Muntanyes de pel·lícula 3 : els Alps

Continuem amb la sèrie dedicada a pel·lícules de cinema on la muntanya hi té un paper preponderant amb un recull de llargmetratges dedicats als Alps.

Són molts els films que parlen de gestes i proeses on l’acció es desenvolupa en aquesta serralada.  Abans que el francès Maurice Herzog escalés el 3 de juny de 1953 el primer 8.000 escalat per l’home, gairebé totes les pel·lícules se centraven en les muntanyes alpines, bàsicament tractaven l’escalada o bé al Mont Blanc, o al Matterhorn o a l’Eiger. Durant els anys 20 i 30 del segle passat van ser nombrosos els llargmetratges amb aquesta temàtica, especialment a Alemanya.

Bona part d’aquestes produccions parlen de les gestes dels primers conqueridors dels cims alpins. Sovint, gairebé sempre, apareix la figura del guia, de vegades amb la figura d’heroi, en alguna altra com a malvat,  però sempre indispensables com a bons coneixedors de la muntanya. 

Atesa la diferència de mitjans i de tècnica emprada comparades amb les d’avui dia, no poden deixar de sorprendre’ns els passos d’espatlla, les cordes de cànem, els piolets de travessa llarguíssims, l’absència de cargols de gel, els ràpels i asseguraments a l’esquena, sense peus de gat, les botes de claus… Tots aquests materials i tècniques sorprendran als escaladors actuals. Especialment recomanable és ‘Les Étoiles de midi’, primer llargmetratge rodat completament en alta muntanya amb la única participació com a actors de grans escaladors francesos com Lionel Terray.

Podeu consultar altres títols de la sèrie de Pel·lícules de muntanya:

MASSÍS DEL MONT-BLANC

Les etoiles de midi_1959

Les étoiles de midi (1959) França. Aquest docu-drama relata diferents accions d’uns alpinistes en un dia de muntanya al massís del Mont-Blanc, amb escenes realistes i reals gravades íntegrament a alta muntanya que res tenen a veure amb films com Vertical Limit. Dirigida pel cineasta, explorador i alpinista Marcel Ichac, va comptar com a actors amb els millors alpinistes del moment, com Lionel Terray, René Desmaison o Michael Vaucher. La música va recaure a Maurice Jarre, en la seva primera participació en un llargmetratge. Una petita joia que podeu gaudir a Youtube.

Tempesta al Mont Blanc_1930

Tormenta en el Montblanc (Stürme über dem Montblanc) (1930) Alemanya- Producció dirigida per Arnold Fanck, un director pioner en pel·lícules de muntanya, autor també de films com la ‘Muntanya Sagrada’ (1926) o ‘Prisioneros en la montaña’ (1929).

Premier de cordée_1944

Premier de cordée (1944) França. Un jove de Chamonix vol ser guia com el seu pare. Amb l’accident del seu pare, haurà de superar les dificultats que pateix per a recuperar el seu cos. Una pel·lícula francesa en blanc i negre per gaudir de com s’escalava, s’assegurava i es repelava fa 70 anys. Basat en la novela de Roger Frison-Roche escrita entre 1938-41 a Alger que situava la trama a l’Agulla del Dru. Hi ha també una minisèrie de 2 capítols de 1999.

La montaña siniestra_1956

La Montaña siniestra (The Mountain) (1956) USA. Producció on Spencer Tracy protagonitza un vell guia de muntanya. Tot i que el relat podria ser en qualsevol part dels Alps, la pel·lícula es va rodar a Chamonix. Amb un fort component cristià, la pel·li explica el rescat per part de dos germans, d’un avió estavellat a les muntanyes, amb intencions ben diferents. 

Mort d'un guide_1975

Mort d’un guide (1975) França. Telefilm que narra la tentativa d’escalada de la cara Oest del Dru per Michel Servoz i un jove aspirant a guia Patrick Falavier.

La aventura de los Águilas_2006

La aventura de los Águilas (Les aiguilles rouges) (2006) França. Producció de cinema juvenil on uns nois pretenen escalar el cim de Brevent, just davant del Mont-Blanc. L’aventura començarà per ells quan no trobin el refugi on havien de dormir. 

Malabar Princess_2004

Malabar Princess (2004) França. La recerca d’un nen de 8 anys de la seva mare, desapareguda en una glacera del Mont Blanc cinc anys abans. La trama relacionarà aquesta recerca amb la història d’un avió desaparegut.

MATTERHORN-CERVINO

El tercer hombre en la montaña_1959

El tercer hombre en la montaña (Third man on mountain) (1959) USA. Produïda per Walt Disney i basat en el llibre ‘La Torre blanca’, de James Ramsey. El film explica la història d’un noi suís que treballa de rentaplats i que vol pujar el Cerví, muntanya que matà el seu pare. Gravada a Suïssa, va comptar amb Gaston Rebuffat com a cap de fotografia de muntanya. La pel·lícula va inspirar l’atracció ‘Matterhorn Bobsleds‘ de Disneyland Park (Anaheim. Califòrnia).

La montaña trágica_1950

La montaña trágica (The White Tower) (1950) USA. Film protagonitzat per Glenn Ford. “Una allau tremenda d’emocions, terrible suspens, espectacularment gravada als Alps suïssos, poderosa en els seus sentiments… ” així la defineix (més o menys acertada la traducció) el trailer del film. 

El Drama del Mont Cervin (Der Kampf ums Matterhorn) (1928) Alemanya. Dramatització (cine mut) de la primera ascenció al Matterhorn. Es van fer tres remakes, un de sonor el 1934 i un d’anglès, El Reto (The Challenge)  i un altre d’alemany Der Berg ruft! (1938), on l’actor Luis Trenker hi va actuar en el paper de guia. Es va estrenar el 31 de desembre de 1929 al cinema Capitol i Lido Cine de Barcelona.

El reto_1938

El Reto (The Challenge) (1938) GB. Remake sonor (B/N) del film anterior. Va ser dirigit per Milton Rosmer, Luis Trenker i Vincent Korda. La podreu trobar a Youtube.

High_Conquest_1947

High Conquest (1947) USA. Producció que barreja drama, romanticisme i alpinisme. Un jove vol escalar la muntanya que va veure perdre el seu pare en un accident al Matterhorn. Durant l’ascensió lluitarà també amb el guia per l’amor d’una jove. 

EIGER

Nordwand_Cara Norte_2009

Cara Norte (Nordwand) (2008) Alemanya. Som davant d’una de les millors pel·lícules de muntanya. Producció alemanya que relata el tràgic intent d’ascens el 1936 a aquest cim  per Toni Kurz i Andi Hinterstoisser per la seva cara nord (Nordwand), últim gran desafiament que quedava per realitzar als Alps a la dècada dels anys 30 del segle passat. Bones imatges i ambientació, i amb paper  inclòs per al tren més alt d’Europa, el Jungfraujoch.

La llamada del silencio_2007

La llamada del Silencio (Beckoning Silence) (2007). Documental.  Tot i que aquesta secció de pel·lícules de muntanya només hi tenen cabuda els llargmetratges, aquest documental completa la visió dels mateixos fets de 1936. Joe Simpson (Touching the Void) recrea l’ascens de Toni Kurz i Andi Hinterstoisser, tot afegint noves informacions sobre els tràgics fets.

Licencia para matar_1975

Licencia para matar (The Eiger sanction) (1975) USA. Clàssic d’aventures i acció dirigida i protagonitzada per Clint Eastwood en el paper d’un professor d’art amb doble vida d’assassí a sou. Per descobrir i matar qui va acabar un amic, haurà d’escalar la cara nord de l’Eiger. 

Ueli Steck

Ueli Steck. Rècord de velocitat Cara nord de l’Eiger (2015). Petit vídeo de Youtube de 4 minuts sobre l’ascens de l’escalador suís Ueli Steck a la Cara Nord de l’Eiger en solitari i en només 2h22′ el que va suposar un nou rècord de velocitat d’escalada de la paret. Especialment impactant si acabem de veure Nordwand.

SUÏSSA

Cinco dias un verano_1982

Cinco dias un verano (Five days one summer) (1982). Dirigida per Fred Zinnemann (Chacal, De aquí a la eternidad, Solo ante el peligro), el film va ser un fracàs de taquilla segons va explicar més tard el mateix director. Protagonitzada per Sean Connery i Betsy Brantley, va ser gravada a Latsch, Suïssa, als mateixos escenaris on es va rodar Heidi (1952) de Luici Comencini. 

Advertisement

5 thoughts on “Muntanyes de pel·lícula 3 : els Alps

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s