155. Serra d’Oltà des de Calp amb el Trenet de la Marina (Metro Alacant)

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
 5. CALP
 6. DIFICULTAT
 7. ELS SENDERS
 8. EL TRENET DE LA MARINA
 9. LA RESSENYA
 10. BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIOGRAFIA WEB
  2. CARTOGRAFIA
 11. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: Calp (Trenet de la Marina)
 • Distància/durada: 11,7 km / 3h (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 710 m
 • Dificultat: Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

La Serra d’Oltà és una elevació calcària situada entre els municipis de Calp i Benissà a la comarca de la Marina Alta (Alacant). Tot i que la serra no és gaire coneguda i que no assoleix massa alçada (587 m),  el recorregut per aquesta serra esdevé una molt grata i variada excursió que es desenvolupa per pistes i corriols emboscats amb magnífiques vistes, sobretot de la propera Serra de Bèrnia, però també de la costa de Calp i el seu Penyal, així com d’altres muntanyes veïnes.

El recorregut és circular, seguint en quasi la seva totalitat el PR CV-340, un sender de petit recorregut que surt de la zona d’acampada de Calp i que envolta la serra després de pujar al seu cim.

La ruta és força agradable i interessant, transitant en bona part per corriols i algun tram de pista, sempre amb bones vistes cap al mar i les muntanyes properes. Especialment destacable són les vistes cap a la Serra de Bèrnia, una de les millors muntanyes per on fer una excursió de les comarques alacantines.

El Cim d’Oltà assoleix els 587 m enmig d’un altiplà calcari envoltat per penya-segats, especialment pel seu vessant nord. La pujada i la baixada es fa pel vessant sud, de fàcil accés.  La muntanya està travessada pel barranc de la Mola, que divideix en dues parts el conjunt de la serra.

 • Interès:  La mola calcària de la Serra d’Oltà
 • Època: Tot l’any. Compte amb la calor durant l’estiu.
 • Ruta:  Estació de Calp – Ermita Vella -Camí de la Canal – El Corralet – Cim d’Oltà – Pou de la Mola – Finca del Pastor – Pas de la Canal – Estació de Calp
 • Dificultat:  Distància assequible amb desnivell elevat però sense cap dificultat tècnica. Seguim sempre un sender de petit recorregut ben indicat. 

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

 • Ruta ST 154: L’estació de Calp del Trenet de la Marina és origen i final d’aquest itinerari que puja fins al Penyal d’Ifac.

MAPES

TOPOGRÀFIC
mapa-olta_ign_amb-variants2
Mapa ruta
TRACK A WIKILOC
mapa-wikiloc_serra-olta
Wikiloc

CALP

Calp és un municipi de només 22.000 habitants censats, tot i que a l’estiu comptant els visitants aquesta xifra augmenta considerablement. Es troba a la comarca de la Marina Alta, amb capitalitat a Dénia. Calp es troba a 62 km al nord d’Alacant i a 122 km al sud de la ciutat de València.

El municipi és molt extens. Tot i que el nucli vell és petit i no està lluny de l’estació de tren, el Penyal i les platges de llevant disten uns quilòmetres tant del centre antic com de l’estació de tren.

DIFICULTAT

Cap punt del recorregut presenta dificultats i és de fàcil seguiment gràcies als pals indicadors que trobarem a totes les cruïlles.

Si es fa l’excursió a l’estiu, cal preveure de portar força aigua. No és fins a la part final que trobarem aigua gràcies a les diferents fonts arranjades amb aigua.

ELS SENDERS

La caminada segueix gairebé en la seva totalitat el recorregut del sender de petit recorregut PR-CV 340 Sender al cim d’Oltà.

Aquest recorregut circular s’inicia a la zona d’acampada gratuïta de la Urbanització Oltamar de Calp.  Des de l’estació de Calp del Trenet de la Marina l’anirem a buscar prop de l’Ermita Vella, des d’on el seguirem en tot moment envoltant la interessant Serra d’Oltà fins a abandonar-lo ja cap al final de la ruta, quan anirem a buscar de nou l’estació de tren utilitzant un trencall indicat.

EL TRENET DE LA MARINA

El Trenet de la Marina és un ferrocarril de via estreta (1.000 mm) de més de 100 anys d’història que connecta Alacant amb Dénia passant per bona part dels municipis turístics de les comarques alacantines de la Marina Baixa i de la Marina Alta, com ara els municipis de Vila Joiosa, Benidorm, Altea, Calp i La Gata de Gorgos.

La línia va ser inaugurada en un primer tram  fins a Altea el 28 d’octubre 1914, i fins a Dénia l’11 de juliol de 1915 quan es va inaugurar definitivament per part de la Companyia dels Ferrocarrils Estratègics i Secundaris d’Alacant (ESA). Entre l’any de la inauguració i el 1936, el Trenet de la Marina va transportar una mitjana de 240.000 passatgers, nombre que va arribar als 1.100.000 l’any 1973.

L’any 1964 la gestió va passar a l’empresa pública FEVE  i el 1986 la gestió del ferrocarril va ser cedida a la Generalitat Valenciana, institució que gestiona el tren a través de l’empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV). Actualment la línia s’emmarca en TRAM Metropolità d’Alacant, una xarxa de metro i tramvia que connecta la ciutat d’Alacant amb els pobles de la seva àrea d’influència. 

Limon-express
Limon-express

Entre els anys 1971 i 2005,  gràcies a un promotor britànic, va funcionar entre Benidorm i Gata de Gorgos el primer tren turístic de l’estat espanyol. Anomenat ‘Limón expres‘, aquest tren amb vagons de fusta de color groc dels anys 20 va arribar a ser declarat Bé d’Interés Cultural, però ara descansa a les cotxeres del Campello esperant que fructifiqui alguna de les propostes de restauració de la línia.

L’estació de Calp es troba a l’extrem nord-oest de la població, allunyada del centre. Podeu consultar els horaris de METRO ALACANT aquí. 

pano_olta_05
BAIXANT DEL CIM D’OLTÀ AMB LA SERRA DE BÈRNIA I GELADA AL FONS

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0km 0h Estació de Calp (102 m) (gps 31S 241807 4282113)

Sortim de l’estació i anem en direcció nord (cap a l’esquerra segons se surt de l’estació) per anar a buscar un pas a nivell que dóna accés a la urbanització de les Cucarres i d’Oltamar. Al cap de 200m en una bifurcació prenem a l’esquerra seguint l’indicador en direcció a “Oltà Norte 2h P.R.”. Pugem entre la urbanització en direcció est fins assolir una segona “Casa Andrea”, pintada de blanc, i on comença el camí de terra i a partir d’on els vehicles tenen el pas prohibit.

2,1 km 35 min Ermita Vella (332 m) (gps 31S 240940 4281985)

Arribem a la zona recreativa de l’Ermita Vella, zona amb taules de fusta i bany on es troba l’ermita del mateix nom, dedicada a Sant Francesc i construïda l’any 2002. És una petita capella de sostre a dues-aigües amb campanar d’espadanya.  

A la bifurcació que trobem 50 m després de l’Ermita, anem a la dreta (nord-oest) en direcció al Cim d’Oltà 2080 m. segons ens informa un pal indicador. Aviat deixem la pista per emprendre el tram més dur de tota l’ascensió, un corriol que s’enfila per una canal (torrent) tot deixant enrere la pineda per anar ara entre margalló, llentiscle i cirerer d’arboç. A la nostra esquena tenim bones vistes de Calp i el Penyal d’Ifac.

2,8 km 1h Cruïlla als cims opcionals de la Mola i de Pinet (496 m) (gps 31S 240594 4282507)

Assolim el plató cimer de la Serra d’Oltà i important cruïlla ben indicada per un pal indicador. Aquí tenim l’opció de fer dos cims abans de dirigir-nos cap al Cim d’Oltà.

De forma opcional podem anar cap al cim del Pinet (506 m), cim situat a 400 metres en direcció nord-est (dreta), o bé al cim de La Mola (536 m), a 600 m en direcció sud (esquerra). Totes dues opcions estan indicades al pal de senyalització de la cruïlla.

Des d’aquest punt cal estar atents a seguir el camí correcte, que tot i estar ben indicat, va sense sender fressat sobre roca calcària foradada i fragmentada per efecte de la meteorització. Malgrat l’incomoditat del sender, aquesta part de la ruta potser sigui la més interessant. La bellesa de l’entorn i l’amplitud de la panoràmica al nostre entorn farà que gaudim d’un tram de caminada excel·lent.

3,3 km 1h10min El Corralet (522 m) (gps 31S 240397 4282863)

Arribem a les ruïnes d’un antic corral (senyal indicador) on també trobem un pou. Aquí el camí es bifurca en dues opcions. L’habitual és prendre la variant que puja per llevant del Corralet per un senderó que va entre una pineda. De baixada es fa pel camí de ponent, variants que s’uneixen de nou aquí.

3,9 km 1h30min Cim d’Oltà (589 m) (gps 31S 240240 4283403)

Des del cim de la mola calcària d’Oltà podem albirar una gran panoràmica que abasta les veïnes muntanyes de la Serra de Bèrnia, el Puig Campana, el Montgó i la Serra Gelada i Benidorm, entre d’altres.

La baixada fins al Pou de la Mola és força dreta,  caminant entre una espessa i interessant pineda que s’estèn pel barranc de la Mola, una clotada que separa en dos la Serra d’Oltà.

5,4 km 1h50min Pou de la Mola (346 m) (gps 31S 240274 4282096)

Cruïlla de camins on trobem una antiga edificació de pedra i un pal indicador de camins. El pou que dóna nom a l’indret es troba al fons del barranc a la nostra dreta segons baixem. Des d’aquí surt un sender que envolta la serra pel sud i que va a parar a 250 m de l’Ermita Vella.

Nosaltres però, anirem a la dreta (oest) tot agafant un corriol que seguint el “Circuit Principal” continua perdent alçada entre una pineda. Als pocs minuts, el senderó desemboca a la pista principal que ve de l’Ermita Vella, un camí que gairebé envolta tota la Serra d’Oltà. La pista ens porta a passar per davant les ruïnes d’una edificació i per la Pedrera de la Mola (pal indicador), punt més baix d’aquesta part del recorregut i a partir del qual comença una nova pujada fins al Pas de la Canal.

El Barranc Salat separa la Serra d’Oltà de la de Bèrnia. Pel seu fons hi circula la carretera nacional, l’autopista AP-7, així com el Trenet de la Marina, amb els estrets de Mascarat separant el vessant interior de la costa. 

Caminem ara per la pista que envolta la serra tot passant per les ruïnes d’una antiga edificació i de la Pedrera de la Mola (pal indicador). Aquest punt és el més baix d’aquesta part del recorregut.

7,4 km 2h20min Finca del Pastor (375 m) (gps 31S 239843 4283269)

Antic mas enrunat però que té al seu davant un pràctic banc de fusta on seure-hi a descansar una estona. Una pintura a les poques parets que resten dempeus que encara es pot llegir ens diu que l’antic mas es ven, amb un telèfon de contacte. 

La pista passa sota les parets del vessant occidental de la serra. Si estem atents, i tot i que el bosc ens pot tapar una mica la vista, podrem veure  el Dit d’Oltà, una esvelta columna calcària que s’aixeca sota els penya-segats que cauen del cim d’Oltà.

8,2 km 2h45min Pas de la Canal (400 m) (gps 31S 240301 4283625)

Petit replà envoltat de pins sota les parets nord de la serra on el sender inicia la baixada cap al  vessant oriental. El descens és força dret, superant algun que altre marge de pedra i entre una vegetació abundant amb predomini del pi blanc, el romaní i el margalló.

Baixant tindrem impressionants vistes de les parets nord-est de la serra, així com del Penyal d’Ifac sobresortint entre la pineda.

9,3 km 3h10min Cruïlla a la Zona d’acampada (276 m) (gps 31S 241094 4283059)

El camí desemboca a una pista (pal indicador) que connecta amb la zona gratuïta d’acampada de Calp, punt d’inici i final oficial del sender PR CV 340. Seguim la pista a la dreta que ens portarà en pocs minuts fins a la desviació a l’estació de tren.  En aquest tram trobarem diferents fonts on poder reomplir la cantimplora d’aigua.

9,9 km 3h20min Cruïlla a l’Estació FGC (280 m) (gps 31S 241125 4282471)

Pocs metres després d’una caseta i d’una cruïlla (indicada) s’accedeix a una zona d’escalada i al cim d’Oltà (2.500 m). El punt està marcat per un senyal de fusta que ens indica que l’estació es troba a 2.150 m seguint el corriol a mà esquerra.

En aquest punt tenim dues opcions per a tornar a l’estació:

 1. Un pal indicador ens marca un corriol a mà esquerra que baixa uns metres fins a trobar una pista poc marcada. Si seguim aquesta pista a la dreta (sud) ens portarà al camí principal de pujada des de l’estació a l’Ermita Vella. És una opció més curta, tot i que durant un tram anem sense marques de pintura de sender.
 2. Continuem per la pista seguint els senyals de pintura blanca i groga del PR fins a l’Ermita Vella (750 m), on només caldrà seguir de baixada el mateix camí per on hem pujat. Aquesta opció és 15 minuts més llarga.

11,8 km 3h45min Estació de Calp (102 m) (gps 31S 241807 4282113)

L’edifici de l’estació disposa d’un bar on poder menjar o prendre alguna cosa un cop acabada la ruta.

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

INFORMACIÓ

CARTOGRAFIA

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , ,

One thought on “155. Serra d’Oltà des de Calp amb el Trenet de la Marina (Metro Alacant)

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s