154. Penyal d’Ifac des de Calp amb el Trenet de la Marina (Metro Alacant)

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
 5. CALP
 6. DIFICULTAT
 7. EL TRENET DE LA MARINA
 8. LA RESSENYA 
 9. FOTOGRAFIES
 10. BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIOGRAFIA WEB
  2. CARTOGRAFIA
 11. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: Calp (Trenet de la Marina)
 • Distància/durada: 15,2 km / 5h (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 780 m
 • Dificultat: Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

El Penyal d’Ifac és un enorme roc calcari situat al municipi de Calp, a la comarca alacantina de la Marina Alta, que s’eleva 332 metres sobre el nivell del mar. La seva silueta és impressionant, talment com si s’elevés literalment del mig del mar. De fet, en el seu orígen era així, un penyal que formava una illa però que per processos de sedimentació va acabar unit al continent. És per tant, d’orígen tombólic, com Peníscola, Cadis o Las Palmas de Gran Canària, ciutats situades en antigues illes unides ara al continent gràcies als sediments aportats pel mar.

Des de l’any 1987, les escasses 47 ha d’extensió que ocupa aquesta singularitat geològica van ser declarades Parc Natural, que atesa la seva escassa extensió, esdevé un dels més petits d’Europa. Bona part de la ruta que us proposem és urbana, però tot i així, conté força elements d’interès que fan d’aquesta caminada una ruta distreta i variada, amb trams que alterna passejades pel litoral marítim amb visites a ruïnes romanes, ibèriques i medievals, amb trams de vertaderes excursions, com és pròpiament l’ascens al Penyal d’Ifac o el contorn de les Salines de Calp. 

La ruta comença travessant el nucli antic de Calp per continuar pel Passeig Marítim, on a part de tenir fantàstiques vistes del Penyal, passarem per vestigis d’època romana com els Banys de la Reina i de la Muntanyeta.

Després de pujar al Penyal, la caminada va a buscar les Salines de Calp, una llacuna de 41 ha situada entre les platges de la Fossa i de l’Arenal. Es té constància de la seva explotació des d’època romana, i tot i que no està massa ben conservada, podem recórrer el seu perímetre per un itinerari que l’envolta i visitar un mirador que s’hi ha instal·lat al vessant nord.

La tornada a l’estació la proposem per una avinguda que ens porta ràpidament de nou a l’estació. Però evidentment que qui vulgui dinar, banyar-se o prendre alguna cosa arran de mar, només cal que torni al Passeig Marítim i segueixi de tornada el camí inicial.

 • Interès:  El Penyal d’Ifac, un tòmbol de 332 m
 • Època: Tot l’any. Compte amb la calor durant l’estiu.
 • Ruta:  Estació de Calp – Església Evangèlica – carrer Campanari – Església – carrer Puchalt – Passeig Marítim – Conjunt Termal de la Muntanyeta – Torre Molí del Morelló – Banys de la Reina – poblat ibèric i medieval – túnel Penyal d’Ifac – Mirador Post de Carabiners – Penyal d’Ifac – Cala de la Fossa – Salines de Calp – estació de Calp
 • Dificultat:  L’ascens al Penyal té trams una mica aeris amb roca pulida pel constant pas.    

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

 • Ruta ST 155: L’estació de Calp del Trenet de la Marina és origen i final d’aquest itinerari que envolta la Serra d’Oltà pujant al seu punt més elevat, el cim d’Oltà.

MAPES

TOPOGRÀFIC
mapa-ruta-penyal
Mapa ruta
TRACK A WIKILOC
Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
perfil-ifac
Perfil

CALP

Calp és un municipi de només 22.000 habitants censats, tot i que a l’estiu comptant els visitants, aquesta xifra augmenta considerablement. Es troba a la comarca de la Marina Alta, amb capitalitat a Dénia. Calp es troba a 62 km al nord d’Alacant i a 122 km al sud de la ciutat de València.

El municipi és molt extens. Tot i que el nucli vell és petit i no està lluny de l’estació de tren, el Penyal i les platges de llevant disten uns quilòmetres tant del centre antic com de l’estació de tren.

DIFICULTAT

La pujada al penyal és fa gràcies a un túnel que es va perforar al s. XIX i que travessa la infranquejable paret nord. Fins aquest punt el camí està arranjat i és còmode de fer.

Passat el túnel, les xancletes són prohibides (sic) atès que el corriol passa per algun tram aeri i s’enfila per trams de roca calcària molt pulida pel pas de la gent. Aquest és l’únic aspecte a tenir en compte, tot i que s’han instal·lat alguns passamans i cadenes per assegurar alguns trams.

EL TRENET DE LA MARINA

p1050494
ESTACIÓ DE CALP

El Trenet de la Marina és un ferrocarril de via estreta (1.000 mm) de més de 100 anys d’història que connecta Alacant amb Dénia passant per bona part dels municipis turístics de les comarques alacantines de la Marina Baixa i de la Marina Alta, com ara els municipis de Vila Joiosa, Benidorm, Altea, Calp i La Gata de Gorgos.

La línia va ser inaugurada en un primer tram  fins a Altea el 28 d’octubre 1914, i fins a Dénia l’11 de juliol de 1915 quan es va inaugurar definitivament per part de la Companyia dels Ferrocarrils Estratègics i Secundaris d’Alacant (ESA). Entre l’any de la inauguració i el 1936, el Trenet de la Marina va transportar una mitjana de 240.000 passatgers, nombre que va arribar als 1.100.000 l’any 1973.

Limon-express
Limon-express

L’any 1964 la gestió va passar a l’empresa pública FEVE  i el 1986 la gestió del ferrocarril va ser cedida a la Generalitat Valenciana, institució que gestiona el tren a través de l’empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV). Actualment la línia s’emmarca en TRAM Metropolità d’Alacant, una xarxa de metro i tramvia que connecta la ciutat d’Alacant amb els pobles de la seva àrea d’influència. 

Entre els anys 1971 i 2005,  gràcies a un promotor britànic, va funcionar entre Benidorm i Gata de Gorgos el primer tren turístic de l’estat espanyol. Anomenat ‘Limón expres‘, aquest tren amb vagons de fusta de color groc dels anys 20 va arribar a ser declarat Bé d’Interés Cultural, però ara descansa a les cotxeres del Campello esperant que fructifiqui alguna de les propostes de restauració de la línia.

L’estació de Calp es troba a l’extrem nord-oest de la població, allunyada del centre. Podeu consultar els horaris de METRO ALACANT aquí. 

LA RESSENYA 

(datum ETRS89)

Podem dividir clarament la caminada en tres etapes diferents. Una primera entre l’estació i el Penyal, una segona corresponent a la pujada i baixada del Penyal, i una darrera coincidint amb la tornada a l’estació.

La única part pròpiament muntanyenca és la pujada i baixada del Penyal, una ruta que salva 300 metres de desnivell en tot just 2,2 quilòmetres.

pano_penyal_15
EL PENYAL D’IFAC DES DE LES SALINES AL CAPVESPRE

1. Estació de Calp – inici ascens al Penyal d’Ifac (4,4 km ; 1h15min)

Sortint de l’estació anirem a agafar un corriol que surt cap a llevant i que segueix un tram del Sender Tradicional de Calp entre el Cocó i Cepellar (pals indicador verds).  Un cop davant l’Església Evangèlica, el carrer de la Font ens pujarà fins al petit però interessant centre històric de Calp a través del carrer Campanari, un carrer de vianants ple d’establiments de restauració i de les antigues muralles.  

Un cop al Passeig Marítim, el seguirem fins al Port de Calp. De camí podrem visitar les restes del conjunt termal de la Muntanyeta, unes ruïnes romanes situades enmig de la platja i descobertes el 1993 durant la remodelació del front marítim. Una mica més enllà es troben les restes més importants, les del vicus romà dels Banys de la Reina,. Tot el conjunt, tancat per una reixa i declarat Microreserva de Flora, conté les restes d’una important  vila romana de fa 2.000 anys. En una cantonada trobem la torre del Molí de Morelló, un antic molí fariner de meitat del s. XIX.

La ruta passa per la platja del Cantal Roig fins al Port de Calp, una zona amb multitud de restaurants, des d’on a través d’unes escales accedirem al final de l’Avinguda Illa de Formentera, punt on s’inicia l’ascens al Penyal.

2. Pujada al Penyal d’Ifac (5 km ; 2h ; +/- 350 m)

El camí s’inicia al final de l’Avda. Illa de Formentera, on trobem l’entrada al Parc Natural i a partir des d’on els vehicles estan prohibits. Una ampla pista ens condueix a passar per les restes d’un poblat romà i medieval, en un gran replà on podem fer una curta ruta circular alternativa.

La pista condueix al Centre de Visitants del Parc, on a part de trobar una útil font també podrem visitarem una exposició sobre la ‘Silene hifacensis’, una planta endèmica del Penyal que està en greu perill d’extinció i de la qual només en resten poques desenes d’exemplars coneguts. Superat un torn, i seguint un camí empedrat, arribarem de seguida al Mirador de Ponent, des d’on comencem a tenir excel·lents vistes del Port de Calp, la platja de l’Arenal, les Salines (que visitarem després) i de les muntanyes de l’entorn, com la Serra d’Oltà, Serra Gelada i Aitana. En aquest petit mirador es troben les restes d’una muralla musulmana.

Del mirador, el camí puja per un tram encara empedrat que zigzagueja muntanya amunt per una màquia litoral amb llentiscle, aladern i espígol. Però el que més ens cridarà l’atenció són el pins blancs tombats i rebregats pels forts vents de llevant que bufen en aquesta zona. 

A mig camí, a un costat del sender i mig amagades per la vegetació, hi ha les restes d’un antic poblat ibèric del s. IV-III aC, que dóna fe de la llarga història de poblament d’aquest indret. Caminem sota la paret nord del Penyal per on discorren diverses vies d’escalada de dificultat, activitat prohibida durant els mesos d’abril, maig i juny per a no destorbar la nidificació de les aus.  

Abans d’arribar al túnel assolirem el Mirador Botànic Cavanilles, dedicat a aquest botànic del s. XVIII. Aquest punt de guaita esdevé un espectacular mirador enganxat a les parets i des d’on podrem observar encara millor la Serra d’Oltà, la Serra d’Aitana i el Puig Campana. En aquest punt hi ha una de les dues Microreserves del Penyal, àrees que protegeixen punts d’especial interès botànic, i on podrem trobar plantes com el margalló i efedres.

El túnel salva el pas infranquejable entre el vessant nord i el nord-est. Va ser construït l’any 1918. Per recórrer els seus 50 metres no calen llanternes,  però sí  anar amb compte, la pedra del terra està molt desgastada tot i que ens podem ajudar d’uns passamans instal·lats a les parets.

A la sortida del túnel, un minúscul però atractiu mirador ens ofereix fantàstiques vistes de la costa de llevant fins al Morro de Tamarit. Uns senyals informen que a partir d’aquest punt les xancletes estan prohibides (sic). A partir d’ara, un corriol estret, pedregós, incòmode i força lliscant pel pas de visitants, ens portarà fins al cim pel vessant de llevant del Penyal amb l’ajuda de passamans en alguns punts del recorregut. 

Abans d’arribar-nos al cim del Penyal podem acostar-nos de forma opcional al Mirador dels Carrabiners (cruïlla indicada per un pal de direccions) punt on hi havia un antic post de guaita i des d’on es poden gaudir d’espectaculars vistes del mar i del mateix cim del Penyal.

La pujada al cim és lenta i de mal fer. El corriol és força dret en algun tram, sempre incòmode i de roca relliscosa pel continu pas de visitants. En aquells trams més dificultosos trobarem cadenes instal·lades per ajudar a la progressió. Tot i així, és apte per a qualsevol persona sempre que vagi amb compte. No cal dir que des del cim les vistes a 360º són espectaculars, des d’on podrem observar clarament d’oest a est: la Serra Gelada (Benidorm), el Puig Campana, la Serra de Bèrnia, la Serra d’Oltà, la Loma Larga, la Serra de Montgó i la Punta de Moraira

3. Tornada a l’estació de Calp (5,8 km ; 1h30min)

Un cop de nou a l’entrada del Parc Natural, on trobem el pàrquing per a cotxes, anirem a buscar la platja de la Fossa o de Llevant, des d’on es gaudeixen de bones panoràmiques del Penyal. De la platja ens dirigim a l’estany interior de Les Salines de Calp, una petita zona humida lligada estretament a la formació del Penyal  i inclosa dins del Catàleg de zones humides de la Comunitat Valenciana. És al seu vessant sud on es troben les restes dels Banys de la Reina, fàbrica de saladures a la que més tard s’hi afegí una piscifactoria.

Un sender ben marcat però sense senyalitzar envolta tot l’estany. Al marge nord hi ha una estructura de fusta que serveix com a mirador, especialment amb bones llums per a fotografiar el penyal a última hora de la tarda.

La tornada a l’estació de Calp la farem directament seguint l’Avda. dels Èxercits Espanyols fins a l’Església Evangèlica, on prendrem el mateix camí de pujada fins a l’estació que va en bona part per un antic sender tradicional.

FOTOGRAFIES

pano_penyal_13
CALP VIS DES DEL CIM DEL PENYAL D’IFAC
pano_penyal_04
CALP I EL PORT AMB LA SERRA D’OLTÀ AL FONS
pano_penyal_11
PEL VESSANT EST DEL PENYAL
pano_penyal_14
SALINES DE CALP

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

INFORMACIÓ

CARTOGRAFIA

RUTES RELACIONADES

S'està carregant…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , ,

One thought on “154. Penyal d’Ifac des de Calp amb el Trenet de la Marina (Metro Alacant)

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s