39. De Monistrol de Montserrat al Monestir de Montserrat per la drecera dels Tres Quarts 4,5 km

Ruta a Wikiloc

Ruta a Wikiloc

Ruta a Google Earth

Ruta a Google Earth

Mapa

Mapa

Cremallera Montserrat

Cremallera

PDF

PDF

 barra_1200x6

INTRODUCCIÓ

Si heu fet la promesa de pujar a Montserrat perquè el vostre equip preferit ha guanyat o perquè heu demanat interdicció divina i us han escoltat, aquí teniu la solució més clàssica per a pujar a Montserrat:  la drecera dels Tres Quarts de Monistrol a Montserrat.

No és l’única pujada ni la més curta però sí la més coneguda de totes les opcions d’ascens a Montserrat.  Segueix el GR-96 Camí Romeu a Montserrat que uneix Barcelona i el monestir en un recorregut de 54km. A més a més de les marques blanques i vermelles d’aquest GR també trobarem les verdes i vermelles de la travessa Matagalls-Montserrat, que també puja per aquest sender.

Aquesta pujada evita la part més avorrida de la pista que utilitza el GR-5 (Ruta ST77) alhora que unint ambdues excursions formen el recorregut circular de pujada i baixada de Montserrat més conegut.

 

DADES TÈCNIQUES

 

 

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

A Senderisme en tren hem anat fent alguns dels camins que menen fins al Monestir. Si aquesta proposta no és del vostre grat podeu triar entre aquestes altres propostes, que també poden servir com a ruta de descens a fi de fer una excursió circular:

 • RutaST76 Montserrat-Aeri – Camí de l’Aigua – Santuari de Montserrat 3,25km (+585/-10) (L)
 • Ruta ST77 Monistrol – Camí de les Canals – Monestir de Montserrat 4,7km (+570/-20) (L)
 • Ruta ST78 Monistrol – Font del Piteu – Santa Cecília – La Trinitat – Monestir de Montserrat 14km (+880/-370) (L)
 • Ruta ST79 Monistrol – Sant Benet – Baixada dels Matxos – Els Degotalls – Monestir de Montserrat 6,7km (+600/-40) (L)

 

                                           MAPA TOPOGRÀFIC ICC                                                                    PERFIL DE LA RUTA

Mapa ruta 39

Mapa de la ruta

 

Perfil ruta 39

Perfil de la ruta

 

barra_1200x6

DIFICULTAT

El camí no té cap mena de dificultat destacable tret del desnivell moderat acumulat de pujada. A totes les cruïlles trobarem senyals verticals que ens indicaran la direcció correcta.

Aquest camí de pujada és el més clàssic. Tant es així que és utilitzat per tres senders per pujar a Montserrat:

 1. GR-96 Camí Romeu de Barcelona a Montserrat.
 2. Etapa IP-6 del Sender dels Tres Monts.
 3. Matagalls-Montserrat, pujada final.

Nosaltres seguirem aquests senders amb els senyals  blancs i vermells de GR, tret de l´abalisament de la Matagalls-Montserrat, amb marques especials de color verd i vermell.

El camí és força dret a estones, amb una mitjana de pendent de pujada propera al 20%. El pendent i la calor a l’estiu poden ser una de les causes principals de dificultat d´aquest recorregut. Cal tenir en compte que tampoc trobarem aigua durant la pujada, així que caldrà carregar-la tota des de Monistrol.

ELS TRENS

L’estació de Monistrol de Montserrat forma part de la línia del Llobregat dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) que uneix Barcelona amb Manresa. La línia és d´ample mètric, és a dir de 1000 mm.

L’estació és intermodal, atès que podem fer aquí el transbordament al cremallera. L’estació principal del cremallera, però, és la de Monistrol-Vila, al nord de la ciutat on s’hi van construir dos grans pàrquings, un per a cotxes i un altre per a autocars. 

El tren va arribar a Monistrol el 1922 després que s´inaugurés el tram entre Martorell i Monistrol. Per contra, el cremallera de Montserrat es va inaugurar uns anys abans, el 1892, com a fruit per a facilitar la visita al Monestir als visitants i pelegrins. Va deixar de funcionar el 12 de maig de 1957. Cap més tren no circulà fins a Montserrat fins que l´any 2003 es reobrí de nou aquest tren especial.

barra_1200x6

RESSENYA

0 h 0 km Estació de Monistrol FGC (146 m)

Sortim de l´estació en direcció nord per girar al primer carrer a l´esquerra, en lleuger descens pel carrer de la Pujada de l´Estació.  Creuem el carrer del Pla per dirigir-nos al pont que creua el riu Llobregat. A l´altra banda, creuarem la C-55 per un pas inferior.

Passada la carretera agafem el primer carrer que puja per la dreta, és el Passeig de la Canaleta, un carrer enjardinat que ens portarà fins la plaça de la Font Gran.

10 min 0,69 km Plaça de la Font Gran (154 m)

Creuem la plaça en diagonal per anar a buscar unes escales que es troben a l’altre costat de la plaça. A peu de les escales trobem un plafó explicatiu de la darrera etapa del Sender dels Tres Monts.

Les escales ens deixen a la carretera de pujada a Montserrat. Cal girar a l’esquerra i anar amb molt de compte per anar a buscar uns metres més avall l’inici del camí.

14 min  0,96 km Inici Camí dels 3/4 (162 m)

El camí comença amb unes amples escales fetes amb travesseres de fusta. Passem a través de petits camps amb oliveres per guanyar alçada ràpidament fent ziga-zagues fins a trobar el camí de les Aigües.

25 min   1,5 km Camí de les Aigües (258 m)

Ens afegim a la pista que ve de la carretera a Montserrat. És el camí de les Aigües, el qual seguirem durant quasi 300m fins a trobar la cruïlla de la drecera dels 3/4.

30 min Deixem el Camí de les Aigües (272 m)

Cruïlla. Seguim les indicacions dels senyals vertical i agafem el corriol que surt a la nostra dreta tot deixant la pista  (GR-5), sender que més tard tornarem a retrobar.

45 min   2,35 km Torrent de la Font del Boix  (377 m)

Travessem el pedregar del torrent. Mica en mica la vegetació és cada cop més espessa i pot donar-nos més estones d´ombra.

1h15min  3,6 km Cruïlla Camí de les Aigües  (520 m)

Retrobem el camí que puja a Montserrat pel Camí de les Aigües i que segueix el GR-5.  Nosaltres tombem a la dreta pujant a tocar d´unes canalitzacions d´aigua potable que baixen del Monestir.

Som a la part més dreta de la pujada. Unes escales de ciment i les canalitzacions d´aigües ens acompanyaran una estona.

1h20h  4,16 km Camí de la Santa Cova  (625 m)

Ens unim al camí cimentat que va a la Santa Cova. Seguim les indicacions girant a la dreta. Poc després deixem a la nostra esquerra l´estació de l´Aeri. El darrer tram de la pujada la farem a tocar de les vies del cremallera, un bon indret on fer alguna foto de prop al tren si tenim la sort de veure´l circular en el moment de la nostra arribada.

1h30min   4,65 km Montserrat (Est. del Cremallera) (707 m)

barra_1200x6

BIBLIOGRAFIA

 • Montserrat: guia senderista. Ed. Alpina
 • Montserrat: excursions des del santuari i camins d’accés / Jordi Mir, Carles Albesa i Riba (1999)
 • Caminant a Montserrat : el massís. Ribera i Mariné, Ramon. Ed. Abadia de Montserrat (1998)
 • Montserrat : guia itinerària. Jordi Oliver i Pausas. Ed. Publicacions de l’Abadia de Montserrat (2003)
 • Montserrat : les 32 millors excursions i vies ferrades. Francesc Roma i Casanovas. Ed. Cossetània (2006)
 • Sender de gran recorregut GR 6 : Barcelona (Horta)-Montserrat: variant GR 6-1 (Colònia Sedó, Esparreguera i Collbató-GR 6 ). Daniel Oriol. Ed. FEEC
 • Montserrat 50 indrets amb encant. David Balcells

CARTOGRAFIA

 • Mapa de Montserrat E-25. 1:10.000 / 1:5.000 Ed. Alpina

WEBGRAFIA

TRENS

EL TEMPS

ALTRES

One response to “39. De Monistrol de Montserrat al Monestir de Montserrat per la drecera dels Tres Quarts 4,5 km

 1. Retroenllaç: 39. Monistrol a Montserrat per la drecera dels 3/4 4,55km | SENDERISME EN TREN

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s