227. Travessa entre Les Franqueses i La Garriga seguint el PR C-142 i El Camí, pel bosc de Malhivern i la Vil·la romana de Can Terrers

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
 4. DIFICULTAT
 5. LA RESSENYA
 6. ELS SENDERS
 7. ELS TRENS
 8. FOTOGRAFIES
 9. BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIOGRAFIA WEB
  2. CARTOGRAFIA
 10. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Sortida: Les Franqueses del Vallès (Rodalies)
 • Arribada: La Garriga (Rodalies)
 • Distància/durada: 13,6 km / 3h30 (sense aturades).
 • Desnivell:   +240 m / -160 m
 • Època:  Tot l’any (evitar l’estiu per la forta calor).
 • Dificultat: Ruta fàcil, plana i de distància moderada.
 • Track a Wikiloc

LA TRAVESSA

Interessant ruta que combina dues d’anteriors a fi de crear una de nova que uneix dues poblacions del Vallès Oriental, Les Franqueses del Vallès i La Garriga, lligades pel mateix ferrocarril, la línia de Barcelona a Vic i Puigcerdà.

– Ruta ST219: Ruta Verda de Les Franqueses del Vallès
– Ruta ST226: De Cardedeu a La Garriga per la plana vallesana

La caminada uneix el millor tram de la Ruta ST219 (la primera part, la que evita més asfalt) amb la part més interessant de la Ruta ST226, aquella que visita el bosc de Malhivern, la Vil·la romana de Can Terrers i les cases modernistes de La Garriga.

Es tracta d’una caminada senzilla, ideal per fer en una matinal i que combina la part paisatgística amb la patrimonial. La Garriga mereix dedicar-hi una estona a passejar pels seus carrers tot buscant les diferents cases modernistes escampades pel nucli urbà, tot i que bona part d’elles s’estenen a costat i costat del Passeig, carrer per on entra la nostra proposta. La Garriga celebra el seu mercat setmanal cada dissabte pels carrers que envolten l’església. És un bon dia per acabar la caminada i comprar de proximitat.

Si busqueu una experiència més natural tot recorrent camins rurals entre conreus, sense gairebé camins asfaltats ni cimentats, us recomanem de triar la Ruta ST226, la més interessant de les tres propostes.

Això sí, feu quina feu, us recomanem de fer-la durant la primavera, quan els camps de cultiu d’aquesta part poc coneguda del vallès verdegen i quan les temperatures encara no són excessives. Durant l’estiu la falta d’ombres on refugiar-nos dels raigs solars pot fer que la caminada es converteixi en una experiència poc plaent.

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa de la travessa
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc

DIFICULTAT

Ruta mitjana que discorre per pistes planeres amb escassos desnivells.

El recorregut està senyalitzat amb diferents tipus de marques i amb pals indicadors a pràcticament totes les cruïlles. Atesa la gran quantitat de cruïlles i alternatives d’itineraris, cal estar atents a l’aparell de gps.

LA RESSENYA

Els principals punts d’interès es troben a l’inici i final de la travessa, dins dels nuclis de Les Franqueses i de La Garriga, ambdós municipis del Vallès Oriental. El que concentra més obres d’interès és La Garriga, raó per la qual és millor acabar en aquesta població i tenir així més temps per gaudir del seu modernisme.

 • Ajuntament de Les Franqueses del Vallès: Edifici modernista de 1912 de l’arquitecte barceloní Albert Joan i Torner, protegida com a Bé Cultural d’Interès Nacional. Està format per tres cossos independents. El central correspon a l’ajuntament, amb estructura que recorda una basílica amb la seva torre campanar. A la plaça també hi ha un memorial en record de les víctimes de la Guerra Civil, de l’exili i de la repressió franquista.
 • Turó de les Mentides: Muntanya de 272 metres situada dins d’una propietat privada.
 • Corró d’Amunt: La ruta passa a tocar de Corró d’Amunt, un nucli de població del municipi de Les Franqueses del Vallès.
 • Bosc de Malhivern: Dens i ombrívol alzinar que ressegueix el torrent de Malhivern, afluent del Congost, i que fa de transició entre els extensos camps de conreu vallesans i el nucli urbà. Aquests boscos es conservaven per a explotar-ne la fusta per fer carbó o eines, mentre que els aglans s’aprofitaven per donar de menjar al bestiar.
 • Aqüeducte i forn de calç de Can Terrers: Situat pocs metres abans d’arribar a la vil·la romana i enmig del bosc d’on se n’extreia la fusta per fer-lo funcionar. La pedrera de calcària d’on s’extreu la calç també solia estar prop del forn per facilitar el seu trasllat. L’aqüeducte es va construir per regar els camps de cultiu situats al sud del camí.
 • Vil·la romana de Can Terrers (La Garriga): Restes d’un antic assentament rural romà del s. I aC amb termes situat als afores de La Garriga. Es tractava d’un edifici d’uns 200 metres quadrats i, pel seu bon estat de conservació, es considera un dels assentaments rurals d’època romana més rellevants del patrimoni cultural català. Des del 2001 està declarat com a Bé d’Interès Nacional. L’entorn està museïtzat i es poden aprendre aspectes de la seva història gràcies als plafons informatius situats al jaciment.
 • Molí i font de Can Terrers (La Garriga): Construït a finals del s. XVIII. Consta de l’edifici principal, ara una casa particular, l’antiga bassa (eixuta) i de la font.
 • Cases modernistes (La Garriga): Bona part del Vallès va esdevenir a finals del s. XIX el lloc d’estiueig preferit d’una burgesia que buscava fugir de la insalubritat de Barcelona alhora que competia amb l’opulència de les noves cases construïdes. L’Ametlla, Cardedeu, Granollers o El Figaró són alguns exemples de pobles on els nous rics sorgits de la Revolució Industrial es van fer construir noves segones residències. Però és a La Garriga on es poden observar la major concentració de torres d’aquest moviment que va seguir el model higienista anglès, tipus ciutats-jardí. Les cases es construïen envoltades de jardí i formades per un semisoterrani per al servei, planta baixa per als espais comuns, un pis on se situaven les habitacions i finalment les golfes.
 • Mercat setmanal de La Garriga (dissabte): Si podeu, us recomanem coincidir el dia de la ruta amb el concorregut mercat setmanal que es fa cada dissabte al centre del poble. Això sí, no hi arribeu tard!

ELS SENDERS

La ruta segueix bàsicament el senders PR C-142 a partir de les Les Franqueses fins a Corró d’Amunt (6,3 km), població des d’on seguirem El Camí en el seu tram que creua la plana vallesana fins a La Garriga. Així mateix trobarem durant uns metres el sender GR-97.

1. PR C-142: ruta verda de les Franqueses. ruta circular que surt de Les Franqueses i que vam seguir íntegrament a la Ruta ST219 Ruta Verda de Les Franqueses del Vallès.
2.El Camí: marca pròpia vermella formada per dues “C” juntes i oposades. Seguirem aquestes marques des de Ca l’Aran (Corró d’Amunt) fins a La Garriga (excepte bosc de Malhivern i vil·la romana).
3. GR-97 de la Tordera al Llobregat: sender de gran recorregut que uneix els rius Tordera i Llobregat. El seguirem durant un curt tram.

ELS TRENS

ESTACIÓ DE SORTIDA:

Les Franqueses del Vallès: La travessa s’inicia a les Franqueses (Vallès Oriental). L’estació es troba al nucli de la població. Disposa de bar i pels seus voltants també hi ha bars i botigues.

ESTACIÓ D’ARRIBADA

La Garriga: L’estació és a tocar del nucli urbà de la ciutat. Abans d’arribar-hi creuarem el centre de la vila on hi trobarem tota mena de serveis.

FOTOGRAFIES

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

EL TEMPS

ELS TRENS

WEBS

CARTOGRAFIA
 • Mapa Alpina Del Mogent a la Calma 1:20.000
 • Mapa Alpina 25 Montseny 1:25.000
 • Mapa Comarcal ICGC 1:50.000 Vallès Oriental -41

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Advertisement

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s