La VF Teresina tanca definitivament

Disgustat i insultat, així és com em sento després de saber que la VF Teresina de Montserrat tanca definitivament i serà desmantellada.

Feia mesos que després d’una esllavissada estava tancada en espera de ser reoberta després dels necessaris treballs de rehabilitació.

La VF Teresina probablement era la via ferrada més bella i elegant, no ja de totes les vies catalanes, sinó possiblement també de les estatals. Verticalitat, algun pont nepalí, ràpels, dificultat (K4) i acabar al sostre de la muntanya sagrada la convertien en un equipament esportiu de primer ordre en aquesta modalitat esportiva. 

Es pot entendre que un equipament es reguli, o es pugui tancar si hi ha elements de pes, com ara que recorri raconades de nidificació d’aus, per exemple. En els darrers anys s’han tancat canals com la del Joc de l’Oca o la del torrent de Santa Maria, equipaments que pel seu pèssim estat de manteniment calia una intervenció. 

Però les raons que dona el Patronat de la Muntanya, al nostre parer, són inconsistents i insultats.

Raons adduïdes?

1. Concentració de rescats en la VF?
Sol·lució: si per eliminar les puces matem el gos, estem aplicant un argument paternalista i simplista. Millorem l’educació i formació per a que la pràctica sigui segura. I millorem la seguretat i el seu equipament.

Perquè amb el mateix argument utilitzat, podríem demanar que per acabar amb la pederàstia de Montserrat tanqués el Monestir.

2. Alta freqüentació, erosió i degradació de la muntanya per allí on passa la VF.
Sense comentaris.

3. La zona pot ser inestable als despreniments, i per tant, perillosa. Acceptable, bon raonament. Però la única solució és tancar-la? Prohibirem fer esquí de muntanya pels riscos de patir un allau que comporta aquest esport?

4. La millor activitat que s’acosta a la verticalitat és l’escalada, les VF són massa accessibles.
INSULTANT!!!!! Menysprear i denigrar una activitat esportiva amb rang d’esport atenent a que l’escalada és l’accés adequat a la verticalitat és faltar al respecte als milers dels seus practicants.

Per què, a quina escalada fa referència? Es podria entendre que la única genuïna és la ‘solo integral’, sense equipaments ni cordes de cap mena. La resta de modalitats d’escalada serien pels que no tenen nivell.

Senyors del Patronat de la Muntanya de Montserrat,  m’agradaria que demanéssiu disculpes per menystenir als practicants de les VF o que adduíssiu altres raons pel seu tancament, que els muntanyencs les podem arribar a entendre, que som prou madurs (o això creiem).

Advertisement

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s