54. De Ripoll a Campdevànol pels Gorgs del Torrent de la Cabana 18,5 km

wikiloc
Track Wikiloc
Google earth
Google Earth
Mapa icone
Mapa
Ruta PDF
Ruta PDF
Horari
Horari Rodalies

 

 

 

barra_1200x6

INTRODUCCIÓ

El torrent d’Estiula (també conegut com a torrent de la Cabana) neix als peus de la serra de Sant Marc amb el cim de  Sant Marc d´Estiula de 1.377 m com a punt més elevat de la serra. Abans les seves aigües no conflueixin amb les del Merdàs, el torrent de la Cabana en el seu recorregut de baixada fins al fons de la vall va formant uns capriciosos dolls i salts d´aigua envoltats d´una vegetació exuberant, creant unes raconades idíl·liques, tant a l’estiu quan inviten al bany, com a l´hivern amb els seus salts glaçats. Un indret poc conegut però de visita obligada.

L’excursió no té dificultat tècnica i és de fàcil orientació tot i que cal anar amb compte d’agafar el camí correcte sobretot quan deixem el sender de gran recorregut GR-1, cruïlla no indicada que ens la podríem passar de llarg. El camí que recorre els gorgs està ben senyalitzat, tant amb senyals blancs i verds de Sender Local (SL) com amb senyals de pintura groga i pals indicadors corresponents als Senders de Natura de l’Ajuntament de Campdevànol.

ATENCIÓ

A partir de l’estiu de 2017, i per evitar problemes de massificació i d’usos de l’entorn, s’ha establert una ecotaxa de 5€ per accedir al torrent de la Cabana (excepte pels menors de 12 anys i pels veïns/es de Campdevànol i de Les Llosses). El pagament estarà actiu tots els caps de setmana de juny a setembre i cada dia d’agost. Així mateix s’ha establert un aforament màxim de 500 persones. Els diners obtinguts amb l’impost es reinvertiran en la preservació de l’espai.

 

DADES TÈCNIQUES

 • Sortida: estació de Ripoll (Rodalies de Catalunya R3)
 • Arribada: estació de Campdevànol  (Rodalies de Catalunya R3)
 • Distància:  18,5 km
 • Durada:  5h30min (sense aturades)
 • Desnivell acumulat:   +520 m / -475 m
 • Interès:  els gorgs del torrent de la Cabana.
 • Època: tot l´any
 • Ruta:  Ripoll -Ermita del Remei – Can Mir – Collet de l´Auró – Gorgs torrent de la Cabana – Font del Querol – Campdevànol
 • Dificultat:  itinerari de distància i desnivell mitjà, amb força cruïlles

 

 

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

 

                      MAPA TOPOGRÀFIC DE LA RUTA                                                                                PERFIL DE LA RUTA

Mapa ruta Gorgs
Mapa de la ruta
Perfil ruta 54_2
Perfil de la ruta

 

 

barra_1200x6

ITINERARI

(datum ETRS89)

0 km  0h0min  Estació de Ripoll (680 m) (gps 31T 433612 4671866)

L´estació de Ripoll es va inaugurar l´any 1880 quan es va inaugurar el tram Sant Quirze de Besora-Ripoll, i ho va fer per connectar amb la línia Ripoll-Sant Joan de les Abadesses, tancada als anys 80 i ara reconvertida en via verda.

Sortim de l´estació cap a l´esquerra (NE) per anar a buscar un pas subterrani que ens deixa a l´altre costat de l´estació, al Passeig del Ferro,  a tocar del riu Ter.

En aquest petit parc es troba exposada una  locomotora de la sèrie 1000 exactament  la 1006)  com a monument.  Les  locomotores de la sèrie 1000 (se´n van fer set) van ser construïdes el 1927 per donar només servei  a la línia Ripoll-Puigcerdà quan aquesta (inaugurada el 1922) es va electrificar alhora que es feia arribar fins a La Tor de Querol.  Els trens que venien de Barcelona canviaven de màquina en aquesta estació i durant els 15 minuts que durava l´operació l’estació era un bullici de gent que aprofitava l´estona per estirar les cames o fer un cafè. A la nostra dreta tenim un antic edifici d´estil neoromànic actualment en desús.

0,3 km  5min Pont de Calatrava (680 m) (gps 31T 433647 4671694)

Seguim l´itinerari travessant un pont de vianants sobre el riu Ter construït per Santiago Calatrava. Fa 60m de llargària i està fet amb una estructura tubular, pintada de blanc. Es va inaugurar el 10 de maig de 1995.

Un cop a l’altre costat del riu Ter travessem una esplanada tot seguint unes fletxes grogues per anar a buscar el carrer  de Concepció Ducloux fins al final. Sota el pont de la C-17 trobem ja les marques del sender GR-1 que seguirem durant poc més de 5km. Prenem el carrer Camí de Can Sacarrals amunt i quan trobem una caseta transformadora, deixem l´asfalt per agafar la pista a l’esquerra.

1,2 km  30min  Inici de la pista. Fi de l´asfalt (735 m) (gps 31T 432955 4671492)

Seguim la pista (Camí de Ripoll a Berga) tot seguint les marques blanques i vermelles del GR-1. Caminem entre un bosc de roures, pi roig i àlbers seguint sempre la pista principal, deixant de costat un parell de bifurcacions que trobarem tant a la dreta com a l´esquerra,  fins que 20min després de prendre el camí arribem a l´ermita del Remei de Dalt.

2,4 km  45min  Ermita del Remei de Dalt (805 m) (gps 31T 432172 4670858)

L´Ermita queda uns metres elevada sobre el camí, a la nostra dreta, en una tranquil.la raconada on cada segon diumenge del mes d´octubre s´hi fa un aplec.

Reprenem el camí  i continuem durant  8-9min (650m) fins que arribem al barri ripollenc d´Els Brucs-Remei on trobem una bifurcació. Prenem a la dreta el camí cimentat seguint els cartells indicadors direcció El Mir i la ruta per a BTT 20.

Davant nostre aviat veiem la gran masia Casa del Puig de Vallespirans dominant una gran plana. La pista planeja entre camps abans no passem per Can Mir, una magnífica masia dedicada al turisme rural i punt on s´acaba el ciment.

5,1 km  1h20min  Bifurcació. Deixem el GR-1 (796 m) (gps 31T 430132 4671107)

Cruïlla important on cal parar atenció. En aquest punt abandonem el sender de gran recorregut GR-1 que anàvem seguint des de Ripoll. Trobem una bifurcació amb una pista a l’esquerra en lleugera baixada vers la riera i una altra a la dreta que puja fort. Agafem aquesta segona pista que puja per anar guanyant alçada sempre al vessant nord de la riera de Vilardell, que ens cau a la nostra esquerra i la Serra de l´Auró a la nostra dreta (N).

10,1 km  2h55min  Collet de l´Auró (997 m) (gps 31T 426760 4672289)

Coll poc marcat. Sabrem que hi hem arribat en trobar una primera cruïlla amb un pal indicador a la dreta que baixa a Campdevànol pels  Emprius (2,9km). Uns metres més endavant trobarem un altre pal indicador ara de la Ruta Transhumància La Riba-Gombrèn.

Prenem direcció a Gombrèn per una pista de nou cimentada només durant els metres on el camí baixa amb més força. Travessem el torrent d´Estiula (Cabana) per primer cop a través d´un pont de ciment. Aquest mateix torrent que neix a les faldes de la Serra de Sant Marc és el que més endavant crearà els coneguts gorgs del torrent de la Cabana.  El camí baixa amb vistes cap al cim del Taga (N) quan el bosc ens ho permet.

Després de 15min del coll trobem a mà esquerra un trencall marcat amb un pal indicador que puja a Sant Feliu d´Estiula, des d´on venen les marques blanques i verdes del sender local (SL) que  seguirem tota l´estona fins a  Campdevànol a través dels Gorgs.

11,8 km 3h25min  Deixem la pista, seguim el SL (926 m) (gps 31T 427325 4673292)

Prenem el corriol a la dreta deixant la pista per la que veníem de feia estona. El corriol baixa per anar a buscar el torrent d´Estiula del qual ens havíem allunyat uns metres.  Poc després arribem a un punt rocós amb vistes sobre el gorg de la Cabana on el camí es bifurca.  Hem de prendre a l´esquerra el corriol que baixa ben rost  fins als peus del gorg del Colomer.

12 km 3h30min  Gorg Gran del Colomer  (865 m) (gps 31T 427439 4673273)

Primer dels set gorgs que trobarem en el descens del torrent d´Estiula (o de la Cabana). És el gorg més gran i espectacular de tots.

Per tota la vall del torrent  trobem uns senyals grocs dels Senders de Natura creats per l’Ajuntament de Campdevànol que tot i estar senyalitzats amb pals indicadors, ens poden arribar a confondre. Nosaltres seguirem en tot moment el SL marcat amb senyals blancs i verds que ja veníem seguint des de la cruïlla que donava accés a Sant Feliu d´Estiula i que ens portaran directament a Campdevànol.

Els set gorgs del torrent que anirem trobant a la baixada, són:

 1. Gorg Gran del Colomer:  El SL baixa pel vessant esquerra del torrent (opcionalment  també hi va un corriol pel vessant dret senyalitzat amb senyals grocs)
 2. Gorg Petit del Colomer. El camí baixa dret fins al riu, des d´on un caminoi emboscat ens mena fins el gorg.
 3. Gorg del Forat. A partir d´aquest gorg, tots els altres són accessibles des del vessant dret del riu.
 4. Gorg de la Balma. Es troba just al costat del gorg de l´Olla.
 5. Gorg de l´Olla
 6. Gorg de la Tosca
 7. Gorg de la Cabana. Darrer gorg, d´accés més difícil. Només el podem veure des de les alçades ja que el camí passa elevat del riu en aquest punt.

Panorama5

14,6 km  4h20min  Font de La Mosquera (abeurador) (810 m) (gps 31T 428236 4675145)

Atenció en aquest punt que pot donar peu a perdre el camí. Arribem a un abeurador per a bestiar on sovint hi ha vaques pasturant-hi. El camí sol estar enfangat de l ´aigua que sobresurt de l´abeurador.  Hem de seguir a la dreta en lleuger ascens en direcció a un gran arbre al mig del camí, deixant a la nostra esquerra un altre camí de baixada.

Passem a tocar de casa de La Mosquera  seguint en tot moment els senyals blancs i verds del sender local.  El senderó planeja amb vistes a can Paraire, masia que es troba a l´altre vessant del torrent d´Estiula.

15,7 km  4h40min  Font del Querol (762 m) (gps 31T 428952 4675296)

La Font del Querol és una zona de lleure on trobem taules, bancs i graelles per poder-hi  fer un pícnic. A l´esquerra veiem el càmping Pirinenc.  Creuem l’ampli planell de la Font per anar a buscar un pàrquing de pagament (10€). En aquest punt trobem el recuperat Camí Ral entre Campdevànol i  Gombrèn,  part de l’antic camí ral  que unia Ripoll i La Pobla de Lillet. També trobem les marques grogues de El Camí.

Agafem el Camí Ral vers la dreta direcció Campdevànol, un camí de terra compactada amb baranes de fusta que transcorre a tocar del torrent del Merdàs,  que tenim a la nostra dreta (S) els primers metres, i a la nostra esquerra (N)  1km després, quan el creuem.

Anem pel  Camí Ral fins una cruïlla on trobem un pal indicador d´Itinerannia (R46 Campdevànol-Planes del Cortaló), indret  on abandonem el Camí Ral per anar direcció a Campdevànol, on hi arribarem en menys de 10minuts.  L’estació és dels primers edificis que trobarem entrant a la població.

18,5 km  5h15min Estació de Campdevànol Adif, R3 (732 m) (gps 31T 431149 4674725)

L’estació és un edifici de tres plantes amb un bar (que farà les delícies dels amants al Heavy) a la planta baixa. El tren arribà a Campdevànol l´any 1919 amb la construcció del Transpirinenc fins a Ribes de Freser, i no arribà fins el 1922 a Puigcerdà fins el 1922 i fins el 1929 a La Tor de Querol.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

barra_1200x6

 BIBLIOGRAFIA

 • Vall de Ribes i Camprodon. Caminades i excursions. Carles Gel. Ed. Alpina (2005)
 • La Vall de Ribes a peu de poble a poble. Josep Nuet i Badia. Ed. Abadia de Montserrat (2009)
 • Llegendes i creences de Vall de Núria i vall de Ribes amb la baronia de Toses. Jordi Mascarella. Ed. Farell (2003)
 • La Vall de Ribes: una visió geogràfica. Jordi Sacasas. Ed. Abadia de Montserrat (2004)
 • La Vall de Ribes: ascensions, travesses, rutes de muntanya. Carles Gel. Ed. Piolet (2003)
 • Descobrir Catalunya núm. 85 (març 2005) Vall de Ribes
 • Coneguem l’entorn de Campdevànol.  Josep Colomer i Fossas. Ed. Grup Excursionista Campdevànol (1994)
 • Ripollès. 17 excursions a peu. Pako Crestas. Ed. Cossetània (2012)
 • Els fortins de Franco: arqueologia militar als Pirineus catalans. Josep Clarà. Ed. Dalmau (2010)

CARTOGRAFIA

 • Mapa Alpina Sèrie E25 Puigmal-Vall de Ribes-Ulldeter 1:25.000
 • Mapa Alpina Itinerànnia Ripollès 1:50.000
 • Mapa Comarcal de Catalunya ICC 31-Ripollès 1.50.000

WEBGRAFIA

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

14 thoughts on “54. De Ripoll a Campdevànol pels Gorgs del Torrent de la Cabana 18,5 km

 1. Va ser una ruta fantàstica! Molt recomanable. Només una correcció – encara que s’explica per la pròpia lògica:
  “Trobem una bifurcació amb una pista a la dreta en lleugera baixada i una altra a la dreta que puja fort.”
  La baixada està a l’esquerra i va cap a la riera, s’ha de pujar a la dreta.

  De totes maneres, moltíssimes gràcies per aquesta pàgina, és de gran utilitat.

 2. Crec que tot bé menys el tram dels gorgs. Han canviat el traçat. Les marques són ara blanques i grogues i només podràs veure els gorgs si feu el recorregut a l’inreves (començant per la Font del Querol). A més hi ha vigilants i posen multes. No et pots banyar i no pots fer picnic i també està prohibit portar els gossos deslligats.

 3. Hola Xavier,

  No acabem d’entendre això de no poder veure els Gorgs si no es fa en un sentit concret, atès que no sé si poden limitar el pas pels camins.Són marques blanques i grogues de PR? No teníem constància que en passés cap. Ho mirarem.

  Carai, quanta regulació!

  Gràcies pel comentari i bona ruta

 4. Hola!
  És cert que hi ha una nova normativa. Sembla ser que havien arribat a uns nivells de massificació, brutícia, males maneres, etc., que feien perillar l’entorn dels gorgs. A nosaltres ens van informar, molt amablement (tot s’ha de dir), i creiem que sovint cal un pla de xoc per poder preservar espais naturals com aquests. Si voleu informació, hi ha una nova web, sembla ser que oficial dels gorgs: http://www.els7gorgsdeltorrentdelacabana.cat

 5. Moltes gràcies Rubén.
  Hem afegit aquesta nova web a la ressenya per a més informació de la ruta.
  Desconeixem l’aplicació de la normativa ‘in situ’, semblen raonables. Trobo a faltar al web un plànol dels camins senyalitzats i les rutes possibles a realitzar.
  Bona ruta

 6. Entenc que l’entorn s’hagi de protegir, i és una llàstima que calgui una normativa per aconseguir-ho. De totes formes el principal atractiu d’aquesta ruta per mi era el bany als gorgs – coneixeu alguna altra ruta amb possibilitat de bany a l’interior (riu/gorgs/llac) que sigui recomanable i no tan massificada? Gràcies!

 7. Una ruta molt maca i ben pensada , i en aquestes dates, cap problema de normativa i control, nomes he trobat dues noies que seguien el tram dels gorgs, ningú més. Per horaris de tren i de major frequencia, he fet la ruta al revés començant a Capdevànol i acabant a Ripoll, es igual de maca i te l’avantatge que trobes tota la senyalització dels gorgs. Salutacions.

 8. Ruta molt recomanable, tot i que em sembla que a l’estiu deu semblar les rambles de Barcelona ;-). La durada que s’indica de 5h40m sembla molt curta; si es compte el temps d’esmorzar i dinar i un mínim temps per aturar-se a cada gorg, lo normal son unes 7 hores. Pels horaris dels trens, lo millor es fer-la començant des de Campdevànol.

 9. Hola Fede,

  En primer lloc agraïr-te el comentari i que consultis la nostra web a l’hora de realitzar una sortida.
  Pel que fa als horaris, sempre s’ha de tenir en compte que són sense aturades per dinar, fer fotos, picar alguna cosa… i que per tant sempre cal compte més temps.
  Pel que fa als trens, tens raó que hi ha més sevei de trens des de Ripoll, on hi més freqüències de pas.

  Salutacions

 10. Moltes agraït a senderisme en tren, grans propostes teniu.
  He fet la ruta de ripoll a campdevanol pel turo de l’auro i els gorgs de la cabana. Diumenge 20/09/2020. El primer tram esta molt deixat, camps d,ortigues fins el melic. Recomano arribar al remei pel carrer Montserrat. La resta ha estat molt i molt xulo. Gracies i seguiu fent cami sense ccotxe.

 11. Hola Miquel,

  Moltes gràcies pel teu comentari. Tots les actualitzacions de la ruta sempre són de bon aprofitar pels següents usuaris. Una llàstima que aquesta part de camí estigui deixat, i sorprent atentent que forma part d’un sender homologat.

  Bona ruta

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s