31. Centelles Via Ferrada de les Baumes Corcades (R3) 10,3 km

Ruta a Wikiloc
Ruta a Wikiloc
Google Earth
Google Earth
Mapa
Mapa
Línia R3
R3
Fotos
Fotos

 

barra_1200x6

 INTRODUCCIÓ

Sortida en la qual farem una via ferrada (VF) tot utilitzant el tren. En aquest cas i per primer cop a Senderisme en tren, anirem fins a Centelles (Vallès Oriental) a fi de fer  la Via Ferrada de les Baumes Corcades, un camí equipat amb material tècnic (cables de seguretat, esglaons, passamans…) que ajuden a superar trams verticals gràcies al material específic per a aquesta activitat. Cal portar obligatòriament casc, baga d’ancoratge i alguna baga amb mosquetó per assegurar-se durant l’ascensió.

 

DADES TÈCNIQUES

  • Sortida/arribada: estació de Centelles
  • Distància: 10,40 km
  • Durada: 5h30min (sense aturades)
  • Desnivell acumulat: +/-510 m
  • Interès: la verticalitat que suposa una Via Ferrada afegida a una ruta pels cingles de la serra de Fontderola. Diumenge és mercat setmanal.
  • Dificultat: la VF té diferents variants que poden augmentar més o menys la dificultat. Així en general es pot catalogar com a K4 (K3 el pont tibetà, i K5 la variant de l’Esperó).
    • dificultat mètode SENDIF (*mètode no adaptat de forma específica a les VF):

   

 

CONNEXIONS AMB ALTRES RUTES

  • Ruta ST195 castells de Centelles i Castellcir. Ambdues rutes pugen per la Serra de la Costa, tot i que no coincideixen en cap moment durant el recorregut.

 

                                  MAPA TOPOGRÀFIC ICC                                                                                                       PERFIL DE LA RUTA

Mapa VF Centelles31. Perfil ruta VF Centelles

barra_1200x6

 DIFICULTAT

Es tracta d’una via ferrada amb diferents variants. El nostre recorregut realitza la part més senzilla, l’original. Tot i així aquesta part de la VF presenta trams desplomats que fa que no es tracti d’una VF fàcil.

La part més difícil són els dos darrers trams desplomats, un just abans l’escala final i l’altre després de superar-la. Estan força ben equipats, amb esglaons, però cal força de braços per superar-los. Tots dos trams es poden evitar per un corriol que surt a l’esquerra del tram de VF que dóna a l’escala penjada.

El tram més espectacular de la VF és sens dubte el llarg pont tibetà de 65 m, evitable. Posteriorment s’ha afegit la variant de la Tosquera, amb una opció extremadament difícil (K5), i una altra de més fàcil (K1).

Per a una ressenya completa de la VF podeu consultar l’excel·lent descripció feta  al web Roc Jumper.

barra_1200x6

ITINERARI

Sortim de l´estació en direcció est pujant pel carrer Marqués de Peñalara. Al final del carrer  girem a l´esquerra, deixem a la dreta El Portal de Centelles i emprenem el carrer de Collsuspina. En arribar a una petita plaça pugem pel carrer de Vic fins el passeig de Sant Feli (carretera C-1413b) que seguirem 100m a la dreta fins a trobar una pista a l´esquerra amb un cartell que indica direcció a una hípica.

Seguim la pista principal durant 500 m amb vistes cap al Puigsagordi a la nostra esquerra. Arribem a una cruïlla i girem a l´esquerra tot deixant la Hípica a la nostra dreta.

Cami al Puigsagordi

Seguim 200 m més i seguim el cartell que indica a la nostra esquerra l´Antic camí de Collsuspina. La pista s´estreny i passa per redera d´un càmping fins a retrobar la pista principal, que seguim recte.

Als pocs metres trobem la casa de colònies de Mas Banyeres. Del seu pàrquing, a mà dreta surt un corriol que puja a través del bosc per anar a trobar una pista que ens durà a l´inici de la VF uns 400 m més enllà.

L´inici del camí de pujada a Puigsagordi i de la VF estan indicats amb un pal indicador on indica que els senyals grocs ens duran per camí fins al cim del Puigsagordi, i els vermells seran els de la VF. Seguint els senyals grocs podrem fer la ruta sense necessitat de fer la Via Ferrada.

VF Baumes Corcades a CentellesLa VF comença amb la pujada dreta d´un esperó amb un petit desplom. Superat aquest ve la part més llarga i en algun tram fins i tot monòtona, del llarg flanqueig per les parets dels cingles de la serra de Fontderola. Al llarg del recorregut podrem apreciar els grans forats fets a la roca provocats per l´erosió de l’aigua, i que donen nom a la via ferrada de les Baumes Corcades.

Enmig del flanqueig trobem la variant del pont tibetà, 70m de cable penjat al buit i que requereix paciència i sang freda per superar-lo. Al final del flanqueig horitzontal trobem la desviació de les variants de la Tosquera. Una d’elles és extremadament difícil, mentre que la segona fàcil.

Nosaltres seguim amunt en el punt de la desviació de les variants de la Tosquera, agafant l’opció original. Superem un curt esperó, una mica desplomat, fins a arribar a un replà.

Travessem una pista i després una carretera asfaltada, per després de 350m caminant del final del tram de VF arribar a la part més difícil de les Baumes Corcades. El desplom just anterior a l’escala penjada al buit. Molt ben equipat però que demana de força de braços.  Superada l´escala trobem un segon desplom, potser no tant marcat com el primer, que dóna gairebé com a finalitzada la via ferrada.

Seguim les marques grogues i vermelles fins a una desviació quan ja es veu el cim del Puigsagordi davant nostre. Girem a la dreta seguint les marques vermelles fins a trobar el darrer ressalt just sota la gran senyera característica d’aquest cim, el Puigsagordi 984 m.

VF Baumes CorcadesDes del cim del Puigsagordi seguim en direcció nord-oest per la pista. Quan la pista fa un gir a l´esquerra a tocar d´unes cases (400 m del Puigsagordi), agafem un corriol a la dreta.

Seguim el corriol durant 1.750 m. El camí transcorre entre el bosc acostant-se en algun tram als cingles, des d’on tindrem unes increïbles vistes sobre el Montseny i Centelles. Abans d´arribar als repetidors que hi ha al turó d’El Castellar (1.015m) surt un corriol a la nostra dreta que no sembla que baixi però que de seguida ho fa.

Ràpidament anem perdent alçada. Cal parar atenció en no relliscar. A mesura que anem perdent alçada, el camí deixa de ser tan evident. Cap als 730 m d’alçada arribem a un replà. Continuem baixant en direcció sud-est fins a trobar una pista que prenem a la dreta. De seguida arribem a una pista cimentada.

Agafem la pista cimentada i la seguim durant 600 m fins a trobar una desviació a la dreta amb un cartell indicador cap a la Via Ferrada. En pocs metres arribem al pàrquing de la VF. Agafem la primera pista a l’esquerra que ens durà un altre cop al pàrquing de la casa de Colònies de Mas Banyeres, punt per on hem passat a la pujada.

Només cal desfer ara les nostres passes fins a Centelles. El final de la ruta varia una mica l´itinerari per passar per la plaça Major.

barra_1200x6

One thought on “31. Centelles Via Ferrada de les Baumes Corcades (R3) 10,3 km

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s