121. Parc Nacional de la Sierra de Guadarrama: circular al Peñalara 2.428 m

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
  3. PERFIL DE LA RUTA
 4. PARC NACIONAL DE LA SERRA DE GUADARRAMA
 5. EL TREN DE LA NATURALEZA
 6. VARIANTS
 7. LA RESSENYA
 8. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 9. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: Cotos (Guadarrama)
 • Distància/durada: 12,9 km / 4h (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 600 m
 • Dificultat: Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Excursió circular que conté tots els al·licients per ser una gran clàssica de l’excursionisme en tren, no només de la Serra de Guadarrama per on discorre, sinó de tot l’estat espanyol.

La caminada recorre la part més alta de Guadarrama, declarat Parc Nacional l’any 2013. Pujarem al cim del Peñalara, el sostre del parc amb els seus 2.428 m. També visitarem el tècnic (però evitable) Risco de los Claveles i caminarem a tocar de bonics estanys d’alta muntanya com la Laguna de los Pájaros,  Cinco Lagunas i la Laguna de los Claveles, tots situats sota circs glacials.

Si caminar per un Parc Nacional no és prou al·licient, la ruta té el valor afegit d’utilitzar la línia de tren C9 Cercedilla-Cotos dels trens de rodalia madrilenys. Aquesta línia ferroviària coneguda amb el nom turístic de ‘Tren de la Naturaleza‘ s’eleva fins als 1.820 m a l’estació de Cotos, la més alta d’Europa en trens en adherència i punt d’inici de la nostra excursió. Aquesta línia ferroviària té el seu inici a Cercedilla, on connecta amb els trens regionals de la línia Madrid-Segòvia. 

 • Interès: Pujar el Peñalara (2.428 m) el cim més alt de la Serra de Guadarrama amb el ‘Tren de la Naturaleza’.
 • Època: Estiu. Hivern només per experts.
 • Ruta: Estació de Cotos – Puerto de Cotos – Centro de visitantes – Mirador de la Gitana – Pico de Dos Hermanas – Pico de Peñalara – Risco de los Claveles – Laguna de los Pájaros – Laguna de los Claveles – Lagunillas – Mirador de Javier – Mirador de la Gitana – Centro de visitantes – puerto de Cotos – Estació de Cotos
 • Dificultat: Recorregut d’alta muntanya sense complicacions si no hi ha neu. Fàcil grimpada si s’accedeix al Risco de la Claveles (opcional)

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa de la ruta al Peñalara
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc
PERFIL DE LA RUTA
Perfil_121_Peñalara_indicadors
Perfil de la ruta al Peñalara
360 Peñalara 2.428m
360 Peñalara 2.428m
360 Mirador Javier
360 Mirador Javier

PARC NACIONAL DE LA SERRA DE GUADARRAMA

Mapa PN guadarrama

La Serra de Guadarrama és un massís muntanyós del Sistema Central situat entre les províncies de Madrid, Segòvia i Àvila. Té una longitud de 80 quilòmetres estesos en direcció nord-est a sud-oest, i una amplada que no supera els 20 km. El Pic de Peñalara de 2.428 m és el cim més alt de la Serra. D’origen terciari, la seva orogènia és anterior a la dels Pirineus, els Alps o l’Himàlaia. Hi predominen el granit i el gneis.

Va ser el rei Felip II qui va escollir el 1561 Madrid com a capital del seu imperi gràcies a la seva proximitat a la serra, entre altres factors. Aquest mateix factor ha fet que hagi estat molt freqüentada des dels inicis de l’excursionisme, punt favorit dels seus habitants per desenvolupar les seves activitats de muntanya ja des del s.XIX i principis del s.XX. 

La llei 7/2013, de 25 de juny, va declarar Parc Nacional un espai de 33.960 ha. de la zona amb més valor ecològic de Guadarrama, que bàsicament comprèn la zona carenera del parc. Així mateix va establir una zona perifèrica de protecció de 62.687 ha. 

El Parc Nacional no ha estat lliure de controvèrsies. Des del seu inici, entitats ecologistes com ‘Ecologistas en Acción’, van criticar que el parc nacional va ser creat més per interessos polítics i econòmics que no pas per temes naturalístics. Així critica que no s’hagin inclòs terrenys privats dins de la delimitació del parc, es deixen de costat àrees de gran importància (Pinar de los Belgas) i es manté una franja de possible unió de les estacions encara en funcionament de Navacerrada i Valdesquí. 

A tots aquests factors cal sumar-hi la sobre utilització del parc deguda a la seva proximitat a la capital. La massificació de visitants en llocs puntuals com Cotos, la Pedriza o Fuenfría, la pressió als recursos hídrics o la superpoblació de cabres fan que el parc necessiti una especial protecció i pla d’usos per a mantenir en bon estat un patrimoni que tot i amb polèmiques, s’ha aconseguit establir.

EL TREN DE LA NATURALEZA

P1080168

La línia C9 dels trens de rodalia de Madrid  uneix les estacions de Cercedilla i Cotos a través del Puerto de Navacerrada, on també hi té una parada. Es tracta d’un tren de via mètrica (1.000 mm d’ample de via electrificada) que en un recorregut de 18,7 quilòmetres guanya 664 metres de desnivell. És conegut amb el nom turístic de ‘El tren de la naturaleza‘. L’estació final de Cotos, situada a 1.820 m és la més alta d’Europa en adherència, és a dir, en línies ferroviàries que no utilitzen cap sistema de tracció extra com pot ser un cremallera.

L’estació de Cercedilla està situada a 1.157 m (5 metres més alta que la de Puigcerdà), població on connecta amb la C8 de Cercanias de Madrid, línia que la uneix amb Madrid-Atocha en un recorregut de 75 minuts. Per Cercedilla també hi passen trens regionals Madrid-Segòvia. Atesa la seva alçada, quan a la capital ronden els 40º podem estar relativament frescos a Cercedilla. Per tot això, aquesta població de la Sierra esdevé un punt ideal on establir la base des d’on realitzar excursions ja sigui per la Vall de Fuenfría o en tren per la serra.

El tren de Cotos havia de connectar l’estació madrilenya de Cercedilla (antigament coneguda com a Cercedilla-Empalme) amb la població de Gargantilla de Lozoya (Segòvia) on connectaria amb la línia General del Nord a través d’un túnel excavat sota el Puerto de Cotos. Les obres del túnel van començar només pel vessant sud, a tocar de l’estació de Cotos, però van quedar aturades quan es va descartar definitivament la connexió. L’única boca excavada  serveix com a magatzem de material ferroviari.

Finalment aquesta connexió va arribar amb l’alta velocitat. La serra està travessada pel túnel ferroviari de Guadarrama, una enorme obra d’enginyeria de 28 km de llarg, excavada en doble túnel, de 28,4 km de llargària. Cobreix la línia Madrid-Segòvia-Valladolid i és el més llarg de l’estat, el sisè d’Europa i el novè del món (2016).  Té una boca prop de la població de Miraflores de la Sierra i no surt fins a les proximitats de Segòvia. 

VARIANTS

La ruta descrita té un parell de variants que són de consideració. No allarguem en excés el recorregut i podrem obtenir altres panoràmiques que seguint l’opció original. 

 1. VARIANT Senda del Batallón Alpino (Peña Citores): del Centro de Visitantes surt un corriol que s’enfila en direcció nord-oest pel vessant sud del cim de la Hermana Menor (2.269m) ruta que segueix la Senda del Batallón Alpino. 
 2. VARIANT Laguna Grande: val la pena des del Mirador de Javier anar fins a la Laguna Grande a només 400 m de distància del mirador. De l’estany podrem seguir l’itinerari del parc RV8 fins al Centre de Visitants.
Pano_Peñalara_11
LAGUNA DE LOS PÁJAROS (2.173 m) CAP AL PEÑALARA

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

0km  0h0min  Estació de Cotos (1.820 m) (gps 30T 418669 4519485)

L’Estació és a 1.821 metres sobre el nivell del mar, el que la converteix en la més alta de la península i de tota Europa en ferrocarrils en adherència, és a dir, d’aquells trens que no utilitzen cap sistema de tracció tret dels motors dels trens. Cap sistema de cremallera ni de funicular.

A l’estació hi ha un bar amb servei de restaurant (La Cantina de Cotos), on poder menjar alguns plats combinats o entrepans o prendre alguna cosa mentre esperem el tren que ens baixi de nou a Cercedilla. La sala d’espera, connectada amb el bar, disposa de llar de foc i conserva encara els seients de fusta que havien decorat antigament les estacions. 

240 m  5 min  Puerto de Cotos (1.830 m) (gps 30T 418893 4519604)

També conegut com Puerto del Paular, aquest pas de muntanya està travessat per la carretera M-604 que separa les comunitats de Madrid i Castella i Lleó (Segòvia).  D’aquí surt una carretera que condueix a l’estació d’esquí de Valdesquí, situada al Circ de las Guarramillas, sota la Bola del Mundo.

Al coll trobem  el bar-restaurant Venta Marcelino, amb una terrassa força concorreguda i una petita garita a la parada de busos.

L’estació d’esquí de Valcotos tenia la seva base al ‘Puerto de Cotos’ i s’estenia cap al circ de Peñalara sota els cims de Dos Hermanas. Va arribar a tenir 9 remuntadors, i com passa amb totes les estacions d’esquí, va malmetre greument l’entorn natural. Afortunadament l’any 1998 la Comunitat de Madrid va comprar/expropiar l’estació i la va començar a desmantellar el 1999. L’entorn es va restaurar i repoblar amb pins. Ha estat la primera estació d’esquí desmantellada d’Europa. Un exemple que Catalunya hauria de seguir.

Un camí cimentat ens portarà a través d’una tanca de fusta en dos minuts fins al Centro de Visitantes.  

400 m  8 min  Centro de Visitantes Peñalara (1.852 m) (gps 30T 418926 4519736)

El ‘Centro de Visitantes Peñalara‘ ofereix informació i recomanacions per a qualsevol caminada o estada per la zona del Parc Nacional de Guadarrama. A més a més disposa de sales de projeccions a fi de promocionar els valors del Parc.

A l’esquerra del Centro de Visitantes hi ha l’edifici de 1920 del Club Alpino Español, a hores d’ara en venda i sense cap ús. Si ens volem allotjar a la zona, trobarem el refugi El Pingarrón A 1,5 km en direcció a Valdesquí (91 720 11 65).

VARIANT Senda Batallón Alpino: des del Centro de Visitantes surt el sender petit recorregut PR M/SG-3 conegut com el ‘Circuito Peñalara’, un camí que puja vers el coll entre la Peña Citores i la Hermana Mayor. El recorregut és 500 metres més curt i per tant més dret, però al coll podem visitar diferents trinxeres de la Guerra Civil, i tenim l’opció de fer la Peña Citores (2.181m).

850 m  15 min  Mirador de la Gitana (1.905 m) (gps 30T 419280 451900)

Gran mirador de la Cuerda Larga, en aquest punt d’observació hi trobarem un rellotge de sol i una taula d’orientació dedicada a Federico García Lorca, així com un gran cobert de fusta amb plafons informatius del parc. 

És a partir d’aquest punt que podem dir que és on s’inicia l’ascensió al Peñalara. Seguim les marques de les rutes del Parc RV2 i RV3 en direcció al ‘Pico Peñalara’ tal com ens van indicant pals indicadors que trobarem durant la pujada. El camí, pedregós,  s’enfila zigzaguejant entre grans camps de bàlec (cytisus oromeditarraneus)  amb grans vistes vers el sud del Puerto de Navacerrada, la Bola del Mundo i l’estació de Valdesquí sota els seus peus. 

4 km  1h30min  Dos Hermanas (2.284 m) (gps 30T 418810 4521445)

Assolim el cim de la carena a l’alçada d’un collet amb una gran fita de pedres que separa el doble cim de Dos Hermanas, la Hermana Menor (2.269 m) i que hem deixat a mà esquerra abans d’arribar al collet i l’Hermana Mayor (2.284 m), un rocallós cim a mà dreta passat el collet.  És en aquesta collada on s’uneix la variant que ve de la Peña Citores.  

El camí ressegueix l’ampla carena en direcció nord entre prats i roques sense cap mena de dificultat. Cal seguir en tot moment les fites i les marques de sender de petit recorregut que ens conduiran fins al cim.

5,6 km  1h55min  Pico de Peñalara  (2.428 m) (gps 30T 419413 4522551)

Cota màxima de la Serra de Guadarrama, el Peñalara es troba al centre. Des d’aquest extraordinari punt d’observació podem albirar bona part de Guadarrama, així com l’embassament de Pinilla al nord-est, i les poblacions de La Granja de San Ildefonso i de Segòvia observable a l’oest en dies clars. Dalt del cim hi ha un vèrtex de primer ordre i una petita capella dedicada a la Verge Maria. 

Reprenem l’excursió en direcció nord seguint les marques grogues i blanques del PR M/SG 15. En aquest tram, la carena s’estreny arribant a ser afilada a l’alçada dels pics Risco de los Pájaros i Risco de los Claveles. Cal estar atents a seguir el corriol (marques) que va pel vessant esquerre (oest) de la carena.

6,3 km  2h15min Risco de los Claveles (2.387 m) (gps 30T 419734 4523113)

Amb els seus 2.387 m el Risco de los Claveles  és considerat per algunes fonts el segon sostre de Guadarrama, mentre que d’altres li donen aquest honor al Cabeza de Hierro Mayor (2.381m), cim situat a la Cuerda Larga.  Sigui com sigui aquest cim no és fàcil. És un cim rocós, agrest i aeri que cau verticalment pel vessant madrileny (est) que contrasta amb el vessant oest (esquerra de la cresta), més regular i per on transita el sender.

Deixem a la nostra dreta el cim (no és obligat de pujar-hi) i continuem el marcat camí que va a mig vessant pel costat occidental de la carena amb vistes cap als altiplans castellans a la nostra esquerra. Deixem a l’esquerra el cim de pedres del Risco de los Claveles (2.266 m) 

Aviat tenim vistes cap a la Laguna de los Pájaros, amb l’embassament de La Pinilla al fons. Abandonem el sender abans d’arribar al Puerto de los Neveros per girar cap a llevant per un clar i evident corriol que ens portarà fins a aquest bonic estany d’alta muntanya.

7,3 km  2h30min  Laguna de los Pájaros (2.172 m) (gps 30T 420210 4523758)

D’origen glaciar, la Laguna de los Pájaros és un dels estanys més grans del parc i també dels més bells. Està situat sota les parets verticals del vessant oriental del massís de Peñalara, amb el Risco de los Claveles dominant al fons el circ on ens trobem. Durant els mesos d’estiu es glaça, el que evita que hi hagi peixos, però sí amfibis. A l’extrem sud de l’estany hi ha una font.

En aquest indret trobem les marques del petit recorregut PR M/SG 15, un sender que uneix El Puerto de Cotos amb la Granja de San Ildefonso (Segòvia) a través del Puerto de los Neveros (2.096 m) i que seguirem en tot moment fins al punt d’inici.

El sender pren la direcció sud separant-se de la Laguna. Un curt passeig amb les parets de la cara nord del Peñalara i seguint les marques blanques i grogues del PR M/SG-15 i de l’itinerari del Parc RV8 ens portaran fins a la Laguna de los Claveles.

Pano_Peñalara_12
LAGUNA DE LOS PÁJAROS

8,4 km  2h50min  Llanos de Peñalara (2.139 m) (gps 30T420199 4523105)

El sender passa per un bell paratge dominat per diferents estanys, el més conegut dels quals és la Laguna de los Claveles. La zona també és coneguda com ‘Las Charcas’ atès que en aquesta zona, i segons l’època de l’any, podrem observar llacunes temporalment amb aigua com la Charca Gris, la Charca Larga o la Charca Escondida. 

Durant l’estiu podrem trobar bestiar (cavalls i vaques) pasturant per aquesta zona plena de verds prats sota les parets verticals del Peñalara i del Risco de los Claveles.  Abans del Mirador de Javier haurem de traspassar una petita collada.

10,1 km  3h15min  Mirador de Javier (2.020 m) (gps 30T 419666 4521428

Magnífic punt d’observació de la ‘Hoya del Peñalara’ on se situa la Laguna Grande, mirador marcat amb una placa de ferro enganxada a una roca.

VARIANT Laguna Grande: val la pena agafar el sender que baixa cap a la Hoya de Peñalara on es troba aquest bonic estany glaciar. Són 350 metres que no ens portarà més de 10 minuts de recórrer. Des de l’estany la ruta RV7 condueix fins al centre de visitants.

Des del Mirador un dreturer sender baixa fins al conegut com a ‘Camino de la Laguna‘, punt on acaba la variant anterior. El camí segueix a mig vessant entre alguns pins, gòdues i boixos grèvols  en direcció sud sempre amb excel·lents vistes a la ‘Cuerda Larga’. Passarem per la font Cedron poc abans d’arribar de nou al Mirador de la Gitana.

12,1 km  3h45min  Mirador de la Gitana (1.905 m) (gps 30T 419280 451900)

Desemboquem de nou a l’ample camí de pujada al Peñalara pels camins del parc RV3 i RV4 per on hem passat a l’inici de l’excursió i on ens trobem un gran cobert de fusta. Només ens portarà 5 minuts arribar al Centro de Visitantes (1.852 m), a tocar del Puerto de Cotos (1.830 m)

12,9 km  4h  Estació de Cotos (1.820 m) (gps 30T 418669 4519485)

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Guia de plantas de la Sierra de Guadarrama. Beatriz Virumbrales. Ed. La Libreria 2014
 • Guia de árboles de la Sierra de Guadarrama. Ed. La Libreria 2015
 • Guia de Piedras de la Sierra de Guadarrama. Ed. La Libreria 2016
 • Guadarrama Parque Nacional: 50 excursiones fáciles. Domingo Pliego. Ed. Desnivel. 2013
 • 101 curiosidades de la historia de la Sierra de Guadarrama que no te puedes perder. Ángel Sánchez. Ed. Guadarramistas 2015
 • 50 rutas por el Parque Nacional de Guadarrama y su entorno. Alfredo Merino. Ed. Desnivel 2014
 • Sierra de Guadarrama. Jürgen Bogner. Ed. Rother 2009
 • La Sierra de Guadarrama. Juan Pablo Avisón. Ed. El Senderista 2008
 • Senderos de Guerra: 20 rutas históricas por la Sierra de Guadarrama. Jacinto M. Arévalo. Ed. La Librería 2008
 • Los Dosmiles de Guadarrama. Domingo Pliego. Ed. Desnivel 2007
 • Guadarrama en tren y en bus : 20 excursiones. Reiner Wandler. Ed. Desnivel 2007
 • La Sierra de Guadarrama : 12 itinerarios singulares. José Murillo. Ed. Tierra de Fuego 2003
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

PATRIMONI I HISTÒRIA

CARTOGRAFIA
 • Parque Nacional Guadarrama-La Pedriza 1.25:000 Editorial Alpina. 2014
 • Alta Ruta Guadarrama 1:25.000 Ed. Alpina. 
 • Sierra de Guadarrama Parque Nacional. 1:50.000 Ed. Desnivel. 2014

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , ,
Advertisement

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s