Ilici. Ja poblada des del neolític, per aquí hi van passar els romans, els bizantins i els mossàrabs, però van ser els musulmans els qui van crear el palmerar en la seva centenària estada a la ciutat, entre els segles VIII i XIII, ciutat a la que van anomenar Alsh. Va ser conquerida definitivament l’any 1265 per Alfons X de Castella amb l’ajut de Jaume I.

La ciutat d’Elx és coneguda per ser seu de tres elements patrimonials d’indiscutible valor:

 1. La Dama d’Elx, un bust ibèric del s. IV-V aC trobat a l’Alcúdia, a 2 km de la ciutat.
 2. El Misteri d’Elx, una teatralització litúrgica en valencià que recrea la Mort, Assumpció i Coronació de la Mare de Déu. Va ser declarat Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Es representa cada any per la Mare de Déu d’agost.
 3. El Palmerar, un conjunt d’horts urbans heretat de l’època musulmana i format per més de 200.000 palmeres, declarat l’any 2000 Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

La caminada passa pel Palau d’Altimira, seu del Museu Arqueològic i d’Història d’Elx, i on podrem visitar una còpia de la Dama d’Elx, atès que l’original es troba al Museu d’Arqueologia de Madrid. Així que amb aquesta ruta us  mostrarà directament dos d’aquests elements, el palmerar i la Dama d’Elx (còpia), o tots tres si realitzem la caminada a l’agost durant la representació del Misteri.  

PR-CV 439 SENDER DEL PALMERAR

p1050535

El sender es va crear a l’abril de 2015 a fi de promocionar el palmerar. Té una longitud oficial de 10,162 km, amb un recorregut que transita íntegrament  dins l’entramat urbà de la ciutat. De fet, és dels pocs amb aquestes característiques que coneixem, i ens atreviríem a dir que l’únic.  

Aprofitant que aquest sender passa per l’estació de tren d’Elx-Parc, podem seguir-lo en tot el seu recorregut. El seu inici i final oficial és a la plaça darrere del Centre de Congressos, al nord del carrer Curtidores. Però aprofitant que passa per l’estació de la Renfe d’Elx-Parc, iniciarem i acabarem la ruta en aquest punt.

Atesa la seva distància, just per sobre del límit dels 10 km per a ser considerat un PR (petit recorregut) i no pas un SL (sender local), ens fa pensar que alguns dels tombs de la ruta són per allargar-la i crear així la distància demanada a un PR. Tenim aquesta sensació entre els punts 6 i 7 del mapa, on el recorregut fa algun retomb poc lògic per una zona d’hort que tampoc té especial interès.

***Cal no confondre aquesta caminada amb la Ruta del Palmerar, una passejada turística que recorre el palmerar al voltant de l’Hort del Cura i de Sant Plàcid.

El PR no visita l’Hort del Cura, el més interessant d’Elx junt amb el del Parc Central. És privat i de pagament, raó per la qual el PR l’evita, però paga la pena acostar-s’hi i veure la palmera més famosa, la Imperial, anomenada així per la visita que li va fer l’Emperadriu Elisabeth d’Àustria (Sissí).

EN QUIN SENTIT?
Al ser una ruta circular podem seguir qualsevol direcció. Recomanem en sentit anti-horari per deixar per al final la part monumental d’Elx, així com la part del Parc Central, situat al centre i junt amb l’Hort del Cura els dos espais més interessants del Palmerar.

RUTA DE LES PALMERES SINGULARS

A part del sender de petit recorregut PR-CV 439, l’Ajuntament d’Elx ha creat la Ruta de les Palmeres Singulars, una caminada que visita 20 palmeres que per la seva forma o interès tenen nom propi. No es tracta de cap sender homologat com l’anterior, sinó una ruta turística que recorre exemplars concrets de palmera. 

Durant la nostra ruta seguint el PR visitarem algunes d’aquestes palmeres. Hem afegit els waypoints de totes les palmeres singulars, afegint les coordenades donades al fulletó editat i publicat per l’Ajuntament. Les palmeres singulars són:

 1. Palmera Trident (gps 30S 701477 4238140)
 2. Golondrina / La Centinela (gps 30S 701424 4238148)
 3. Del Colom (gps 30S 701417 4238219)
 4. Candelabro (gps 30S 701379 4238267)
 5. Don Diego (gps 30S 701348 4238257)
 6. Francisca (gps 30S 701413 4238280) TALADA
 7. Palmera de la Font 
 8. Tirachinas (gps 30S 701491 4238396)
 9. Bonica (gps 30S 701555 4237957)
 10. Pipa de San Plácido (gps 30S 701803 4237552)
 11. Cobra (gps 30S 701900 4237465)
 12. Imperial (gps 30S 701985 4237683)
 13. Tornillo (gps 30S 702177 4237555)
 14. Araceli (gps 30S 702022 4237348)
 15. Pipa de Sempere (gps 30S 702094 4237112)
 16. La Pipa Real (gps 30S 701852 4237251)
 17. Tombà del Mur (gps 30S 701852 4236949)
 18. Del Forat (gps 30S 701691 4237374) 
 19. Taleb Rifai (gps 30S 701617 4237492)

PLAGA DEL MORRUT ROIG DEL PALMERAR

morrut-roig
MORRUT ROIG (font Espores.org)

El més gran perill que avui dia té el palmerar va venir de l’Àsia tropical i es diu morrut roig (Rhynchophorus ferrugineus), un escarabat de grans dimensions (2-5 cm) que posa les larves a l’interior de la palmera i que acaba amb la vida dels exemplars hostes.

La primera presència detectada d’aquest insecte a l’estat espanyol va ser l’any 1995 a les províncies de Màlaga i Granada. Es creu que va venir amb l’exportació de fusta de palmera provinent de països sense controls fitosanitaris per a abastir el boom immobiliari del anys 2000. L’urbanisme salvatge que destrossa el territori i la corrupció lligada a aquest tipus de desenvolupament no són les úniques plagues d’un àmbit econòmic lligat al ‘pelotazo’.

La plaga s’ha estès per tot l’arc mediterrani, incloses les Balears, i afecta greument la vida de les palmeres decoratives. Però és especialment sagnant al Palmerar d’Elx, on l’escarabat ha infectat centenars d’exemplars.  Les desavinences entre l’Ajuntament d’Elx, gestor del palmerar, i de la Generalitat Valenciana, institució encarregada de la lluita contra la plaga, tampoc ha ajudat gens. 

DIFICULTAT

La ruta és de fàcil seguiment gràcies als pals indicadors que trobarem a totes les cruïlles i a les nombroses marques de pintura. Tot i així, hi ha algun punt on podrem dubtar. El mapa del recorregut que podem trobar a l’oficina d’informació ens serà molt útil.

Si es fa l’excursió a l’estiu, les altes temperatures recomanen de fer la ruta a primera hora del matí o a última de la tarda. Atès que és un recorregut urbà, no tindrem cap problema a trobar fonts, bars o supermercats on abastir-nos d’aigua.

ELS TRENS

La caminada té el seu inici i final a l’estació d’Elx-Parc, la principal de la ciutat. Aquesta estació forma part de la línia de rodalies C1 Alacant-Múrcia. També hi tenen parades els trens de llarga distància.

Entre Alacant i Elx són 25 minuts de trajecte en trens dièsel  atès que la línia no està electrificada. Hi ha una vintena de circulacions al dia per direcció.

Des de Barcelona hi ha 3 trens Talgo directes al dia, amb un temps de viatge de 6h. Alacant està a 5h de Barcelona amb Euromed i Talgo, i a 1h30 de València.

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

INFORMACIÓ

CARTOGRAFIA

RUTES RELACIONADES

S'està carregant…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , ,

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s