212. PUJADA ALS CIMS DEL TAGA (100 Cims) I SANT AMAND DES DE RIBES DE FRESER PASSANT PER SALTOR I BRUGUERA 23,4 km

wikiloc
Ruta a Wikiloc
Icone mapa
Mapa ruta
barra_1200x6

DADES TÈCNIQUES

 • Sortida/arribada: estació de Ribes de Freser (ADIF)
 • Distància:  23,4 km
 • Durada: 7h (sense aturades)
 • Desnivell acumulat:   +/- 1.450 m
 • Interès: 
 • Època: tot l’any (compte a l’hivern si ha nevat)
 • Dificultat: desnivell i distància important. No s’assoleixen grans alçades però estem en un entorn d’alta muntanya.

LA TRAVESSA

Exigent ruta circular que des l’estació de Ribes de Freser ens portarà a fer els cims del Taga i de Sant Amand, el primer un cim inclòs a la llista dels 100 Cims de la FEEC. De baixada del St. Amand la travessa baixa fins al llogarret de Sant Julià de Saltor, des d’on ens acostarem fins a Bruguera i finalment de retorn a Ribes de Freser per un camí que passa elevat sobre el riu Freser.

La travessa és llarga i dura, amb dues ascensions a tenir en compte, especialment la primera al Taga, amb un desnivell acumulat de 1.100 m. L’ascens al Sant Amand (+220 m) no té tant desnivell però després d’assolir el Taga les forces ja justegen una mica.

Per pujar al Taga seguirem el PR C-190 des de la collada de Manter. Però no utilitzarem aquest sender per assolir la collada sinó que pujarem per un camí més agradable que la pista que utilitza el sender i que passa per la font de Santa Caterineta i pels 7 Fortins, un entorn que compta amb diferents búnquers escampats per la zona.

Un camí carener ens durà fins al cim del Taga 2.040 m, un cim inclòs a la llista del 100 Cims Essencials de la FEEC i excel·lent mirador del Ripollès, inclosos bona part dels cims dels Pirineus orientals.

La baixada des del Taga la farem fins a coll de Jou, des d’on iniciarem una segona pujada fins a la muntanya de Sant Amand, un cim lligat a la llegenda del Comte Arnau.

El descens fins a Sant Julià de Saltor és dreta però agradable, amb un petit tram de rocam (la Garganta). Cal no passar de llarg del Faig Gros! Des de Saltor ens dirigirem a Bruguera per un camí ombrívol que va entre fagedes i pinedes i que recorre la falda occidental de la muntanya de Sant Amand.

El tram de Bruguera a Ribes, tot i que no és el més interessant de la travessa, el camí encara pot oferir-nos bonics corriols i alguna font abans no fem cap a Ribes de Freser.

Ruta llarga amb trams de seguiment sobre sender abalisat. La pujada al Taga es fa per PR, mentre que la resta es fa seguint marques de pintura groga, ja sigui d’El Camí o d’Itinerànnia.

                    MAPA TOPOGRÀFIC DE LA RUTA                                                                             TRACK GPS A WIKILOC

barra_1200x6

ELS SENDERS

Ruta llarga amb trams de seguiment sobre sender abalisat. La pujada al Taga es fa per PR, mentre que la resta es fa seguint marques de pintura groga, ja sigui d’El Camí o d’Itinerànnia.

– Collada de Manter-cim del Taga: seguim en tot moment el PR C-190, sender de petit recorregut que travessa la Serra Cavallera fins a Camprodon.
– Taga-Coll de Jou-Sant Amand-Saltor: seguirem marques d’El Camí en el seu tram del Camí de Vidabona.
Saltor-Brugera-Ribes de Freser: seguirem les marques grogues de sender d’Itinerànnia. No sempre són evidents, així que cal estar atents, especialment des de Bruguera.

DIFICULTAT

Ruta força dura per la distància i el desnivell a superar (+1.500 m), pujada que a més a més està dividida en dos ascensions (Taga i St. Amand) fet que sempre fa augmentar una mica l’esforç.

barra_1200x6

BIBLIOGRAFIA

 • Vall de Ribes i Camprodon. Caminades i excursions. Carles Gel. Ed. Alpina (2005)
 • La Vall de Ribes a peu de poble a poble. Josep Nuet i Badia. Ed. Abadia de Montserrat (2009)
 • Llegendes i creences de Vall de Núria i vall de Ribes amb la baronia de Toses. Jordi Mascarella. Ed. Farell (2003)
 • La Vall de Ribes: una visió geogràfica. Jordi Sacasas. Ed. Abadia de Montserrat (2004)
 • La Vall de Ribes: ascensions, travesses, rutes de muntanya. Carles Gel. Ed. Piolet (2003)
 • Descobrir Catalunya núm. 85 (març 2005) Vall de Ribes

CARTOGRAFIA

 • Mapa Alpina Sèrie E25 Puigmal-Vall de Ribes-Ulldeter 1:25.000
 • Mapa Alpina Itinerànnia Ripollès 1:50.000
 • Mapa Comarcal de Catalunya ICC 31-Ripollès 1.50.000

WEBGRAFIA

TRENS

EL TEMPS

WEBS

barra_1200x6

2 thoughts on “212. PUJADA ALS CIMS DEL TAGA (100 Cims) I SANT AMAND DES DE RIBES DE FRESER PASSANT PER SALTOR I BRUGUERA 23,4 km

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s