39. De Monistrol de Montserrat al Monestir de Montserrat per la drecera dels Tres Quarts 4,5 km

Ruta a Wikiloc
Ruta a Wikiloc
Ruta a Google Earth
Ruta a Google Earth
Mapa
Mapa
Cremallera Montserrat
Cremallera
PDF
PDF

 barra_1200x6

INTRODUCCIÓ

Si heu fet la promesa de pujar a Montserrat perquè el vostre equip preferit ha guanyat o perquè heu demanat interdicció divina i us han escoltat, aquí teniu la solució més clàssica per a pujar a Montserrat:  la drecera dels Tres Quarts de Monistrol a Montserrat.

No és l’única pujada ni la més curta a Montserrat, però sí la més coneguda de totes les opcions d’ascens.  Segueix el GR-96 Camí Romeu a Montserrat que uneix Barcelona i el Monestir en un recorregut de 54 km de llarg. A més a més de les marques blanques i vermelles d’aquest GR també trobarem les verdes i vermelles de la travessa Matagalls-Montserrat, que també puja per aquest sender.

Aquesta pujada evita la part més avorrida de la pista que utilitza el GR-5 (Ruta ST77) alhora que unint ambdues excursions formen el recorregut circular de pujada i baixada de Montserrat més conegut.

DADES TÈCNIQUES

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

A Senderisme en tren hem anat fent alguns dels camins que menen fins al Monestir. Si aquesta proposta no és del vostre grat podeu triar entre aquestes altres propostes, que també poden servir com a ruta de descens a fi de fer una excursió circular:

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

A Senderisme en tren hem anat fent alguns dels camins que menen fins al Monestir. Si aquesta proposta no és del vostre grat podeu triar entre aquestes altres propostes, que també poden servir com a ruta de descens a fi de fer una excursió circular. 

Així mateix podeu consultar l’entrada resum de totes les pujades al monestir aquí.

 • Ruta ST76estació d’Aeri de Montserrat (FGC) al Monestir pel Camí de l’Aigua (Camí de Sant Jaume) 3,25km (+585/-10) 
 • Ruta ST77de Monistrol (FGC) a Montserrat pel Camí de les Canals (GR-5) 4,7km (+570/-20)
 • Ruta ST78de Monistrol (FGC) a Montserrat per Santa Cecília i La Trinitat (PR C-19) 14km (+880/-370) 
 • Ruta ST79de Monistrol (FGC) a Montserrat per Sant Benet i la Baixada dels Matxos (PR C-19) 6,7km (+600/-40) 
 • Ruta ST173de La Pobla de Claramunt (FGC) al monestir pel GR-172, Can Maçana i pujant al Castellferran (100 Cims) 27 km (+1.300 m / -800 m)
 • Ruta ST186de Piera a Montserrat passant seguint el GR-172. Per Collbató i el Camí de les Feixades 18,2 km (+1.000 m / -600 m).
 • Ruta ST187de Piera a Montserrat passant per Collbató (GR-172) i el Camí de les Bateries 17,7 km (1.100 m / 700 m). 
 • Ruta ST192 circular al Cul de Portadora i St. Salvador de les Espases des de Monistrol: la travessa comença i acaba a Monistrol, punt d’inici de la pujada clàssica a Montserrat.

                             MAPA TOPOGRÀFIC                                                                                                   TRACK A WIKILOC 

MAPA TOPOGRÀFIC
TRACK A WIKILOC
barra_1200x6

DIFICULTAT

El camí no té cap mena de dificultat tret del desnivell moderat acumulat de pujada. A totes les cruïlles trobarem senyals verticals que ens indicaran la direcció correcta. 

SENDERS

Aquest camí de pujada és el més clàssic. Tant es així que és utilitzat per tres senders diferents per a pujar al Monestir de Montserrat:

 1. GR-96: Camí Romeu de Barcelona a Montserrat.
 2. Etapa IP-6 del Sender dels Tres Monts.
 3. Matagalls-Montserrat: pujada final.

Nosaltres seguirem aquests senders amb els senyals  blancs i vermells de GR, tret de l’abalisament de la Matagalls-Montserrat, amb marques especials de color verd i vermell.

El camí és força dret a estones, amb una mitjana de pendent de pujada propera al 20%. El pendent i la calor a l’estiu poden ser una de les causes principals de dificultat d´aquest recorregut. Cal tenir en compte que tampoc trobarem aigua durant la pujada, així que caldrà carregar-la tota des de Monistrol.

ELS TRENS

L’estació de Monistrol de Montserrat forma part de la línia del Llobregat dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) que uneix Barcelona amb Manresa. La línia és d´ample mètric, és a dir de 1000 mm.

L’estació és intermodal, atès que podem fer aquí el transbordament al cremallera. L’estació principal del cremallera, però, és la de Monistrol-Vila, al nord de la ciutat on s’hi van construir dos grans pàrquings, un per a cotxes i un altre per a autocars. 

El tren va arribar a Monistrol el 1922 després que s´inaugurés el tram entre Martorell i Monistrol. Per contra, el cremallera de Montserrat es va inaugurar uns anys abans, el 1892, com a fruit per a facilitar la visita al Monestir als visitants i pelegrins. Va deixar de funcionar el 12 de maig de 1957. Cap més tren no circulà fins a Montserrat fins que l´any 2003 es reobrí de nou aquest tren especial.

barra_1200x6

RESSENYA

0 km 0 h Estació de Monistrol FGC (146 m)

Sortim de l’estació en direcció nord per girar al primer carrer a l’esquerra, en lleuger descens pel carrer de la Pujada de l’Estació. Creuem el carrer del Pla per dirigir-nos al pont que creua el riu Llobregat. A l’altra banda, creuarem la C-55 per un pas inferior.

Passada la carretera agafem el primer carrer que puja per la dreta, és el Passeig de la Canaleta, un carrer enjardinat que ens portarà fins la plaça de la Font Gran.

0,7 km 10 min Plaça de la Font Gran (154 m)

Creuem la plaça en diagonal per anar a buscar unes escales que es troben a l’altre costat de la plaça. A peu de les escales trobem un plafó explicatiu de la darrera etapa del Sender dels Tres Monts.

Les escales ens deixen a la carretera de pujada a Montserrat. Cal girar a l’esquerra i anar amb molt de compte per anar a buscar uns metres més avall l’inici del camí.

0,9 km 14 min Inici Camí dels 3/4 (162 m)

El camí comença amb unes amples escales fetes amb travesseres de fusta. Passem a través de petits camps amb oliveres per guanyar alçada ràpidament fent ziga-zagues fins a trobar el camí de les Aigües.

1,5 km 25 min Camí de les Aigües (258 m)

Ens afegim a la pista que ve de la carretera a Montserrat. És el camí de les Aigües, el qual seguirem durant quasi 300m fins a trobar la cruïlla de la drecera dels 3/4.

1,8 km 30 min Deixem el Camí de les Aigües (272 m)

Cruïlla. Seguim les indicacions dels senyals vertical i agafem el corriol que surt a la nostra dreta tot deixant la pista  (GR-5), sender que més tard tornarem a retrobar.

2,35 km 45 min Torrent de la Font del Boix  (377 m)

Travessem el pedregar del torrent. Mica en mica la vegetació és cada cop més espessa i pot donar-nos més estones d´ombra.

3,6 km 1h15min Cruïlla Camí de les Aigües  (520 m)

Retrobem el camí que puja a Montserrat pel Camí de les Aigües i que segueix el GR-5.  Nosaltres tombem a la dreta pujant a tocar d´unes canalitzacions d´aigua potable que baixen del Monestir.

Som a la part més dreta de la pujada. Unes escales de ciment i les canalitzacions d´aigües ens acompanyaran una estona.

4,2 km 1h20min Camí de la Santa Cova  (625 m)

Ens unim al camí cimentat que va a la Santa Cova. Seguim les indicacions girant a la dreta. Poc després deixem a la nostra esquerra l´estació de l´Aeri. El darrer tram de la pujada la farem a tocar de les vies del cremallera, un bon indret on fer alguna foto de prop al tren si tenim la sort de veure´l circular en el moment de la nostra arribada.

4,65 km 1h30min Montserrat (Est. del Cremallera) (707 m)

barra_1200x6

BIBLIOGRAFIA

 • Montserrat: guia senderista. Ed. Alpina
 • Montserrat: excursions des del santuari i camins d’accés / Jordi Mir, Carles Albesa i Riba (1999)
 • Caminant a Montserrat : el massís. Ribera i Mariné, Ramon. Ed. Abadia de Montserrat (1998)
 • Montserrat : guia itinerària. Jordi Oliver i Pausas. Ed. Publicacions de l’Abadia de Montserrat (2003)
 • Montserrat : les 32 millors excursions i vies ferrades. Francesc Roma i Casanovas. Ed. Cossetània (2006)
 • Sender de gran recorregut GR 6 : Barcelona (Horta)-Montserrat: variant GR 6-1 (Colònia Sedó, Esparreguera i Collbató-GR 6 ). Daniel Oriol. Ed. FEEC
 • Montserrat 50 indrets amb encant. David Balcells

CARTOGRAFIA

 • Mapa de Montserrat E-25. 1:10.000 / 1:5.000 Ed. Alpina

WEBGRAFIA

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

15 thoughts on “39. De Monistrol de Montserrat al Monestir de Montserrat per la drecera dels Tres Quarts 4,5 km

 1. Hola Jose Luis,

  Para subir a Montserrat tienes diversas opciones, buena parte de ellas reseñadas en nuestra web. Entiendo que quieres subir desde Monistrol, desde cualquiera de las dos paradas que tiene el cremallera en esta población. Así puedes optar por alguna de estas rutas para subir al Monestir:

  -Ruta ST39: Monistrol a Montserrat pel camí dels 3/4, de 5,5 km (+570 m / -25 m) Es la ruta más clásica y la que más gente utiliza. Es la que sigue el GR-96 y la Matagalls-Montserrat.

  -Ruta ST77: Monistrol a Montserrat pel Camí de les Canals, de 4,7km (+570 m /-20 m) Variante de la anterior. Más corta pero recorre más tramos de pista, por lo que es menos interesante que la Ruta ST39. Sigue el GR-5

  Las dos siguientes rutas siguen el PR C-19 un sendero circular. Estan marcadas y señalizadas como pequeño recorrido:

  -Ruta ST78: Monistrol al Monestir per la Font del Piteu, Santa Cecília i La Trinitat, de 14 km (+880 m / -370 m) Larga y más bien dura ruta, pero que quizás sea la ruta más interante de todas. Pasa por el Monestir de Santa Cecilia, desde donde se toma el GR-4-GR-172 por el espectacular camino que va bajo las paredes norte de Montserrat. El PR-19 sale desde la misma estación de Monistrol-Vila del Cremallera.

  -Ruta ST79: Monistrol al Monestir per Sant Benet, Baixada dels Matxos i Els Degotalls, de 6,7km (+600/-40) Sigui también el PR C-19 pasando por el monestir de Sant Benet (femenino) a través de algun paso aislado y fàcil con cadenas. Llega al Monestir por los Degotalls.

  Además también pudes subir a Montserrat des de la estación de Ferrocarrils de la Generalitat d’Aeri de Montserrat. Es la estación anterior a la de Monistrol, i ambas conectadas por un sendero de GR que recorre el rio Llobregat:

  -Ruta ST76: Aeri de Montserrat a Montserrat pel Camí de l’Aigua, de 3,25 km (+585/-10) Ascensión muy directa que sigue canalizaciones que bajan del Monestir.

  Puedes consultar las reseñas de todas ellas en nuestro índice de rutas https://senderismeentren.cat/7053-2/

  Saludos y si tienes dudas, no dudes en preguntar.

  Buena ruta

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s