161. Volta a les Agulles de Sta. Àgueda i font Tallà seguint el PR-CV 397 (Benicàssim)

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
 5. PARC NATURAL DEL DESERT DE LES PALMES
 6. ELS SENDERS
 7. DIFICULTAT 
 8. ELS TRENS
 9. LA RESSENYA
 10. PUNTS DE PAS DE LA RUTA
 11. BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIOGRAFIA WEB
  2. CARTOGRAFIA
 12. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: Benicàssim (Renfe)
 • Distància/durada: 10,3 km / 3-4h (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 435 m
 • Dificultat: Moderada
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Benicàssim és una ciutat de la Plana Alta (Castelló) que potser no és gaire coneguda com a destinació senderista. Però des de la seva estació de tren (L7 Regionals València-Tortosa i Llarga Distància) podem fer interessants recorreguts pel parc natural del Desert de les Palmes, un espai protegit per la Generalitat Valenciana de gran valor mediambiental, patrimonial, històric i geològic. 

Per aquells que no vulguin fer la cresta de les Agulles (Ruta ST160 Cresta de les Agulles) tenen l’opció de fer aquesta caminada al voltant de les Agulles. Molt més tranquil·la i reposada, la ruta envolta les Agulles.

 • Interès:  La vista de les Agulles de Sta. Àgueda per tots els vessants.
 • Època: Tot l’any. Compte amb la calor durant l’estiu. 
 • Dificultat:  Itinerari sense cap dificultat. Segueix en tot moment (tret de la Font Tallà) un sender de petit recorregut. Camins irregulars a estones.

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

Totes les rutes tenen el seu inici i final a l’estació de Benicàssim:

 • Ruta ST159: Volta al Desert de les Palmes. Ruta que recorre bona part dels al·licients d’aquest espai natural 17 km (+/- 920 m)
 • Ruta ST160: Integral a la cresta de les Agulles de Santa Àgueda  9,5 km (+/- 660 m)
 • Ruta ST162: Circular al castell de Montornès 9,7 km (+/- 480 m)

MAPES

TOPOGRÀFIC
mapa-volta-a-les-agulles
Mapa ruta
TRACK A WIKILOC
wikiloc
TRACKS GPS A WIKILOC

PARC NATURAL DEL DESERT DE LES PALMES

Les serres del Desert de les Palmes estan incloses a la Serralada Ibèrica, concretament a la part més oriental del Maestrat. La Generalitat valenciana va declarar  aquest espai com a parc natural el 16 d’octubre de 1989. Té una extensió de 3.200 ha i inclou els espais protegits del Desert de les Palmes i de la Serra de les Santes, tot ocupant part de cinc termes municipals: Benicàssim, Cabanes, la Pobla Tornesa, Borriol i Castelló de la Plana.

Mapa del Desert de les Palmes
MAPA DEL DESERT DE LES PALMES

Van ser els carmelites els qui van donar nom al parc, atès que per a aquest orde religiós un ‘Desert’ era aquell espai solitari i allunyat de poblacions on retirar-se per dedicar-se a la vida eremítica i contemplativa. El nom de Palmes fa referència al gran nombre de margalló (Chamaerops humilis) que hi ha al parc.

Dins del parc podem trobar múltiples elements d’interès:

 • patrimonials: pels vessants del Desert trobemels castells de Montornés,  Miravet i Sufera, així com els nombrosos elements religiosos que s’escampen per aquestes muntanyes. L’establiment de l’orde dels carmelites descalços va equipar de convents, ermites, antres, coves i pilars devocionaris, tot el parc. L’Ermita de les Santes, el Convent Nou i el Vell dels Carmelites, i l’Ermita de la Magdalena, antic nucli de població que donà origen a Castelló, són els elements més importants.
 • mediambientals: el parc és de gran valor paisatgístic, botànic i faunístic, declarat zona LIC (zona d’interès comunitari). Els matollars silícics cobreixen bona part de la seva extensió, amb una petita part ocupada per pinedes de pinastre i pi blanc. Hi ha una presència important del margalló, planta que ha acabat donant nom al parc. El parc compta amb diverses espècies endèmiques, com la campaneta de roca (Leucojum valentinum) i conté la Microreserva de les Agulles de Santa Àgueda. El parc està declarat zona ZEPA (zona d’especial protecció per a les aus). El cim més elevat és el Bartolo 753 m.
 • geològics: al Desert podrem observar diferents fàscies del Triàsic, com el gres vermell (‘rodeno’ en lexicologia valenciana) del Buntsandstein, així com calcàries del Triàsic mitjà i superior. No podem oblidar la Falla de Montornès. Tot plegat omple aquestes muntanyes d’una varietat cromàtica espectacular de colors grisos i vermells, les roques de l’entorn.
 • històrics: en pocs espais podem trobar personatges com el Cid, els reis Pere I d’Aragó i Jaume I,  l’astrònom Pierre Méchain o monjos carmelites coincidint en tant poc espai. 

ELS SENDERS

Durant l’excursió trobarem els senders homologats i abalisats següents:

 • PR-CV 397 Volta a les Agulles: sender circular que des de Benicàssim envolta les Agulles de Santa Àgueda, una serra situada a llevant del Desert.
 • PR-CV 397.1 Volta a les Agulles: variant del sender anterior que va per la Carrerassa del Revoll.

Com és habitual als parcs naturals valencians, a més a més dels senders homologats que el recorren, també trobem diferents rutes creades pel parc. Al web dels parcs naturals de la Generalitat Valenciana podeu trobar la descripció de cadascuna d’elles, així com descarregar-vos els tracks per al gps. 

Podem descarregar-nos clicant aquí un mapa per a GPS al web de l’Institut Cartogràfic Valencià).  Cal registrar-se per a accedir a les descàrregues.

Les rutes del Parc Natural són:

rutes-parc-natural
RUTES DEL PARC NATURAL
 • Ruta 1: El Bartolo
 • Ruta 2: Les Crestes
 • Ruta 3: El Bartolo i les Santes
 • Ruta 4: La Pobla Tornesa
 • Ruta 5El Castell de Montornés
 • Ruta 6El Castell de Miravet
 • Ruta 7Les fonts del Desert
 • Ruta 8Benicàssim – la Font Tallada
 • Ruta 9Les Santes

DIFICULTAT 

Ruta que no presenta dificultats remarcables tret d’algun tram de sender irregular. Tot el recorregut, tret de l’accés a la Font Tallà es fa seguint un sender de petit recorregut.

És recomana evitar l’estiu. Durant aquests mesos la forta calor pot fer endurir la ruta.

ELS TRENS

p1070313

El ferrocarril va arribar a Benicàssim l’any 1863 quan es va obrir el tram amb Castelló que volia unir València amb Tarragona. L’any 2003 es va obrir una variant interior de la línia de tren que va traslladar l’estació 750 m al nord-oest, on es troba ara. L’antic traçat, que recorria la costa ha estat reconvertit en Via Verda, i  l’antiga estació, situada encara a la plaça de l’estació, està ara ocupada per la Policia Local.

La ruta comença i acaba a l’estació de Benicàssim, edifici situat a l’extrem nord de la població, del qual és l’última edificació. Aquesta situació, a tocar del parc natural, fa que sigui un bon punt d’inici de rutes pel Desert.  Té dues andanes i  quatre vies (via 3 direcció València i via 4 direcció Barcelona), mentre que les dues centrals estan reservades per als trens que no tenen parada. No té cap servei de bar o restauració, ni tampoc trobarem cap local a prop.

A principis del 2017, les connexions i preus des de Benicàssim a les principals ciutats eren:

– Barcelona (7/8 trens dia): Talgo 2h30min-2h45min (25-30€) ; MD 3h30min (17€) amb transbordament; Regional Expres: 4h15min (23€)

– València (8/9 trens dia): Talgo: 50 min (18€) ; Regional Express: 1h20min (8€)

– Castelló: (8/9 trens dia): Talgo 7 min. / Regional 8 min.

LA RESSENYA

1) Estació de Benicàssim (34 m) fins a la Font Tallà (300 m) (tram: 4,3 km)

Sortint de l’estació girem a l’esquerra (nord-est) fins a trobar el sender PR-CV 397 que vé del centre del municipi. El camí ens porta a passar per sobre el túnel ferroviari i entre una petita pineda i una torre de telefonia. Durant aquest tram ja podem veure clarament el recorregut que farem de pujada atès que des d’aquí es tenen bones vistes del primer tram de cresta per on puja inicialment el camí. 

Trobarem dues cruïlles en poc més de 50 metres, ambdues marcades amb sengles pals indicadors. En totes dues hem de seguir les indicacions que ens marquen el camí en direcció a la variant que va per la Carrerassa del Revoll.  

El sender s’enfila pel Barranc de la Comba, a estones incòmode per la seva irregularitat, però alhora agradable i estètic. Baixa pel Barranc de la Comba encaixonat entre l’Agulla del Salandó a la nostra dreta i l’Agullot a l’esquerra. 

OPCIÓ: Uns metres abans d’assolir el camí asfaltat del Camí de Miravet, opcionalment podem pujar a l’Agullot per un senderó que s’enfila pel vessant nord (45 min).

Per arribar a la Font Tallà cal seguir el camí asfaltat a la dreta (nord-est). Al cap de 480 metres veurem el corriol (pal indicador) del camí que puja fins al coll de les Agulles i on haurem de retornar després d’arribar-nos a la font.


2) Font Tallà – coll de les Agulles (413 m) (tram: 1,6 km)

De la font desfem el tram asfaltat fins a la cruïlla (pal indicador) on retrobem el PR, un tram en part avorrit però que ens ofereix l’al·licient de veure bones vistes de la cara nord de les Agulles.

El corriol que s’enfila cap al coll de les Agulles és ben bonic, recorrent la part nord i més ombrívola de la serra amb les agulles sobre els nostres caps i entre les que podrem distingir el gran triangle del Trampolí. 


3) Coll de les Agulles – Estació de Benicàssim (34 m) (gps 31T 249046 4438340) (Tram: 4,4 km)

En arribar al coll s’acaba l’ascens de la ruta. En aquesta part de la serra es troba l’únic bosc mixt amb alzines sureres de les Agulles. En l’esplanada del coll trobarem un monòlit de pedres i un pal indicador de direccions. En aquest punt és on acaba la integral de les Agulles (o on comença, depenent de la direcció que triem) (veure Ruta ST160 Integral a les Agulles). 

El sender baixa el Barranc de les Agulles per la Carrerassa del Revoll,  en direcció a Benicàssim, que es troba a 4,6 km d’acord amb el que ens marca l’indicador. 

El sender baixa pel vessant de solell, amb vistes a Benicàssim, el mar  i l’arrodonit pic dels Covarxos i el seu barranc entre aquest cim i la Lloma de Moltó, una carena de turons que s’endinsa cap a la costa. El camí va entre matollars formats per garric, romaní, bruc i alguns pins. Durant el descens podrem observar bona part de la cresta de les Agulles, entre les quals una visió de l’Agulló que ens permet veure el Tub i el Tobogan clarament. 

Al quilòmetre 6,3 de la ruta arribem a la cruïlla de la Carrerassa del Revoll (203 m)(gps 31T 249399 4440006), un antic camí de carros utilitzat per l’extracció de la roca de gres vermell de les diferents pedreres de la zona. Aquí comença la variant PR-CV 397.1, un sender que va per un bonic corriol entre una pineda fins a arribar al cap de 1,4 km (22 minuts) de nou a la cruïlla  on acaba la variant, per on hem passat anteriorment, i punt on tanquem el cercle al voltant de les Agulles.  Només cal retornar pel camí seguit fins a l’estació de nou.

PUNTS DE PAS DE LA RUTA

(datum ETRS89)

 • 0 km Estació de Benicàssim (34 m) (gps 31T 249046 4438340)
 • 1 km Túnel AP-7 (85 m) (gps 31T 248883 4438873)
 • 1,7 km Cruïlla Camí del Pla de Salandó (107 m) (gps 31T 248502 4439060)
 • 1,75 km Cruïlla PR-CV 397 i variant PR-CV 397.1 (107 m) (gps 31T 248506 4439115)
 • 3,4 km Camí de Miravet (333 m) (gps 31 T 248205 4440453)
 • 4,3 km Font Tallà (300 m) (gps 31T 248708 4441084)
 • 4,7 km Inici corriol pujada al coll de les Agulles (320 m) (gps 31T 248619 4440711)
 •  5,9 km Coll de les Agulles (413 m) (gps 31T 249643 4440953)
 •  7,1 km Cruïlla Carrerassa del Revoll PR-CV 397.1 (203 m) (gps 31T 249399 4440006)
 • 7,7 km Cruïlla PR-CV 397 i variant PR-CV 397.1 (107 m) (gps 31T 248506 4439115)
 • 10,5 km Estació de Benicàssim (34 m) (gps 31T 249046 4438340)

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

INFORMACIÓ

CARTOGRAFIA

RUTES RELACIONADES

S'està carregant…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , ,

3 thoughts on “161. Volta a les Agulles de Sta. Àgueda i font Tallà seguint el PR-CV 397 (Benicàssim)

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s