32. Montcada i Reixac : volta al Turó de Montcada 5,2 km

Ruta a Wikiloc
Ruta a Wikiloc
Mapa
Mapa
Fotos
Fotos
GPS
Track GPS
Ruta a Google Earth
Ruta a Google Earth
pdf
PDF

barra_1200x6

INTRODUCCIÓ

El 19 d’octubre de 2010 el Govern de la Generalitat va declarar com a Parc Natural la Serra de Collserola.  D’aquesta forma s’ampliava fins a 8.000 ha la zona protegida inclosa en l’antic PEIN i el Turó de Montcada quedava inclòs dins del Parc Natural. S´assolia d’aquesta manera una bona part de la llarga reivindicació dels habitants del municipi de Montcada i Reixac, municipi on es troba el Turó de Montcada.

El Turó ha estat explotat des del 1917 per Asland (ara Lafarge) amb la finalitat d’extreure material calcari per produir ciment. En aquest procés, el cim del turó ha perdut unes desenes de metres de la seva alçada original. Fins i tot una ermita romànica del seu cim va desaparèixer  per sempre engolida per la febre del negoci sense escrúpols mediambientals. 

A finals de 2014 es preveu que acabin una part de les obres de restauració del Turó. S’està reomplint amb terres l’enorme esvoranc del turó amb la finalitat de restaurar el millor possible l’entorn vegetal, i tornant a introduir algunes espècies d’amfibis així com de mamífers com els esquirols. 

No a la incineradora Montcada

Però la lluita encara no ha acabat. Lafarge continua explotant les pissarres situades  al turó de les Maleses, al cim del qual es troba un poblat ibèric en bon estat. L’extracció que aquesta empresa està explotant s’està emportant una part important del Parc de la Serralada de Marina i malmetent de forma irreversible el valor paisatgístic que encara podia quedar al Baix Vallès.

Però això no és tot. Lafarge utilitza la planta de Montcada com a incineradora per al tractament de residus. Diversos estudis científics demostren els perjudicis per a la salut per als habitants de fins a 3-4km al voltant de la planta. Uns perjudicis que poden presentar-se en forma de diferents tipus de càncer per als habitants.

Tot i haver-hi una sentència del TSJC que falla a favor dels habitants del municipi, l’empresa continua amb la seva activitat que l’any 2013 va comportar el guany de 600 milions d’euros.

Tot plegat  ens atreviríem a dir que és un insult no només per a tots els montcadencs i montcadenques sinó per a tots els habitants de Catalunya. Una vergonya que fa gairebé un segle que dura i que s’ha d’acabar de totes totes tan aviat com sigui possible.

 

 

FITXA TÈCNICA

  • Sortida/arribada: estació de Montcada Reixac-Manresa (R4, R7, R12)
  • Distància: 5,2 km
  • Desnivells:  +/- 287 m
  • Horari:  2h30 hores (sense aturades9
  • Espai Natural: Parc de Collserola
  • Dificultat: atenció als possibles canvis de recorregut. La zona encara està en procés de recuperació! Accés final força dret.

                        MAPA TOPOGRÀFIC ICC                                                                                                      PERFIL DE LA RUTA  

Mapa Turó de Montcada_petit
Mapa de la ruta
Perfil ruta 32 Turó de Montcada
Perfil ruta 32 Turó de Montcada


barra_1200x6

RESSENYA

Tot i la degradació òbvia de l’entorn, els esforços de recuperació han aconseguit que a hores d´ara puguem fer una caminada pel Turó de Montcada força interessant. Els treballs no han acabat, així que aquesta proposta de caminada pot canviar en el decurs dels propers mesos.

Estació Montcada i Reixac-ManresaTuró de MontcadaTuró de Montcada

 

Tot el recorregut circula per camins habilitats, tret del tram de baixada de la gravera al dipòsit d’aigües, que es baixa per un corriol evident i dret marcat amb marques blanques des del mateix cim del Turó.

Sortida: Sortim de l´estació de Montcada i Reixac-Manresa (opcional estació Montcada i Reixac de la R2 Nord, situada a pocs metres d´aquesta). El GR-92 passa a tocar de l´estació de Montcada i Reixac-Manresa, així que només cal seguir les seves marques blanques i vermelles.

Creuem el carrer davant l´estació pel pas zebra i girem a la dreta per anar a buscar un conjunt d´escales i túnels que superen la C-17 i l´AP7 fins deixar-nos al cementiri. En aquest punt comença el PR C-35 Carenejant Collserola.


Seguim les marques del GR-92 i del PR-35. Creuem una cadena i comencem a pujar per la pista. Prop de 480 m després deixem a la nostra esquerra un dipòsit d’aigües, punt per on tornarem a la baixada.

Continuem a la dreta per  la pista que planeja i  baixa lleugerament en algun moment. Després de 1,45km trobem una cruïlla amb pal indicador. Aquí abandonem el GR-92 que segueix per la pista de la dreta. Nosaltres seguim en pujada a l’esquerra, seguint el PR. A la cruïlla podem agafar aigua de la font de la Mitja Costa.

Després de 11 min arribem a una cruïlla a l´esquerra que obviarem (pal indicador). En aquest punt deixem el PR-35.

Arribem poc després a un petit coll entre el Turó de Montcada i el Turó dels Quatre Pins.  Fins al cim del turó són aproximadament 350 metres d’anar i tornar. Malgrat que el cim està pres per un enorme dipòsit d’aigua, des del capdamunt d’aquest turó es tenen àmplies vistes sobretot de la part final del Besòs.

VISTES DES DEL CIM

De nou situats al coll, seguim la pista en direcció est que segueix pujant. Passem pel nou Mirador Occidental creat recentment (2014) amb un plafó explicatiu del panorama que des d’aquest punt s’albira . Després de 440m (12min) del coll cal parar atenció a un corriol que surt a la nostra esquerra. La cruïlla està marcada per fites i per unes  marques de pintura blanques que seguirem a la baixada. El corriol s’enfila força rost entre una garriga fins el cim del Turó de Montcada.  Hem d’anar en compte dalt del cim, que sobre el vessant nord tenim un gran estimball provocat per les extraccions. Dalt del turó existia una ermita romànica perduda per l’activitat cimentera.

Desfem les nostres passes baixant pel corriol fins a retrobar la pista. Un cop  a la pista anem a l’esquerra seguint les marques blanques tot envoltant el vessant oriental del turó, força vertical en aquest punt. A la nostra dreta veiem el gran forat produït per les extraccions, ara en restauració.

Deixem a l’esquerra una cruïlla que ens portaria de nou a la Font de la Mitja costa i creuem una porta amb un senyal de prohibit el pas. Seguim les marques blanques  fins un segon mirador on trobem plafons explicatius de les vistes que des d’aquest punt tenim sobre el Vallès i de la zona a restaurar. Hem d´anar en compte ara de no passar de llarg el corriol de baixada. Es troba a uns 135m després del mirador, a la nostra esquerra. Està ben marcat amb senyals de pintura blanca.

És un corriol que baixa força dret, ben fressat, que va a parar de nou al dipòsit d’aigua que hem vist al pujar, a tocar ja del cementiri. En aquest punt hi ha una marca de pintura blanca que senyala el camí del Turó per la drecera, camí que hem seguit en baixar del Turó. Des d´aquest punt no ens costarà gaire més de 5 minuts d’arribar de nou a l´estació de Montcada i Reixac-Manresa.

Panorama1
Vista de la zona d’extracció, amb el Turó al fons

barra_1200x6

6 thoughts on “32. Montcada i Reixac : volta al Turó de Montcada 5,2 km

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s