152. Serra de Collcardús: turó del Ros (100 Cims) entre Viladecavalls i Vacarisses-Torreblanca

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
 4. ELS SENDERS
 5. ELS TRENS
 6. LA RESSENYA
 7. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 8. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Viladecavalls (R)
 • Estació d’arribada: Vacarisses-Torreblanca (R)
 • Distància/durada: 10,1 km / 6h (sense aturades)
 • Desnivell:  +560m / -510 m
 • Dificultat: Moderada
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

En aquesta sortida visitarem la Serra de Collcardús, una petita serralada pertanyent a la Serralada Prelitoral Catalana que es troba situada al Vallès Occidental, a cavall dels municipis de Viladecavalls i Vacarisses. La serra té un important valor ecològic i natural atès que se situa estratègicament entre les serres de l’Obac-Sant Llorenç a llevant i del Puigventós-Montserrat a ponent.

La caminada us sorprendrà agradablement. Tot i estar envoltats per municipis amb alta densitat d’habitants i per alguna pedrera que altra, la ruta discorre en bona part per corriols emboscats i ombrívols que recorren el vessant sud de la serra tot visitant diferents turons des d’on podrem gaudir de bones perspectives de la comarca.

El sostre de la serra i del recorregut que us proposem és el Turó del Ros, un cim catalogat a la llista dels 100 Cims de la FEEC. La baixada a Vacarisses es fa per una pista de bon fer amb bones vistes cap a Montserrat. L’arribada a l’estació es fa de forma sorprenent directament pel GR-96, que ens hi portarà de cap.

 • Interès:  El Turó del Ros, un dels 100 Cims de la FEEC i els corriols emboscats que hi pugen.
 • Època: Tot l’any.
 • Ruta: Estació de Viladecavalls – Camí Vell a Vacarisses -Camí del Molinot – Font de Sant Miquel – Turó de la Barrumbina – Forn Riscal – Pedrera de Joan Purull – Turó de les Bassotes – Turó de les Guixeres – Coll de Can Margarit – Turó dels Quatre Termes – Camí al Ros – Turó del Ros – Torrent de Collcardús – Riera de la Torre – Túnel de la Riera de la Torre – Estació de Vacarisses-Torreblanca
 • Dificultat: Constants pujades i baixades fan la ruta una trenca-cames. cCap mena de dificultat remarcable, amb trams de pista i corriols que poden ser una mica drets a estones. Durant tot l’ascens fins el Turó del Ros seguirem un sender marcat amb pintura groga i blava.

MAPES

TOPOGRÀFIC
mapa-turo-del-ros-icgc_ruta
Mapa topogràfic de la ruta
TRACK A WIKILOC
Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
perfil_turo-del-ros_02
Perfil de la ruta

ELS SENDERS

El Bosc Senderista de Collcardús és una ruta abalisada amb pintura groga i blava que recorre bona part d’aquest espai protegit. El sender té 4 diferents punts d’accés PAS (Punts d’Accés Senderista) així com 17 Fites de camí per a cadascun dels punts més rellevants de la ruta circular que recorre la serralada. El PAS 1 es troba al barri de Can Corbera. Agafarem aquesta ruta només a 190 m de l’estació, itinerari que ens portarà fins al cim del mateix Turó del Ros. Durant el circuit fa visites opcionals (anada/tornada) a punts d’interès, com el Forn de Riscal i altres opcions de retorn que surten de la ruta principal. En aquests casos, al final del recorregut opcional trobarem un cercle blau amb un punt groc a l’interior.

mapa-collcardus_02
SENDERS DE LA SERRA DE CALLCARDÚS

Del Turó del Ros baixarem a Vacarisses per una pista sense abalisament que creua diferents pistes però que no hem de tenir problemes si seguim aquesta de principal.

Prop de Vacarisses enllacem amb el GR-96 que ens portarà directament a l’estació passant per sobre del túnel ferroviari de la Riera de la Torre.

ELS TRENS

La travessa uneix les estacions contigües de Viladecavalls i Vacarisses-Torreblanca, ambdues pertanyents a la línia R4 de Rodalies de Catalunya.

Aquesta línia perimetral de ferrocarril té una longitud de 143 km i comunica Sant Vicenç de Calders (Baix Penedès) amb Manresa (Bages) passant per Barcelona.

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0 km 0 min Estació de Viladecavalls (291 m) (gps 31T 413062 4601886)

Viladecavalls és un municipi del Vallès Occidental de 7.400 habitants. El tren va arribar a Vacarisses l’any 1859 quan es va allargar la línia des de Terrassa fins a Manresa. L’estació es troba a Can Corbera, urbanització separada de la resta del municipi per les vies del tren i la C-16.

De l’estació sortim cap al nord (andana contrària a l’edifici de viatgers) per agafar el carrer Joan XXIII a la dreta (est) durant 200 metres, quan després d’un revolt a l’esquerra arribem a una esplanada de terra, un dels punts d’inici dels senders que recorren la Serra de Collcardús.

175 m  3 min Inici senders de Collcardús (291 m) (gps 31T 413200 4601927)

Deixem a l’esquerra la carretera que puja a Can Boixeres per agafar el Camí Vell a Vacarisses d’acord amb la direcció d’un pal indicador que trobem al costat del camí. A partir d’aquí i fins el mateix cim del Turó del Ros seguirem sempre les marques grogues i blaves del Bosc Senderista de Collcardús. En alguns punts d’interès les marques són d’anada i tornada, com en el turó de les Bassotes o el mateix Turó del Ros. En aquests casos al final del sender trobarem un punt groc encerclat de blau, que indica que hem de tornar pel mateix camí d’accés.

En aquest punt seguim el Camí Vell a Vacarisses (pal indicador i fita). El camí va en direcció nord enmig d’una pineda. El seguim durant 930 m (12/14 min) fins a trobar una cruïlla on escrit sobre una pedra hi ha una fletxa que marca a la dreta la direcció a la Font de Sant Miquel.

 1,2 km 20 min Font de Sant Miquel (354 m) (gps 31T 413365 4602709)

Per arribar a la font cal desviar-se aproximadament 130 m a la dreta (est) seguint una fletxa pintada en una roca per un camí en lleuger descens per arribar a la font de Sant Miquel. La font està arranjada amb un petit banc de pedra i una inscripció amb la data 1929. Quan hi vam anar (principis de tardor), no tenia aigua.

 1,7 km 30 min Fita 1: Inici sender de Tramuntana (392 m) (gps 31T 412996 4602770)

Arribem a la Fita de Camí 1, una cruïlla de camins molt a prop de la carretera d’accés a Can Buixeres.  Girem a la dreta i seguim la pista només 65 m quan agafarem un corriol que s’endinsa en l’espès bosc per un bonic camí que passa a tocar de grans blocs de conglomerat. De pujada al turó de la Barrumbina creuem un tram de roques de tonalitats vermelloses.

2,1 km 40 min Fita 2 : Turó de la Barrumbina (468 m) (gps 31T 413119 4602954)

Turó rocallós des d’on es tenen bones vistes cap a Sant Llorenç. El corriol baixa amb ganes creuant de nou un tram de sorra rogenca entre un espès bosc mediterrani, acostant-se a la carretera que puja a Can Boixeres abans d’arribar a la cruïlla de pistes que dóna accés al forn Riscal.

2,6 km  45 min Encreuament (412 m) (gps 31T 412897 4603192)

Gran esplanada a tocar de la carretera (pal indicador) que puja a Can Boixeres d’on surten dues pistes cap al nord-est. Hem de prendre la de més a la dreta per acostar-nos al Forn Riscal.

2,7 km  46 min Fita 3: Forn Riscal (411 m) (gps 31T 412927 4603226)

El Forn Riscal el trobarem a l’esquerra del camí. Les restes es troben mig engolides per la vegetació, però encara podrem descobrir clarament les cambres utilitzades per a cremar la roca calcària portada de la pedrera de Joan Purull per a produir calç viva. El forn necessitava força combustible per cremar durant 10-15 dies i assolir els 800-1000º de temperatura, raó per la qual es construïen enmig del bosc i prop de la pedrera. Tot el procés d’una fornada podia prendre un mes de feina, tasca que desenvolupaven els calciners. Si seguim la pista cap a llevant uns 200 m trobaríem les restes del Forn de calç de Can Margarit I. 

3 km  min 50 Fita 4: pedrera de Joan Purull (458 m) (gps 31T 413033 4603420)

De nou a la cruïlla anterior, anem en direcció al turó de les Guixeres (pal indicador). A un costat del camí veurem les restes del Forn de calç de Can Margarit II. La Fita 4 Pedrera de Joan Purull la trobarem a la cruïlla d’accés a la pedrera. És interessant de seguir uns metres el corriol  per apropar-nos fins a la mateixa pedrera, d’on s’extreia la roca calcària per a la producció de calç del proper forn Riscal. De la pedrera tindrem una bona panoràmica del Turó de la Barrumbina.

De camí al Turó de les Bassotes tindrem vistes cap al Turó del Ros, així com de Can Boixeres mig tapat per la vegetació.

3,7 km 1h min Fita 5: Turó de les Bassotes (537 m) (gps 31T 412773 4603408)

De forma opcional (pal indicador), podem accedir al cim del Turó de les Bassotes per un emboscat camí d’anada i tornada que s’enfila fins al turó, un cim que alhora esdevé un excel·lent mirador amb vistes vers al sud. D’aquí tindrem bones panoràmiques de Can Boixeres, una esvelta casa senyorial de principis del s. XX de la que en destaca una torre mirador acabada amb un sostre a quatre aigües. Actualment la casa acull bodes i celebracions sota la marca comercial de Sant Lluís de Ristol Restaurants.

De nou a la cruïlla amb el Turó de les Guixeres, seguim el corriol que va per un bonic alzinar emboscat i humit. Al cap de pocs metres surt a l’esquerra un altre camí d’anada i tornada marcat amb pintura que ens porta fins a un petit turó dominat per un parell de pessebres, als qual cal sumar-hi un més que trobarem a la dreta del camí 150 m abans del turó.

4,4 km 1h 15 min Fita 6: Turó de les Guixeres (573 m) (gps 31T 412360 4603666)

Si no fos perquè trobem la Fita7 que ens marca el cim del Turó de les Guixeres, hi passaríem de llarg.  Durant aquest tram tindrem per primer cop visió vers al nord, tot carenejant per un camí que ens permet observar Vacarisses, la Serra de l’Obac i Sant Llorenç.

4,9 km 1h 20min Fita 7: Coll de Can Margarit (525 m) (gps 31T 411938 4603786)

El corriol desemboca en una ampla pista que puja des del coll de Collcardús (carretera C-58). Aquí es troba el PAS3, un dels quatre accessos senderistes a la serra. 

De seguida, però, prenem un corriol a l’oest (Fita7 Coll de Can Margarit) que ens portarà a pujar entre un interessant alzinar amb falgueres i molsa que puja amb ganes fins al següent turó de la ruta.

5,4 km 1h 30min Fita 8: Turó dels Quatre Termes (634 m) (gps 31T 411578 4603533)

Som al segon cim més alt de la Serra de Collcardús, només 5 m per sota del Turó del Ros. Tot i ser un cim prou marcat, sabrem que som al cim gràcies a la Fita 8.

5,7 km 1h 35min Fita 9: Camí al Ros (597 m) (gps 31T 411328 4603409)

Arribem a un replà on l’alzinar s’ha esclarissat. D’aquest punt baixa una pista cap al Clot del Llorer seguint el sender abalisat amb pintura groga i blava que anem seguim. Nosaltres, però, abandonarem el recorregut aquí. Tot i així, les marques encara ens acompanyaran fins al Turó del Ros.

5,9 km  1h 45min Turó del Ros (639 m) (gps 31T 411130 4603290)

 Assolim el punt més alt de la serra a l’indret paradoxalment menys interessant de la ruta. Tot i que el cim està inclòs a la llista dels 100 Cims de la FEEC, unes antenes de telefonia contaminen visualment el paisatge. Tot i així, del cim estant podem gaudir de vastes panoràmiques del Vallès Occidental.

Si seguim des del cim la carena 150 m més cap a ponent arribarem al Forat del Vent, un avenc calcari de prop de 5 metres de fondària on per entrar-hi cal material tècnic específic (utm 31 T 411055 4603212).

Reprenem la ruta tot abandonant definitivament les marques de pintura groga i blava que hem seguit tota l’estona per prendre de baixada la pista d’accés a les instal·lacions de telefonia. La seguim pel vessant nord tot deixant primer un trencall a mà dreta que va directament a la Fita 9 Camí del Ros i després una altre a mà esquerra, un accés tancat a la Pedrera del Mimó.  

6,9 km 2h Encreuament de pistes (476 m) (gps 31T 411310 4603727)

El camí desemboca a una pista, important cruïlla de camins, on tenim dues opcions:

 1. A l’esquerra (oest) la pista principal ens portarà fins a la riera de la Torre i Vacarisses. És l’opció que seguirem.
 2. A la dreta (est) la pista ens portaria cap al túnel de Collcardús sobre la C-58 on agafaríem el sender GR-96, sender que també ens conduiria fins a l’estació de Vacarisses-Torreblanca pel nord de la carretera C-58.

Prenem la pista a l’esquerra (oest), un camí que va perdent alçada lentament mentre passem sota el rocallós cim del Turó del Ros, que ens presenta un aspecte ben diferent vist de d’aquí. La pista passa per diferents bifurcacions però si seguim sempre la principal per on caminem, ens portarà fins a la Riera de la Torre.

9,3 km 2h 35min  Encreuament Riera de la Torre (303 m) (gps 31T 410213 4604249)

 Arribem a una bifurcació de camins 100 metres escassos abans de passar sota el pont de la C-58. Agafem el trencall a l’esquerra que creua el torrent i que condueix a la Depuradora de Vacarisses. Envoltem l’edifici per la dreta (nord) i pugem pel camí d’accés fins a la cruïlla de carreteres.

9,5 km  2h40min Carretera GR-96 (312 m) (gps 31T 410125 4604280)

Un cop que arribem a la carretera que uneix Vacarisses i Viladecavalls (BV-1211) trobarem les marques blanques i vermelles del sender GR-96 Camí Romeu a Montserrat, un camí que uneix Barcelona i el Monestir de Montserrat a través del Vallès Occidental.  

El sender ens portarà directament a l’andana de l’estació de Vacarisses-Torreblanca, tot passant per sobre el túnel ferroviari de la Riera de la Torre i per un curt tram on el GR discorre just a tocar de les vies (compte amb els trens!).

10,1 km 2h50min Estació de Vacarisses-Torreblanca (321 m) (gps 31T 409736 4604477)

L’estació es troba al barri de Torreblanca de Vacarisses, urbanització situada al nord de l’estació,  encaixonada entre la C-58 i la C-16. Es va inaugurar el mateix any que la de Viladecavalls, l’any 1865 quan es va posar en marxa el tram entre Terrassa i Manresa. L’estació disposa d’un bar, però no taquilles.

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Sant Salvador de les Espases. Joan Solà Ed. Publicacions de l´Abadia de Montserrat. (2009)
 • Vuit camins que porten a Sant Salvador de les Espases. Salvador Torres i Rosa Canals. Ed. Ajuntament d’Olesa de Montserrat (1996)
 • Sant Salvador de les Espases, una ermita Singular. Àngel Manuel Hernández i Cardona. Ed. Amics de Sant Salvador de les Espases (2008)
 • XXVIII Ronda Vallesana Vacarisses Sant Salvador de les Espases. Ed. Unió Excursionista de Sabadell (2007)
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

CARTOGRAFIA
 • Mapa Topogràfic  1.25.000 Espais Naturals Montserrat. Ed. ICGC (2015)

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Advertisement

5 thoughts on “152. Serra de Collcardús: turó del Ros (100 Cims) entre Viladecavalls i Vacarisses-Torreblanca

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s