156. Travessa de la Serra Gelada entre Altea i Benidorm (Alacant)

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
 4. PARC NATURAL DE LA SERRA GELADA
 5. DIFICULTAT
 6. SENDERS
 7. EL TRENET DE LA MARINA
 8. LA RESSENYA
 9. BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIOGRAFIA WEB
  2. CARTOGRAFIA
 10. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Altea (Trenet de la Marina)
 • Estació d’arribada: Benidorm (Trenet de la Marina)
 • Distància/durada: 17,1 km / 6h (sense aturades)
 • Desnivell:  +1.050m / -950 m
 • Dificultat: Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

En aquesta nova proposta ‘trenderista’  us volem portar d’excursió fins a Benidorm. Sí, heu llegit bé, fins a Benidorm, la ciutat alacantina de la Marina Baixa coneguda pel seu model turístic de masses amb gratacels que s’eleven centenars de metres i que li donen al municipi un aspecte similar, salvant moltes distàncies, al de les ciutats de Hong Kong, Singapur o Nova York. 

La raó principal de fer-vos venir fins aquí no és aquesta ciutat, altrament sempre interessant de conèixer, sinó el Parc Natural i Reserva Marina de la Serra Gelada, un espai protegit per la Generalitat Valenciana des de l’any 2005 que comprèn 5.654 hectàrees, d’elles 4.909 d’àmbit marí i 745 de terrestre. 

La Serra Gelada s’aixeca abruptament amb penya-segats de més de 300 metres que cauen directament al mar entre els municipis d’Alfàs del Pi i Benidorm, essent una de les escasses àrees no urbanitzades de la costa valenciana. El seu punt més alt és l’Alt del Governador, un cim de 435 m que s’aixeca a l’extrem nord de la serra. 

La travessa de la Serra Gelada que us proposem és espectacular, sense comparació a cap de les que podem fer a Catalunya arran de costa. Recorrerem un corriol que ressegueix a tocar dels penya-segats amb espectaculars vistes del litoral, que inclou petits illots i dunes fòssils, així com amplis panorames de les muntanyes veïnes de la Serra de Bèrnia, d’Aitana, del Puig Campana i de la Serra d’Oltà.

La travessa uneix les estacions del Trenet de la Marina d’Altea i de Benidorm, ambdues unides per la mateixa línia. Entre les dues encara hi ha dues estacions més, la d’Alfàs del Pi i la de Disco Benidorm. Aquestes estacions estan més properes a la Serra Gelada, i si comencem i acabem la travessa en elles, podrem escurçar la ruta en aproximadament 2,7 km. Però val la pena la caminada per les platges de l’Albir entre Altea i Alfàs del Pi, així com l’espectacular, tot s’ha de dir, platja de llevant de Benidorm. A més a més, visitarem el petit centre històric de la població. Sí, que també en té, i no està de més de conèixer-lo. 

 • Sortida:   Estació d’Altea (Metro Alacant)
 • Arribada:  Estació de Benidorm (Metro Alacant)
 • Interès:   Els espectaculars penya-segats de la Serra Gelada
 • Època:  Tot l’any. Compte amb la calor durant l’estiu.
 • Ruta:  Estació d’Altea – Platja de la Roda – Port d’Altea – Platja de Cap Blanch – Platja de l’Albir – Vil·la Romana de l’Albir (opcional) – Àrea de l’Albir – Alt del Governador – Colladet del Pardo – Pas del Garrofer – Pas del Segur – Morret Negre – Ruïnes caseta vigilància – Alt de la Montera – Alt de la Creu – Platja de Llevant de Benidorm – Plaça de St. Anna – Plaça de la Creu – Estació de Benidorm
 • Dificultat:  Cap dificultat tècnica però el sender sovint va a tocar de l’abisme. Compte si hi ha persones amb vertigen. Hi ha un punt molt curt amb una corda per a utilitzar-la com a passamà, d’aquí el ‘Tram equipat’ del recorregut. 
pano_gelada_35
BENIDORM VIST DES DE LA PLATJA DE LLEVANT. AL FONS EL PUIG CAMPANA

MAPES

TOPOGRÀFIC
mapa-de-la-ruta-serra-gelada_noms
Mapa ruta
TRACK A WIKILOC
wikiloc
Wikiloc

PARC NATURAL DE LA SERRA GELADA

La serra Gelada és un serrat muntanyenc que s’alça de sobte a tocar del mar entre les badies d’Alfàs del Pi-Altea i de Benidorm, a la comarca alacantina de la Marina Baixa. La serra forma part de la serralada Bètica, més concretament del sector Bètic meridional, muntanyes que arriben fins a la mateixa línia costanera com en aquest cas,  però també al Penyal d’Ifac, els caps de la Nau i Sant Antoni o el Morro de Toix.

reserva-natural-pn
ÀREA DE RESERVA NATURAL

El nom de la serra ha anat variant al llarg de la història. L’any 1447 apareix documentat per primer cop com a Penyes de l’Albir, on s’esmenta en referència a Benidorm:

“bé sabien com pochs dies havia que
certes fustes de moros havien barrejat lo loch de Benidorm,
del que·n havien portat moltes ànimes, de que·n restava desert.
[…] fossen donades e pagades de la peccúnia comuna
de la dita ciutat quaranta lliures, moneda reals de València,
per obs de les guardes de Benidorm, de les Penyes del Albir
e del Cap de Morayra, ço és en nombre de huyt guardes.” Hinojosa (2004: 164). 

L’any 1562 apareix per primer cop documentat el nom de Gelada en un document relatiu a explotacions mineres de la cova Gelada, una cavitat que es troba al vessant interior de la serra: 

«que ay una sierra con una
cueva que se dize la Cueva de la gelada» (Salvà 2003: 345).

La importància d’aquesta cova com a referent va crear el nom de serra de la Cova Gelada, que esdevindria posteriorment Serra Gelada. Podeu consultar aquesta i més informació a la ponència de Pasqual Almiñana publicada a les Actes de la V Jornada d’Onomàstica (Dénia 2011), i d’on s’ha extret aquesta informació.

L’entorn de la Serra Gelada va ser declarat parc natural l’11 de març de 2005. Té un àmbit de protecció total de 5.654 ha. de les quals 4.909 són d’àmbit marí i 745 de terrestre. Té una alineació nord-est/sud-oest, amb la punta Bombarda pel nord i la punta de les Caletes com a límits de la serra. El punt més elevat és l’Alt del Governador, de 434 m, situat a l’extrem nord.  

dunes-trepadores_geologia
DUNES TREPADORES. Font Senderos Geológicos (web)

Una de les curiositats més rellevants dels penya-segats són les dunes trepadores fossilitzades. Fa 75.000 anys una glaciació de la terra va fer retrocedir el nivell del mar als continents. Les acumulacions de sorra que hi havien enfront la serra van quedar al descobert durant desenes de milers d’anys. El vent constant va crear dunes enfront els penya-segats que amb el temps van acabar trepant pels penya-segats fins que fa 18.000 anys, un nou escalfament del planeta va tallar aquest procés quan va tornar a pujar el nivell de les aigües, engolint les dunes.

Davant del Morret Negre, enmig de la serra, podrem observar el petit illot anomenat Illeta Mitjana. Aquesta illa marca la situació de la falla que va crear els penya-segats i on se situaven originalment abans que s’anessin retirant per l’erosió. Podeu consultar aquesta i més informació al magnífic web de Senderos Geológicos.

Més al sud de la serra, a 1,8 milles enfront de Benidorm, també podrem observar quan caminem pel sud de la Serra Gelada l’Illa de Benidorm, la més famosa dels quatre illots que hi ha a la zona. L’illa té un bonic origen mitològic que ens parla de Rotlà. Extret de Viquipèdia llegim:

“Rotlà es va enamorar d’una bella dama a la qual va estimar profundament. Tanmateix l’amant va caure malalta i només semblava sobreviure amb els raigs del sol. Rotlà, desesperat, colpejà la muntanya del Puig Campana (la coltellada que provocà és visible i famosa, coneguda com la Coltellada de Rotlan) i el tros va viatjar al mar formant l’illa i així retardar la posta de sol durant uns minuts. Més tard va arribar l’inevitable final i el gegant temut va portar el cos de la seua dona fins a l’illa perquè allí descansara deixant ofegar al seu costat i poder així romandre agafats de la mà eternament.”

L’origen geològic de l’Illa de Benidorm ens diu que està lligat a la Serra Gelada, essent un reducte, com l’Illeta Mitjana, de la serra abans que aquesta part meridional s’esfondrés.

DIFICULTAT

El sender transita a tocar dels cingles amb constants pujades i baixades. No presenta dificultats tret de la precaució que cal tenir si ens acostem als penya-segats. 

La travessa recorre la Serra Gelada seguint les marques d’un PR molt escasses, tot i que el corriol és únic i no té pèrdua. 

Després del cim de l’Alt 356 m hi ha una baixada pronunciada no aèria que pot requerir l´ús de les mans. Cal anar en compte de no relliscar però no té dificultats.

Si es fa l’excursió a l’estiu, cal preveure de portar aigua suficient

SENDERS

La caminada segueix per la Serra Gelada l’ Itinerari 2 (ruta groga) dissenyada pel mateix servei de parcs naturals. Trobarem indicadors fins a l’Alt del Governador, però no més enllà.

Un sender de petit recorregut travessa la serra, tot i que a principis del 2017 no estava homologat. Trobarem escadusseres marques de pintura blanca i groga.

EL TRENET DE LA MARINA

El Trenet de la Marina és un ferrocarril de via estreta (1.000 mm) de més de 100 anys d’història que connecta Alacant amb Dénia passant per bona part dels municipis turístics de les comarques alacantines de la Marina Baixa i de la Marina Alta, com ara els municipis de Vila Joiosa, Benidorm, Altea, Calp i La Gata de Gorgos.

La línia va ser inaugurada en un primer tram  fins a Altea el 28 d’octubre 1914, i fins a Dénia l’11 de juliol de 1915 quan es va inaugurar definitivament per part de la Companyia dels Ferrocarrils Estratègics i Secundaris d’Alacant (ESA). Entre l’any de la inauguració i el 1936, el Trenet de la Marina va transportar una mitjana de 240.000 passatgers, nombre que va arribar als 1.100.000 l’any 1973.

L’any 1964 la gestió va passar a l’empresa pública FEVE  i el 1986 la gestió del ferrocarril va ser cedida a la Generalitat Valenciana, institució que gestiona el tren a través de l’empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV). Actualment la línia s’emmarca en TRAM Metropolità d’Alacant, una xarxa de metro i tramvia que connecta la ciutat d’Alacant amb els pobles de la seva àrea d’influència. 

pano_gelada_03
ESTACIÓ D’ALTEA
Limon-express
Limon-express

Entre els anys 1971 i 2005,  gràcies a un promotor britànic, va funcionar entre Benidorm i Gata de Gorgos el primer tren turístic de l’estat espanyol. Anomenat ‘Limón expres‘, aquest tren amb vagons de fusta de color groc dels anys 20 va arribar a ser declarat Bé d’Interés Cultural, però ara descansa a les cotxeres del Campello esperant que fructifiqui alguna de les propostes de restauració de la línia.

L’estació de Calp es troba a l’extrem nord-oest de la població, allunyada del centre. Podeu consultar els horaris de METRO ALACANT aquí. 

pano_gelada_22
SERRA GELADA. BENIDORM AL FONS I EL PUIG CAMPANA A LA DRETA

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

Podem dividir la ruta en tres parts clarament diferenciades, una part central que correspon pròpiament a la travessa per la Serra i una d’anterior i de posterior que recorren la part costanera.

1. Estació d’Altea-Àrea de l’Albir (3,7 km)

En aquesta primera part recorrerem en direcció sud la costa entre les poblacions d’Altea i Alfàs del Pi, aquesta última coneguda per tenir el nombre més alt de residents noruecs fora del seu país. Caminarem arran de mar passant per les platges de la Roda, de Cap Blanch i de l’Albir, així com pel Port d’Altea, seguint sempre el Passeig Marítim.

Al final de la platja de l’Albir trobem l’Oficina d’Informació del municipi. Podem demanar informació i si tenim temps visitar l’important jaciment romà de la Vil·la Romana, situada a mig carrer de distància. 

L’any 1979 unes obres van descobrir un enterrament d’època romana. Les excavacions posteriors van treure a la llum un jaciment datat entre els s. III i VII dC de gran riquesa, format per una necròpolis, un mausoleu i una vil·la, una de les més importants d’Alacant. El Museu a l’Aire lliure de la Vila Romana de l’Albir es pot visitar de matí i tardes i es troba al Bulevard dels Músics, 28, cantonada amb avinguda Òscar Esplá.

De l’oficina d’informació, deixarem per uns quilòmetres la costa i continuem pel carrer Camí Vell de l’Albir que ens portarà, ja guanyant els primers metres, directes fins a l’entrada del parc natural.

2. Travessa de la Serra Gelada: Àrea de l’Albir-La Creu (6,6 km)

A l’entrada del parc natural trobem l’àrea recreativa de l’Albir,  amb una caseta d’informació i plafons informadors d’ús del parc així com de les rutes que hi podem fer, també amb  una zona de pícnic amb taules de fusta ja a l’interior.

Aquí trobarem el darrer punt d’aigua (font), que no en tornarem a trobar fins a Benidorm.  La Travessa de la Serra Gelada és la Ruta 2 de les creades pel parc. Durant la travessa seguirem un sender de petit recorregut (no homologat al 2016) fins a la Creu de Benidorm, que tot i que no està gaire marcat amb la corresponent pintura blanca i groga, el camí és únic i no té cap mena de dificultat a l’hora de seguir-lo.

El camí fins a l’Alt del Governador s’inicia per unes escales que ens portaran a través d’un camí amb forta pujada a passar primer per la cruïlla al Camí de la Cantera. El sender puja amb ganes entre una pineda fins a desembocar a la pista asfaltada d’accés a l’Alt del Governador (435 m).  Paga la pena apartar-se de la ruta uns metres per assolir el punt més alt de la Serra, malauradament espatllada per unes antenes de telefonia.

Caldrà seguir la pista asfaltada que abandonarem al cap de 750 metres (indicador) per prendre un corriol que no abandonarem fins a la Creu de Benidorm. Aquests 4 quilòmetres seran sens dubte la part més impressionant de la jornada.

El camí ressegueix a tocar dels penya-segats, de vegades uns metres per l’interior, però si no es pateix de vertigen és molt recomanable acostar-se al buit per gaudir de les vistes que tindrem, especialment dels penya-segats i de l’Illa Mitjana. D’especial interès són les dunes fossilitzades i penjades que es poden observar al nord i al sud del Morret Negret (o hi ha les ruïnes de l’antiga caseta de vigilància). Es van formar durant el Pleistocè superior (fa 75.000 anys) quan una baixada del nivell del mar deguda a una glaciació va deixar al descobert grans extensions de sorra submarina davant de l’actual Serra Gelada. El vent va transportar la sorra i va crear dunes trepadores que van assolir fins els 200 m d’alçada penya-segats amunt.

El camí puja i baixa de diferents cims (alts), poc marcats i  dels quals no hem trobat una cartografia on figurés els noms clarament. Tot i així, i tret que hi pugui haver algun error, hem localitzat el Colladet del Pardo (377 m), el Pas del Garrofer (339 m), el Pas del Segur (311 m), l’Alt de la Montera (338 m) i l’Alt de la Creu (237 m)

3. La Creu de Benidorm – Estació de Benidorm (4,5 km)

Un cop a la creu, podem dir que hem finalitzat la travessa. Baixarem fins a la Platja de Llevant de Benidorm seguint els carrers Taiwan, Tòquio i Dos Calas.

Iniciem aquí la caminada per la llarga Platja de Llevant que discorre davant dels hotels gratacels que han donat ‘fama’ a Benidorm.

L’arquitecte Òscar Tusquets és defensor d’aquest tipus de planificació (arquitectònica) formada per esvelts edificis tots amb vistes al mar i amb àmplies zones d’esbarjo entre ells. Afirma que 13 ‘benidorms’ haurien salvat el territori de les urbanitzacions expansives que són les que han malmès realment el territori (Gran Benidorm, exposició d’Oscar Tusquets. Barcelona Galeria Ignacio de Lassaleta, oct.2016).

L’estació del Trenet de la Marina de Benidorm està a 2 km de la Platja de Llevant. Hi ha previsió de crear una nova línia de tramvia que connectaria l’estació amb el centre del municipi. Fins que no es posi en marxa només tenim l’opció de caminar aquest tram urbà.

pano_gelada_05
Serra Gelada des de la Platja de l’Albir
pano_gelada_11
CIM DE L’ALT DEL GOVERNADOR
pano_gelada_07
VISTES AL PUIG CAMPANA (ESQ.) I A LA SERRA D’AITANA (DRETA)
pano_gelada_15
VISTES DE LA SERRA GELADA (esq.), BENIDORM, PUIG CAMANA I SERRA D’AITANA (dret.)
pano_gelada_16
L’ALT DEL GOVERNADORA I EL PENYAL D’IFAC AL FONS
pano_gelada_23
SERRA GELADA
pano_gelada_30
VISTA CAP A L’EXTREM SUD DE LA SERRA GELADA. PUIG CAMPANA AL FONS
pano_gelada_25
SERRA GELADA AMB BENIDORM AL FONS
pano_gelada_27
PENYA-SEGATS DE LA SERRA GELADA, AMB L’ALT DEL GOVERNADOR, PENYAL D’IFAC I LA SERRA DE BÈRNIA (al fons)
pano_gelada_31
AL CAIRE DELS PENYA-SEGATS. SERRA GELADA
pano_gelada_32
BENIDORM DES DE L’ALT DE LA CREU. AL FONS EL PUIG CAMPANA

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

INFORMACIÓ

CARTOGRAFIA

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Advertisement

2 thoughts on “156. Travessa de la Serra Gelada entre Altea i Benidorm (Alacant)

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s