40. De Toses a Planoles per la serra de Montgrony i el Costa Pubilla (100 Cims)

ÍNDEX DE CONTINGUTS

  1. DADES TÈCNIQUES
  2. LA TRAVESSA
  3.  CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
  4. MAPES
    1. TOPOGRÀFIC
    2. TRACK A WIKILOC
    3. PERFIL DE LA RUTA
  5. ELS TRENS
  6. LA RESSENYA
  7. FOTOGRAFIES
  8. BIBLIOGRAFIA
    1. LLIBRES
    2. BIBLIOGRAFIA WEB
    3. CARTOGRAFIA
  9. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

  • Estació de sortida: Toses (Ripollès)
  • Estació d’arribada: Planoles (Ripollès)
  • Distància/durada: 13,5 km / h (sense aturades)
  • Desnivell:  +850 m / -1.165 m
  • Dificultat: Molt Exigent
  • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Gran excursió que ens portarà a conèixer la Serra de Montgrony, una serralada desconeguda tot i estar a tocar de la vall de Núria.  Enclavada entre les serres de Cavallera a l’est i del Cadí a l’oest,  des del capdamunt tindrem unes vistes desconegudes de tot l’entorn, entre els quals els cims del Puigmal, del Puigllançada i del Pedraforca.

Des de la població de Toses pujarem fins a la carena a  fi de pujar els pics de Pedra Picada (2.006m) i de Costa Pubilla (2.053m), aquest últim catalogat a la llista dels 100 Cims de la FEEC.

La ruta la vam realitzar en sentit contrari, és a dir, des de Planoles fins a Toses. Un cop feta la travessa vam veure que a part del menor desnivell fet en aquest sentit, l’excursió resulta també més fàcil de seguir. Hi ha punts del recorregut on és fàcil perdre els senyals (i potser el camí). Tot i seguir un camí abalisat, ens podem trobar que de sobte ens costi de trobar les marques grogues.  Parlem sobretot de l´inici del recorregut des de Toses, on seguir el camí abalisat groc del Camí de l´Oreneta és fàcil de fer en sentit ascendent, però difícil d´agafar aquest Camí si venim en sentit contrari. També al Pla de Querol ens podem trobar que és més fàcil travessar-lo de pujada, que no fer-lo de baixada.

  • Interès: Sortida per una serra poc coneguda però amb increïbles vistes a la Vall de Núria i amb l’ascensió al Costa Pubilla (2.047m), un 100 Cims de la FEEC.
  • Dificultat: Alta per la duresa de l’itinerari i l’atenció que cal tenir per seguir l´itinerari.

 CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

  • Ruta ST09: Caminada entre el Santuari de Núria i Planoles passant per la Font de l’Home Mort i el Collet de les Barraques 16,2km
  • Ruta ST75: Ribes de Freser – Ermita de Sant Antoni – Campelles – Camí de la Sois – Planoles 9,8km
  • Ruta ST85: Ribes de Freser – Sant Antoni – Campelles – Ref. Pla de Prats – Coll Pan – Coll Coma Hermada – Costa Pubilla (100 cims)  – Planoles 20,4km
  • Ruta ST128: Seguint el Túnel de Toses entre les estacions de Toses i La Molina

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa ruta 40 Toses a Planoles
Mapa de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil ruta 40 Toses a Planoles
Perfil de la ruta

ELS TRENS

HORARI

Les estacions de Toses i Planoles formen part del Transpirinenc català, tren que travessa els Pirineus per connectar amb la xarxa ferroviària francesa. Va ser l’única que es va arribar a completar, ja que la línia que havia de connectar per La Pobla de Segur amb el nostre veí del nord no arribà mai a territori francès.  Un altre intent estatal de connexió internacional va ser la línia de Canfranc, que sí que va arribar a la frontera francesa des del sud, però des del nord les línies fèrries no passaren de la població d´Oloron-St-Marie, prop de Pau.

2013-07-20 09.33.21

L’estació de Toses és un bar-restaurant, on podrem menjar o comprar algun detall que haguem oblidat abans de començar la caminada. No podrem comprar, però, el bitllet de tren. Ho haurem de fer dalt del tren.

L´estació de Planoles resta apartada del nucli de Planoles. Al seu costat hi podem trobar un bar. Sí que disposa de compra de bitllets. 

LA RESSENYA

0 km 0h  Estació de Toses  (1.410 m)

Sortim de l’estació en direcció oest, seguint la carretera GiV-4016. Travessem el pont sobre les vies del tren i girem a l´esquerra per l´antic tram de carretera quan encara hi havia pas a nivell.  Passem a tocar de la Font de les Planes i a final de la carretera, abans del tomb, agafem un camí on trobem un pal indicador del camí de l´Oreneta, camí que seguirem fins el Cortal de l´Hoste, un pla on trobem la pista del Camí de les Planes.

Toses1,36 km 30 min Pista (1.585 m)

Un cop a la pista la seguim durant mig quilòmetre entre boscos de pins, en lleuger ascens fins que trobem una cruïlla amb una mena de pàrquing a la dreta.

 1,9 km 40 min Les Tallades  (1.625 m)

Bifurcació. Seguim la pista de la dreta, en lleuger ascens. A la dreta hi ha un petit pla que sembla un pàrquing.  La pista va perdent entitat a mida que guanya alçada.

  2,3 km 46 min Pla de Querol (1.700 m)

Gran esplanada que puja cap a la serra del Montgrony. Hem d’estar alerta en aquest punt, atès que el corriol que hem de seguir surt de la part sud del Pla de Querol.

Seguim el sender amb marques grogues que puja força dret entre boscos de pi blanc. Poc abans del coll, els boscos esdevenen prats alpins, on podem trobar a l’estiu vaques pasturant-hi.

4 km 1h25 min Coll de les Fontetes de Castellar  (1.884 m)

Som a la carena de la Serra del Montgrony.  Abandonem les marques grogues que hem seguit des de Toses per emprendre la pujada en direcció Sud Est (a l’esquerra segons pujàvem).  De tant en tant trobarem senyals vermells.

4,9 km 1h40min Pedra Picada (2.006 m)

Primer dels tres cims de la jornada. Dalt del cim enlloc de la clàssica creu hi trobarem un martell que pica un conglomerat.

Baixem en direcció est sense cap camí marcat, tan sols algunes marques vermelles al terra ens marcaran el camí.

 5, 9 km 2 h Coll de Remoló (1.873 m)

Just davant tenim el pic de l´Emperadora. Nosaltres l´envoltarem pel nord per evitar de pujar-lo, tot i que fer-ho és una opció per després baixar per l´altra vessant fins el coll de la Bona.

 Del coll del Remoló agafem el camí que passa a tocar d´un abeurador per a vaques que va faldejant el pic de l´Emperadora sense perdre alçada fins al coll de la Bona.

 6,7 km 2h15min Coll de la Bona ( 1.892 m)

 Cruïlla de camins. Podem agafar tants camins per baixar cap al nord a Nevà i Fornells, com al sud cap a Castellar de N´Hug.

Continuem per la carena de la serra, ara enfilant camí amunt als pics del Roc dels Llams i el Costa Pubilla

 7,1 km 2h30min Búnquer (1.981 m)

Abans d´arribar al Roc dels Llamps (avantcim del Costa Pubilla) podem visitar un búnquer construït en una zona rocosa, ben camuflat en l´entorn, fet per controlar tota la vall del riu Rigard. 

Panorama2
Serra de Montgrony

 7,5 km 2h40min Roc dels Llamps  (2.043 m)

Avantcim del Costa Pubilla. Des d´aquest insignificant pic seguim a tocar d´una tanca elèctrica a la nostra esquerra fins arribar al Costa Pubilla. 

7,9 km 2h50min Pic de Costa Pubilla (2.054 m)

També anomenat cim de Pla de Pujalts, no és el més alt de la serra però potser sí el més important. Està inclòs dins de la llista dels 100 Cims de la FEEC. Des d’aquí es tenen unes vistes desconegudes dels cims de Núria, amb el pic de Dòrria en primer terme, davant del gegant Puigmal, així com el Pedraforca i el Cadí. 

Continuem per la carena, sense cap camí clar, només seguint algunes marques vermelles que trobem de tant en tant, fins el coll de Coma Ermada. 

8,7 km 3h10min Coll de Coma Ermada (1.886 m)

Principal cruïlla de la serra. Des d´aquest amplíssim coll podem baixar cap a Grombrèn i el Santuari del Montgrony al sud, mentre que cap al nord tenim a tocar el coll Roig, collet que dóna accés a Nevà o Planoles. Cap a l´est i a través del coll de Pan, podem arribar-nos fins a Campelles. 

En aquest coll trobem les marques grogues del tram d´El Camí que va de Núria al Santuari del Montgrony. A partir d´ara i fins a Planoles seguirem sempre aquest abalisament. 

Des del coll podem veure el pic d´El Cogulló i just davant el coll Roig, al nord oest. Des del coll agafem el camí  (de vegades confús pels nombrosos camins fets per les vaques que solen pasturar a la zona) en direcció oest, passant sota el pic de Costa Pubilla a través d´un tram de bosc de pi negre.

2013-07-20 11.16.589,3 km 3h25min Fortí Negre (1.786 m)

Passem per la font de Font Negra, feta amb  barrils fins trobar el Fortí de Font Negra, un búnquer construït després de la Guerra Civil a fi de controlar els Pirineus. Continuem per la dreta de la tanca elèctrica fins a trobar un pal vertical que senyala el coll Roig

 9,7 km 3h30min Coll Roig  (1.720 m)

Coll que separa les valls que baixen a l´oest (dreta) cap a Nevà i a l´est (esquerra) cap a Planoles. Seguim cap a Planoles (2h15min) segons indica el pal vertical que trobem al coll.  En aquest coll acaba una pista que ve del coll de Prat de Jou i Campelles. 

El camí ara és boscós i més irregular que el que hem seguit fins ara. Va faldejant el pic d´El Cogulló per l´est fins que travessem un petit coll tallat a la roca. 

10 km 3h40min Collet Rocós (1.637 m)

 Superem aquest petit coll que no és més que la superació de l´esperó que baixa del cim d´El Cogulló. El camí passa per frondosos boscos de pi blanc mentre perdem alçada ràpidament 

11,7 km 4h10min Coll Garroter  (1.352 m)

Gran esplanada d´herba. Tot i no semblar-ho som al coll Garroter. A l´est tenim la població de Nevà, però nosaltres travessem el pla recte en direcció sud, seguint sempre les marques grogues d´El Camí. 

En aquesta part de la sortida hem d´estar atents a les marques grogues. Travessem diferents plans herbosos i el camí trenca alguna pista on ens podem despistar amb facilitat. 

El camí baixa força dret pel Clot de les Vernedes amb el torrent Cornet a la nostra esquerra segons baixem. 

12,9 km 4h35min  Pista. Final del corriol (1.054 m)

Arribem a una pista. Girem a l´esquerra on trobem una petita casa (La Cabanya). Continuem per la pista i travessem el riu Rigat per un pont de ferro per a vianants, fins que anem a parar a una gran espladada de terra al costat del camp de futbol de Planoles. Agafem la pista cimentada que puja (pal indicador) fins la carretera a Nevà. La seguim uns metres per girar a l´esquerra  i travessem les vies del tren per un pas inferior. L´estació de Planoles la tenim 150m a l´est (esquerra). 

 13,5 km 4h50  Estació de Planoles (1.084 m)

Es troba  a la part més baixa de la població, apartada del nucli urbà. A tocar de l’edifici hi ha un bar.

FOTOGRAFIES

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
  • Vall de Ribes i Camprodon. Caminades i excursions. Carles Gel. Ed. Alpina (2005)
  • La Vall de Ribes a peu de poble a poble. Josep Nuet i Badia. Ed. Abadia de Montserrat (2009)
  • Llegendes i creences de Vall de Núria i vall de Ribes amb la baronia de Toses. Jordi Mascarella. Ed. Farell (2003)
  • La Vall de Ribes: una visió geogràfica. Jordi Sacasas. Ed. Abadia de Montserrat (2004)
  • La Vall de Ribes: ascensions, travesses, rutes de muntanya. Carles Gel. Ed. Piolet (2003)
  • Descobrir Catalunya núm. 85 (març 2005) Vall de Ribes

WEBGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

PATRIMONI HISTÒRIA

CARTOGRAFIA
  • Mapa Alpina Sèrie E25 Puigmal-Vall de Ribes-Ulldeter 1:25.000
  • Mapa Alpina Itinerànnia Ripollès 1:50.000
  • Mapa Comarcal de Catalunya ICC 31-Ripollès 1.50.000

RUTES RELACIONADES

S'està carregant…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 thoughts on “40. De Toses a Planoles per la serra de Montgrony i el Costa Pubilla (100 Cims)

Fes un comentari