234. De l’estació de Palautordera a la de Cardedeu per St. Antoni de Vilamajor seguint el GR-97

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
 4. DIFICULTAT
 5. LA RESSENYA
 6. ELS SENDERS
 7. ELS TRENS
 8. FOTOGRAFIES
 9. BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIOGRAFIA WEB
  2. CARTOGRAFIA
 10. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Palautordera (Rodalies)
 • Estació d’arribada: Cardedeu (Rodalies)
 • Distància/durada: 16,9 km / 4h30 (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 245 m
 • Dificultat: Moderada
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Nova ruta que ens porta a visitar la plana vallesana situada a peus del Montseny. En aquesta ocasió anirem des de l’estació de Palautordera a la de Cardedeu tot seguint el sender de gran recorregut GR-97.

En general la travessa ens ha deixat un bon regust de boca, tal com ja ens va passar a la travessa entre Cardedeu i La Garriga (ST226). Els trams de paviment (durant dos quilòmetres passat Sanata i la part de discorre per St. Antoni de Vilamajor) s’oblida aviat després de caminar entre àrees de cultiu extenses amb magnífiques vistes del Montseny, especialment del Turó de l’Home. També travessarem agradables zones emboscades, visitarem una ermita romànica i ens acostarem a un gorg ja dins del nucli de Cardedeu.

Com dèiem, la caminada travessa el nucli urbà de Sant Antoni de Vilamajor, una població de 6.000 hab. del Vallès Oriental situada als peus del Montseny. El seu petit nucli, ben cuidat, obsequia amb senzills però agradables punts d’interès com la plaça de la Vila, el Safareig o el parc i el porxo de Sauleda.

Passat el poble entrem a la zona més interessant de la caminada, el que travessa els torrents del Mal Infern i de Can Mets Bacs (i no, no és cap error tipogràfic, aquestes rieres s’anomenen així) i el bosc d’Alfou. No ens hem de perdre l’antic molí de vent i la vella i la rovellada maquinària de la sínia i la bassa del sot de Can Pungol, una tecnologia d’origen àrab d’extracció d’aigua gràcies a la força dels animals.

La ruta acaba a Cardedeu, un pròsper municipi de 18.000 hab. L’entrada al poble i arribada a l’estació la farem a través del parc de la Penya, un parc lineal que ressegueix la riera de Cànoves i on fins hi tot trobem un petit Gorg. Quan el vam visitar, encara a l’hivern, hi vam veure quitxalla banyant-s’hi.

Com sempre en aquests tipus de caminades que discorren entre camps de cultius, recomanem de fer-la durant la primavera a fi d’evitar l’excessiu calor de l’estiu i aprofitar la verdor dels camps per a gaudir d’un paisatge més esplendorós. Quan l’hem feta, els pocs camps de colza que ens hem trobat encara no esclataven del seu color groc tant cridaner, però si coincidiu quan ho facin, gaudireu encara més del paisatge.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa ruta
TRACK A WIKILOC
Wikiloc

DIFICULTAT

Ruta de dificultat baixa/mitjana que discorre per pistes planeres amb escassos desnivells.

El recorregut està senyalitzat amb pals indicadors i senyals de pintura blanca i vermella típica dels senders de gran recorregut.

LA RESSENYA

Els principals punts d’interès que trobem durant la ruta són:

KM 0

Estació de Palautordera (Sta. Maria de Palautordera): Situada lluny del nucli urbà. Va entrar en servei l’any 1860 quan va entrar en servei el tram entre Granollers i Maçanet-Massanes, com a prolongació del ferrocarril de Barcelona a Granollers. El conjunt està format per l’edifici de l’estació, amb tres plantes, i l’edifici de mercaderies, amb una planta baixa i un porxo cobert que va estar operatiu fins a l’any 1990.

L’Ajuntament i FGC el 2020 van arribar a un acord de col·laboració per posar en servei un centre de dinamització del turisme sostenible a l’estació.

KM 2,6 (Des. +100 m / -40 m ; 35 min)

Sant Joan de Sanata (Llinars de Vallès): Església d’estil gòtic tardà erigida al 1572 sobre un temple anterior d’origen romànic. Dos anys després va ser ampliada. Es tracta d’un temple de quatre trams coberts amb volta de creuria i reforçat amb sis contraforts. Disposa d’un absis poligonal també reforçat amb contraforts a les cantonades, dues capelles laterals i una torre campanar. La façana, orientada a ponent, és austera amb una obertura simple rectangular de carreus motllurats rematats per un timpà semicircular amb el baix relleu d’una petxina, i a mitja alçada un ull de bou.

La torre del campanar és de planta quadrangular formada per tres cossos superposats. L’element més antic és la base, d’origen romànic (segle XIII), d’obra de maçoneria amb carreus cantoners ben escairats. A sobre un cos més petit, també d’obra de maçoneria, coronat pel campanar fet amb carreus, amb dues arcades per cada costat. Remata la construcció una coberta emmerletada.

A l’interior s’hi conserva una imatge de la Verge del Roser que data del segle XVI.

(Extret de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya)

KM 7,9 (Des. +110 m / -85 m ; 2h)

Sant Antoni de Vilamajor: Municipi del Vallès Oriental de 8.400 hab. El nucli urbà concentra diferents espais d’interès: com: L’antic safareig rehabilitat com a monument i conegut amb el nom d’Espai Francesc Bardera, Ca l’Euferill (o Ca l’Eufil), una casa modernista construïda entre 1911-1912, Can Perpunter, masia catalana del segle XVII d’una nissaga de ferrers i actual ajuntament, o les Escoles Velles, situades a la plaça de la Vila.

KM 8,2 (Des. – ; 2h05 min)

Parc de Can Sauleda (St. Antoni de Vilamajor): Renovat completament l’any 2016. Dins el mateix parc hi ha El Porxo, un espai cobert que acull multitud d’actes i que es va construir traslladant i rehabilitant els porxos que es trobaven a les Escoles Velles. Al parc té el seu inici (plafó) el PR C-139 Sender el Pi Novell.

KM 9,1 (Des. +/- 25 m ; 2h20)

Torrents de Mal Infern i Mets Bacs (St. Antoni de Vilamajor): El primer dels dos torrents que creuem és el del Mal Infern. L’any 2005, amb motiu de la recuperació del camí per fer la marxa de les ermites, l’ajuntament va col·locar unes passarel·les de fusta per creuar-los còmodament.

KM 9,9 (Des. +/- 35 m ; 2h30)

Sínia de Can Pungol (St. Antoni de Vilamajor): Una sínia és una tecnologia d’origen àrab d’extracció d’aigua gràcies a la força dels animals. Situada enmig d’un camp de conreu, si el cultiu ens ho permet, paga la pena acostar-se per admirar la rovellada maquinària, un mecanisme rar de trobar a casa nostra. Al costat de la sínia hi ha una bassa, un petit safareig i una mina d’aigua.

KM 15,3 (Des. +70 m / -115 m ; 3h35)

Gorg de la Mina (Cardedeu): Petit salt i gorg de la riera de Vallforners, afluent del Mogent, al seu pas pel parc de la Penya. Cal baixar per un curt corriol que ens portà fins al gorg.

KM 16,6 (Des. -15 m ; 3h55)

Capella de Sant Corneli (Cardedeu): Situada al centre del poble, és una de les capelles més conegudes. D’origen preromànic, va passar per diferents estadis per la seva llarga vida, com per exemple estar tancada per un delicte de sang. Actualment és un espai dedicat a exposicions d’art contemporani i altres de temàtica local. 

KM 16,7 (Des. – ; 3h56)

Santa Maria de Cardedeu (Cardedeu): El primitiu temple romànic està documentat des de l’any 1022. L’església és de planta d’una sola nau amb vuit capelles laterals reconstruïdes després que fossin cremades durant la Guerra Civil. El campanar és de granit i té dos cossos i és de finals del s. XVI.

KM 16,8 (Des. – ; 4 min)

Torre Lligé (Ajuntament de Cardedeu): A quatre passes de Santa Maria. Torre d’estiueig construïda el 1890 segons projecte de l’arquitecte Adrià Casademunt. Està format per planta baixa i dos pisos. A la planta baixa de la façana principal sobresurt un cos de coberta plana coronat per una balustrada, formant un porxo tancat per arcs. La façana principal és de composició simètrica. Els elements formals i decoratius són historicistes. De la coberta es sobresurt una torre mirador. La part de darrer de l’edifici correspon al jardí. Extret Viquipèdia

KM 16,9 (Des. – ; 4h)

Estació de Cardedeu: Entra en funcionament el 1860, igual que la de Palautordera, quan es va posar en servei la prolongació entre Granollers i Maçanet-Massanes. L’actual edifici data de 1972 quan es va enderrocar la vella estació que estava situada uns 150 metres mes avall en direcció Granollers. Està situada a tocar del centre urbà.

ELS SENDERS

La ruta segueix durant tot el trajecte el GR-97. El sender passa de llarg pel nord de Cardedeu, així que el deixarem quan siguem al nord del municipi per anar a l’estació d’aquesta població vallesana.

Teníem dues opcions des de que deixem el GR-97 fins a l’estació de tren. El Camí, sender que des de la cruïlla de Can Bordoi-Can Coies travessa el municipi de nord a sud, o seguir el GR-97 1.300 metres més fins a Can Cutiró, on giraríem cap al sud per anar a buscar el parc de la Penya. Finalment hem pres la decisió de fer una barreja entre les dues possibilitats, és a dir, seguir El Camí fins a la masia de Bellsolar (ara en runes) i d’allí agafar el carrer de la MD de Montserrat fins al parc de la Penya. Aquesta opció ens ha semblat més agradable i interessant per a fer l’entrada i arribada al poble sense allargar massa la ruta.

1. GR-97 de la Tordera al Llobregat: sender de gran recorregut que uneix els rius Tordera i Llobregat. El seguirem durant bona part de l’etapa 1 (Sant Celoni-Sant Antoni de Vilamajor) i etapa 2 (Sant Antoni de Vilamajor-Llerona). El sender passar just per l’estació de Palautordera, així que ja des de bon principi el prendrem. El seguirem 13,1 km del total de 16,9 km de la ruta.

2. El Camí: marca pròpia vermella formada per dues “C” juntes i oposades. Seguirem aquestes marques una curta estona després d’abandonar el GR-97 a fi d’anar a buscar el parc de la Penya, espai amb més projecció natural que no pas els barris de cases unifamiliars amb piscina del nord de la vila.

ELS TRENS

ESTACIÓ DE SORTIDA:

Santa Maria de Palautordera:  L’estació es troba allunyada de qualsevol nucli urbà. No trobarem cap servei a la seva rodalia.

ESTACIÓ D’ARRIBADA

Cardedeu: L’edifici de viatgers és al sud del nucli de la població. La zona al voltant de l’església i de l’ermita de Sant Corneli hi ha establiments i terrasses on poder esmorzar o picar alguna en acabar la ruta.

FOTOGRAFIES

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

EL TEMPS

ELS TRENS

WEBS

CARTOGRAFIA
 • Mapa Alpina Del Mogent a la Calma 1:20.000
 • Mapa Alpina 25 Montseny 1:25.000
 • Mapa Comarcal ICGC 1:50.000 Vallès Oriental -41

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Advertisement

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s