11. Circular per la Serra de Mestral des de L’Hospitalet de l’Infant

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
 4. ELS TRENS
 5. LA RESSENYA
 6. BIBLIOGRAFIA
  1. LLIBRES
  2. BIBLIOGRAFIA WEB
  3. CARTOGRAFIA
 7. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Estació de sortida/arribada: L’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp)
 • Distància/durada: 20,3 km / 5-6h (sense aturades)
 • Desnivell:  +/- 925 m
 • Dificultat: Exigent
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Excursió que ens ofereix la possibilitat de visitar les Serres de Mestral des de l’Hospitalet de l’Infant. La ruta dóna el tomb pel vessant oriental de la serra. Primer s’enfila fins al bonic collet de Puntalt, des d’on baixarem fins a prop de Masriudoms. 

Cal evitar els mesos d’estiu o bé portar diversos litres d’aigua perquè no trobarem punts d’avituallament durant la ruta. Ara bé, durant aquesta època de l’any podrem acabar l´excursió remullant-nos merescudament a la platja!

 • Sortida/arribada: Estació de L’Hospitalet de l’Infant
 • Interès: Ruta que puja tres colls amb vistes sobre el mar.
 • Dificultat: Llarg recorregut que ens portarà a conèixer la part nord de la serra de Mestral.  Ben senyalitzada.

ATENCIÓ: amb l’entrada de la variant del corredor mediterrani el 13 de gener de 2020, l’estació s’ha traslladat 1,2 km al nord-oest de L’Hospitalet de l’Infant. Per enllaçar amb la ruta proposada, en sortir de l’estació cal agafar durant 400 m a el carrer President Companys (est) fins a la Crta. de Móra. El carrer està equipat amb carril bici i de vianants i caldrà seguir-lo al sud durant 570 m fins a l’alçada de l’antiga estació de tren.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc

ELS TRENS

Per l’Hospitalet de l’Infant passa la línia XC06 Tarragona-Tortosa/València, amb circulació de trens de Rodalies (RT2), Regionals (R16) i trens de Mitja Distància. Les línies que s’aturen en aquesta estació són:

 • REGIONAL R16 (Barcelona-Tortosa/Ulldecona): Des de Barcelona són aproximadament 10 circulacions per sentit i dia, i triguen entre 1h35min i 1h40min des de l’estació de Barcelona-Sants. Els trens que hi circulen són els 448 (fabricats l’any 1987, vel.màx. 160km/h) i els més antics 470 (fabricats l’any 1974 i reformats el 1993 amb una vel. màx. 140km/h). 
 • RODALIES TARRAGONA RT2 (L’Arboç-l’Hospitalet de l’Infant) Nova xarxa de rodalies creada l’any 2014 operada per Renfe. Ofereix un servei de viatgers que per primer cop no acaba a Sant Vicenç de Calders. Malauradament no circulen els caps de setmana ni festius.

LA RESSENYA

La ruta no presenta gaire dificultats d´orientació.  D’anada seguirem el PR-90 que surt des del punt d´informació de L´Hospitalet fins prop de la carretera C-40 a Masriudoms

D´allà prenem a la dreta una pista cimentada en les parts més costerudes. Creuem el coll de les Portes i baixem uns 80m de desnivell fins a una cruïlla indicada amb pal indicador on agafarem el PR-91 a l´esquerra fins al coll de la Portella. El  mateix PR-91 ens portarà novament a l’Hospitalet de l´Infant, per un corriol dret que evita la monòtona pista que hi mena.

BIBLIOGRAFIA

LLIBRES
 • Muntanyes de Tivissa-Vandellós: 19 itineraris circulars i 3 travesses. Rut Domènec. Ed. Centre d’Estudis de la Vall (2011)
 • Per les Serres de Mestral: 16 itineraris per fer a peu (2vol.). Antoni Cabré Puig. Ed. Cossetània (2000)
 • Descobrir Catalunya. Serres de Mestral Núm. 154 (març 2011)
 • Inventari de les restes arqueològiques i històriques de la plana del coll de Balaguer : del barranc de les Forques al riu Llastres : de l’edat de pedra a la Guerra Civil Espanyola. Alfons Tejero. Ed. Ajuntament de l’Hospitalet de l’Infant (2008)
 • Els Búnquers de la costa catalana. Josep Clara. Ed. Rafael Dalmau (2012)
BIBLIOGRAFIA WEB

TRENS

EL TEMPS

PATRIMONI I HISTÒRIA

CARTOGRAFIA
 • Muntanyes de Vandellós: Vandellós i l’Hospitalet de l’Infant “Serres de Mestral” 1:20.000 Ed. Piolet
 • Mapa comarcal de Catalunya 15.000 ICC  Baix Camp

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s