109. De l’estació del Camp de Tarragona (AVE) a la de Tarragona (R) pels Pallaresos, la font del Garrot i el Pont del Diable

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
 5. DIFICULTAT
 6. ELS SENDERS
 7. ELS TRENS
 8. LA RESSENYA
 9. FOTOGRAFIES
  1. PANORÀMIQUES
 10. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 11. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida: Camp de Tarragona (Alta Velocitat)
 • Estació d’arribada: Tarragona (Regionals)
 • Distància/durada: 15,5 km / 3h50 (sense aturades)
 • Desnivell:  +230 m / -400 m
 • Dificultat: Moderada
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

L’estació del Camp de Tarragona es troba entre els municipis de La Secuita i Perafort, als afores de Tarragona. Per aquesta estació només hi circulen trens d’alta velocitat per via d’ample internacional, trens de la línia Madrid-Barcelona-frontera francesa.

Desconeixem qui i com es va decidir de col·locar una estació d’alta velocitat fora de la ciutat, un error al nostre parer, però aprofitant que el PR C-159 hi passa a tocar, us volem  proposar una ruta que uneix les dues estacions de la ciutat de Tarragona, la del Camp de Tarragona i la de Tarragona ciutat.

Sobre el mapa, quan vam voler buscar un itinerari que enllacés ambdues estacions, pensàvem que la ruta sortint no tindria gaire interès, que aniria per urbanitzacions, zones industrials i espais degradats. El resultat, però, ens va sorprendre positivament. La major part de la travessa va per camins i corriols entre camps d’avellaners i boscos que eviten l’asfalt de les urbanitzacions i que visita força punts d’interès que fan del recorregut una ruta carregada d’al·licients.

Com a primer interès tenim el mateix tren. Sí,  és un inconvenient tenir l’estació allunyada del nucli urbà i podem parlar de la conveniència o no de tants quilòmetres de trens d’alta velocitat,  però el fet d’agafar un tren d’aquestes característiques sempre és interessant.  La caminada passa per altres punts destacats. Així, coneixerem la font del Garrot, una bonica raconada envoltada d’alzines on podem descansar i refrescar-nos una estona. A la vila dels Pallaresos podrem visitar la casa Bofarull (10€ amb reserva prèvia), una interessant mostra de reforma feta per l’artista Josep M. Jujol.

Però l’estrella de la caminada és sens dubte el Pont del Diable, un aqüeducte del s. I aC inclòs a la llista del Patrimoni Mundial de Tarragona, obra que podrem gaudir plenament, fins i tot amb l’opció de passejar sobre les seves mil·lenàries arcades. Un cop a Tarragona, la ruta passa per la Necròpolis, el Fòrum i el Teatre Romà, punts destacats del patrimoni històric de la ciutat.

El tram de la ruta menys agradable és el que va pel riu Francolí. Tot i que la llera del riu està en un procés de recuperació ambiental on s’hi han instal·lat plafons explicatius, encara falta molta feina a fer.  Tot i així, és un agradable passeig que segueix en tot moment el PR C-15.

Siemens103
 • Interès: El Pont del Diable i connectar les dues estacions de tren de Tarragona.
 • Època: Tot l’any. Compte amb la calor a l’estiu.
 • Quan: Per Tarraco Viva (primavera)
 • Ruta: Estació del Camp de Tarragona –  Els Pallaresos – Pinar de la Pilar – El Peu del Gegant (Escales de la Seu) – Roca del Valent – Mas Ferrer – Coll de Mas d’en Roig – Alzina del Mas d’en Garrot  – Mas d’en Garrot – Font del Garrot – Bodega Puig i Valls (ruïnes) – Pont del Diable – riu Francolí – Necròpolis – Plaça de Toros – Fòrum – Estació de Tarragona

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

 • A l’estació del Camp de Tarragona acaba la caminada per les vies en desús des de Roda de Berà per la Ruta ST164.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa de la travessa
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc

DIFICULTAT

El tram entre els Pallaresos i el Coll del Mas Roig pot ser confús en l’orientació, sobretot al principi fins que som sobre el corriol que va sobre el barranc d’en Garrot, sender fàcil de seguir un cop l’hem agafat. Al coll del Mas Roig cal estar atents d’agafar la pista correcta cap a l’esquerra (est) donat que n’hi ha dues (agafar la segona).

ELS SENDERS

L’excursió es pot dividir en parts ben diferenciades, segons trobem o no senyals de sender:

1. PR C-159 Estació Camp de Tarragona-Els Pallaresos. A 500m de l’estació agafarem aquest sender que seguirem fins al municipi dels Pallaresos. 

2. Pallaresos- Alzina Garrot. Durant aquest tram no trobarem cap marca de sender abalisat. Haurem d’estar atents al mapa i a la ressenya. 

3. Alzina Garrot-Font del Garrot: seguirem camins marcats amb senyals grocs de Camins de Tarragona.

4.PR C-15: entre la rodalia de la Font del Garrot i Tarragona seguirem tota l’estona aquest sender de petit recorregut.

ELS TRENS

SORTIDA: La ruta s’inicia a l’estació del Camp de Tarragona de la línia d’alta velocitat Madrid-Lleida-Tarragona-Barcelona, línia amb ample internacional. Per tant, només hi podrem arribar en aquesta mena de trens, operats per la companyia Renfe. 

Segons el tren que agafem, el temps de trajecte va a partir de 30 minuts des de Barcelona, i a partir de 26 minuts des de Lleida.

ARRIBADA: acabarem la travessa a l’estació de Tarragona. Aquesta estació acull els trens de rodalies de les línies RT1 i RT2, així com les línies regionals R14, R15 i R16.

LA RESSENYA

(datum ETRS89)

Jo tinc a dins d’un gerro,
formant artístic pom,
unes flors bosquetanes
recort d’una excursió.
Són flors esbarriades
per entre un espès bosc
d’un terme de ma terra;
de la Font d’en Garrot;

Bernabé Martí i Bofarull (fragment)

0 km  min Estació de Camp de Tarragona (124 m) (utm 31T 355269 4561553)

Un cop fora de l’estació, anem a la dreta (est) i agafem una pista de terra que deixa l’heliport a la dreta. A la primera bifurcació continuem a l’esquerra caminant paral·lels a les vies del tren, que van a un nivell inferior després de sortir del túnel de Mas de Pleix.

L’estació de Camp de Tarragona va entrar en servei l’any 2006 com a estació terminal de la línia del LAV Madrid-Saragossa-Lleida. No va ser fins al 2008 que es va convertir en una estació de pas quan els trens van poder arribar a Barcelona en ampliar-se la línia.

0,54 km  5min PR  C-159 (137 m) (utm 31T 355728 4561141)

Cruïlla on trobem les marques del PR C-159 Tarragona-Puigpelat, un sender de petit recorregut de 29,9km que uneix aquestes dues poblacions i que seguirem tot el camí fins als Pallaresos.

El camí gira vers al sud i passa sobre les vies per sobre del túnel de Mas de Pleix, amb bones vistes de l’estació a la nostra dreta (oest). Caminem entre agradables camps de cultius, bàsicament d’avellaners, però també amb presència de garrofers i oliveres.

Al quilòmetre 1,8 de la sortida veurem una torre cilíndrica enmig dels camps de conreu. És un respirall de la Mina de l’Arquebisbe, un aqüeducte que transporta aigua  a la ciutat de Tarragona des de la font de les Morisques (actual Llorito), al municipi de Puigpelat. Aquesta infraestructura, que té un total de 28,3km, la va promoure l’arquebisbe Santiyán l’any 1782 per portar aigua a la ciutat en una època que Tarragona encara s’abastia només d’aigua de pluja. L’aigua triga 9-10 hores a fer el recorregut, i funciona a ple rendiment encara avui dia.

3 km  45min Els Pallaresos (118 m) (utm 31T 354790 4559632)

Accedim als Pallaresos pel carrer Barcelona. La població pertany a la comarca del Tarragonès i té 4,500 habitants. L’etimologia del nom del poble és incerta. Segons Joan Coromines (Onomasticon Cataloniae)  prové dels germans Miquel i Pere Pallarès, cavallers templers de principis del s. XIII, que podrien haver estat els primers pobladors. Altres teories parlen que l’origen sigui un topònim de desplaçament, habitants del Pallars que repoblaren aquestes terres.

Travessem el poble pel costat occidental, fins a trobar la Casa Bofarull, una antiga masia reformada per l’artista Josep Maria Jujol, qui també dissenyà els mobles. Es pot visitar concertant amb anterioritat la visita al tel. 602585251 o al correu electrònic info@casabofarull.com.

De la plaça rodona que hi ha entre la casa Bofarull, la dels Masovers i el restaurant agafem la pista cimentada en baixada que creua la Plana, uns camps de vinyes situats als afores del poble.

De mica en mica els camps de conreu donen pas a una brolla formada per pins amb llentiscle, bruc i romaní, som al Pinar de la Pilar. Hem d’estar atents a agafar el trencall correcte. Després de 7-8 minuts (430m) de sortir de la casa Bofarull i just després d’haver passat un gual, trobem un trencall a la dreta amb un característic pi solitari al marge del camí. En aquest punt deixarem la pista cimentada.

3,5 km  50min Pinar de la Pilar. Deixem pista. (111 m) (utm 31T 354313 4559148)

Un cop abandonem la pista cimentada hem d’estar atents a seguir el camí, atès que no està senyalitzat i trobarem diferents bifurcacions que ens faran dubtar de quin camí seguir.

Un cop deixem l’asfalt, anem pel camí de terra que s’endinsa pel bosc del Pinar de la Pilar, una pineda amb un extens sotabosc amb llentiscle i romaní. Al cap de 3 minuts deixem enrere una bassa a mà esquerra. Al cap de 2 minuts arribem a una trifurcació. Agafem el camí de l’esquerra en pujada i que ens portarà en 5 minuts (350m) fins al Peu del Gegant.

4,2 km  1h Escales de la Seu (126 m) (utm 31T 354245 4558835)

Punt on es travessa el torrent de la Coma de l’Orilla sobre un aflorament calcari en  forma de graons fruit de l’extracció de pedra. Alguns autors parlen d’una possible extracció ja en època romana, pedra que podria haver estat utilitzada per a la construcció del Pont del Diable, tot i que aquesta teoria no està confirmada.

Anem pel camí carener de la Costa de l’Andreu, un preciós tram de corriol elevat que va sobre el Comellar de l’Andreu. Cal seguir sempre pel fil de la carena, amb algun punt exposat, sobretot al passar pel Roc del Valent, on hi ha un estimbat important. Als nostres peus veiem els camps de vinya de la Denominació d’Origen Tarragona, DO on està inclosa el raïm produït als Pallaresos. Més enllà veiem els barris de Sant Salvador i Sant Ramon de Constantí.

Un minut després de fer una curta però forta baixada en ziga-zaga (seguim a la dreta), arribem a les ruïnes de Mas Ferrer. L’element més evident és una cisterna de fondària important. Enmig de l’espessa vegetació es poden trobar algunes restes de l’antic mas. El corriol, amb vista al Comellar del Mas del Frare, desemboca en una pista que seguirem 3 minuts fins al coll de Mas Roig. Cal estar atents a no agafar una primera pista que creuem a escassos metres abans d’arribar al vertader coll.

6,1 km  1h35min Coll de Mas Roig (82 m) (utm 31T 353219 4557601)

Collada on trobem la pista d’accés al Mas d’en Garrot. L’agafem a l’esquerra (oest) i seguim entre els camps de conreu del Mas d’en Garrot. L’entorn, amb camps de conreus envoltats de turons boscosos ens faran pensar que som lluny de qualsevol punt habitat.   

Deixem una bifurcació a la dreta que puja del Pont del Diable, on trobem per primer cop el senyal de pintura groc marca d’abalisament dels senders de Camins de Tarragona. En aquest punt trobem l’alzina del Mas del Garrot, un gran exemplar d’aquesta espècie d’arbre mediterrània. Caminem per una pista amb el Comellar del Mas del Frare que s’obre a la nostra esquerra (nord), vall que pren nom de la masia en ruïnes que podem observar dalt del turó que tenim davant.  

6,9 km 1h45min Mas d’en Garrot (87 m) (utm 31T 353829 4557654)

Gran casa senyorial amb cert aire modernista. La finca comprenia també el Mas del Cups, on es trobava una alzina de majors proporcions que la del Garrot, però que va ser tallada quan es va fer la urbanització de Sant Ramon.

Anem a la dreta (sud-est) seguint un indicador de fusta amb una fletxa que trobem a la cruïlla. El camí va entre els camps de cultiu entre un mur de pedra seca i una filera d’ametllers, sender que ens portarà en 3-4 minuts fins a la font del Garrot.

7,1 km 1h50min Font del Garrot (93 m) (utm 31T 353511 4557531)

Bella font situada en una raconada ombrívola sota de grans alzines. Som en una de les fonts més conegudes pels tarragonins, espai d’esbarjo i festa on era habitual des de ja el s. XIX venir-hi d’excursió i celebrar-hi festes on en ballaven sardanes i es menjaven paelles. Durant  l’1 de maig, quan aquesta festa va ser prohibida pel franquisme, la visita a la font es va convertir en un acte de reivindicació política. Fins aquí també venia la Guàrdia Civil, no a ballar sardanes sinó a fer ballar la gent. No dubtaven a identificar els assistents o a dissoldre qualsevol activitat que considerés subversiva, com ara tocar la ‘Santa Espina’.

De la font  seguim el corriol senyalitzat que puja dret per un camí emboscat amb galzeran i margallons fins a assolir al cap de 4-5min el Camí del Mas dels Arcs, una pista carretera que connectava aquest mas amb els Pallaresos.

Aquí trobem el PR C-15 (pal indicador), sender que seguirem en la seva totalitat fins a Tarragona. A l’esquerra el camí ens portaria en 500m a la cova del Garrot. Tombem a la dreta en direcció al Mas dels Arcs seguint la pista que entre una pineda i on arribarem al cap de 15 minuts.

8,6 km  2h10min Bodega dels Puig i Valls (ruïnes) (81 m) (utm 31T 353021 4556977)

Al costat de la bodega, entre una antiga zona enjardinada, destaca una columna rostral entre un antic jardí. Aquestes columnes, originàries de l’antiga Grècia i Roma,  servien per commemorar victòries navals i es decoraven amb motius nàutics. La columna està presidida per un àngel.

Edifici del Mas de l’Àngel era l’antic celler que van fer construir els germans Puig i Valls a tocar del Mas dels Arcs. És un edifici d’estil modernista, de Juli M. Fossas, que ha perdut part del seu arrebossat deixant l’obra de maçoneria interior a la vista. Encara podem observar diferents elements ornamentals a les cantoneres. L’antic Mas dels Arcs, d’origen medieval, es troba en estat ruïnós a  una setantena de metres a l’est del celler.

A tocar de la columna un pal indicador ens assenyala dues opcions per arribar fins al Pont del Diable. Una va pel Mas d’en Granell seguint els senyals de Camins de Tarragona, i l’altre seguint pel PR C-15, opció que agafem i que en 7-8 minuts (650m) ens conduirà fins al Pont del Diable.

9,2 km  2h20min Pont del Diable (59 m) (utm 31T 352586 4556557)

Anomenat aqüeducte de les Ferreres, es tracta sense dubte d’un dels elements arqueològics més coneguts de Tarragona. Molts de nosaltres segur que l’ha vist passant per l’autopista, però pocs pensàvem que es poguessin fer interessants excursions per la seva rodalia.

El sender va parar a la part alta del pont, on trobem un plafó explicatiu. Podem passejar-nos per sobre per gaudir plenament de l’obra i obtenir vistes de l’entorn. El pont fa 217m de llarg i 27m d’alt i està  format per carreus quadrats units en sec. No es tenen dades fidedignes de quan es va construir, però es creu que va ser durant el mandat de l’emperador August, entre els anys 63-14 aC. És l’obra més espectacular d’una infraestructura que servia per portar aigua del Francolí fins a la capital.

Els entorns del pont acull un jardí romàntic que Rafael Puig i Valls va dissenyar entre finals del s. XIX i principis del s. XX i que ha estat recuperat recentment per a ús públic. De darrere els plafons informatius baixa un camí que creua la N-240 per sota i que dóna accés al riu Francolí.

9,8 km  2h25min Riu Francolí (25 m) (utm 31T 352107 4556411)

Un cop a la llera del riu, anem a l’esquerra passant sota els ponts de la N-240 i l’AP7 en un entorn no gaire cuidat. Seguim les marques blanques i grogues del PR C-15 que van  a tocar del Rec Major amb una zona de conreus, les Hortes de la Pedrera, a mà esquerra. En arribar a les Hortes del Rec Major creuem l’autovia A7. Continuem amb el nou Parc del Francolí al costat. A la part final anem per un tram del riu recuperat i enjardinat.

13,5 km  3h20min Deixem el riu (4 m) (utm 31T 352036 4553047)

Podem sortir per qualsevol dels punts d’accés al parc fluvial del Francolí. Optem per pujar per un baixant que dona a l’alçada del Museu i Necròpolis Paleocristiana. Aquestes es van descobrir l’any 1923 amb la construcció de la Fàbrica de Tabacs, un gran edifici situat al sud del Museu, obra de Roberto Navarro i Miguel Quesada seguint un estil clàssic segons el model de palau versallesc, amb pavellons, patis i jardins.

Les restes paleocristianes formen part del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. L’entrada està situada a l’Avda. Ramón y Cajal, 84. Tanca a migdies i costa 4,5€ (2015).

De camí a l’estació passem per la Plaça de Braus, el Fòrum Romà (Museu d’Història de la Ciutat)  i el Teatre Romà (Museu Nacional Arqueològic de Tarragona) abans no arribem a la plaça de la Pedrera, punt final del recorregut.

15,5 km  3h50min Estació de Tarragona (7 m) (utm 31T 353325 4552616)

Amb la construcció del futur Eix Mediterrani, que passa pels afores de la ciutat, aquesta estació té un futur incert. Es vol construir una Estació Central entre Tarragona i Reus, al sud de l’aeroport, que posaria en qüestió l’actual. Des de 2013 el projecte està aturat.

FOTOGRAFIES

PANORÀMIQUES

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Excursions pel Tarragonès. Xavier Martorell. Ed. Cossetània 2005
 • A peu per Tàrraco : 10 passejades i excursions. Rafael López Monné, Ed. Arola 2013
 • A peu per les comarques de Tarragona : 25 passejades i excursions 5 vol. Ed. Arola. Rafael López-Monné
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS 

EL TEMPS 

PATRIMONI I HISTÒRIA

CARTOGRAFIA
 • Pont del Diable 1.5000 Ed. Piolet
 • Camp de Tarragona 1.20.000 Ed. Piolet

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

One thought on “109. De l’estació del Camp de Tarragona (AVE) a la de Tarragona (R) pels Pallaresos, la font del Garrot i el Pont del Diable

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s