Una ressenya de fa 125 anys. Ruta 1

El tren arribà a Montmeló el 1854. Uns anys després ja existia una guia amb itineraris que alguns sortien des d´estacions de tren. Parlem de la “Guia Itineraria de las Serras de la Costa de Llevant ó sia del Besós al Tordera”, publicada l´any 1888 a Barcelona. L´autor és Arthur Osona, que tal com indica al llibre, era soci de l´Associació d´excursions Catalana. Autor que a més d´aquesta obra va publicar-ne´n d´altres sobre moltes serralades catalanes.

El llibre conté 125 itineraris diferents i molts d´ells surten o acaben en estacions de tren. La ruta 29 és la que transcrivim parcialment aquí. Costa de vegades imaginar-se com seria fer excursions pel Parc de la Serralada Litoral fa ara quasi 125 anys.

Per simple curiositat, podeu comparar-la amb la nostra Ruta1 (Montmeló-Montgat Nord), ruta que coincideix amb gairebé igual fins el Turó de Galzeran.

Nº 29

DE MONTMELÓ Á MONTORNÉS

AL ENDERROCAT CASTELL DE MATEIX NOM Ó DE SANT MIQUEL Y Á VALLROMANAS.

Montmeló te 514 habitant. Alt. apr. 80 metres.

De la estació de Montmeló en direcció Est per un bon camí de carros, ab 35 minuts, ´s va á Montornes. Se surt de la plassa de Montornés prenent un camí de carros en direcció Sud-Est que es un camí de desemboscar, que als 2 minuts passa per Can Claramunt, ´s puja seguint la mateixa direcció per lo esmentat camí de carros, passant per vinyas y boscos de roures, alsinas, bruchs y arbossos, als 35 minuts, s´ acaba lo camí carreter de desemboscar y llavors,  no hi ha mes remey que endintzarse en lo bosch baix per entre los bruchs, estepas, arbossos y altres arbustos, tan espessos y alts que cubreixen un home, y pujar fatigosament en zig-zag en direcció al Castell ab cosa de 20 minuts, al cim del Turó de Sant Miquel hont estigué edificat lo grandiós Castell que tingué tres lineas de defensa com encara ´s poden veurer, per los restos de paret que quedan en peu. Lo millor conservat es la Torra del homenatje, que ´s mostra encara tota dreta, á escepció de la part que mira al Sud y Sud-Est que te alguns enderrochs; sota de la mateixa en direcció Sud-Est encara ´s veuhen en peu las quatre parets sens la teulada de la que fou capella del Castell coneguda per la Capella de Sant Miquel. L´altitut será de 420 metres apr. Lo turó y castell pertanyen al Duch de Almenara Alta y Compte de Fivaller.

Del castell seguint per la carena de la montanya en direcció Sud-Est ´s baixa ab cosa de mitja hora al Collet de Sant Miquel de hont girant llavors cap al Sud, ´s baixa ab 20 minuts al Collet de Can Gurri de hont ´s puja seguint la mateixa direcció Sud ab 25 minuts, al Turó de Castell Ruf que tindrá apr. 430 ó 435 metres, en qual cim hi ha encara molts restos del que fou Castell Ruf, de hont seguintper la carena en direcció Sud per lo Turó de Pí Casals, ab cosa de mitxa hora llarga ´s va al Turó de Galceran, lo culminant de la regió y ab poch més, á la conreria de Montalegre.

Advertisement

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s