226. De Cardedeu a La Garriga seguint el GR-97, pel bosc de Malhivern i la Vil·la romana de Can Terrers

ÍNDEX DE CONTINGUTS

 1. DADES TÈCNIQUES
 2. LA TRAVESSA
 3. LA RESSENYA
 4. MAPES
  1. TOPOGRÀFIC
  2. TRACK A WIKILOC
 5. ELS SENDERS
 6. ELS TRENS
 7. FOTOGRAFIES
 8. BIBLIOGRAFIA
  1. BIBLIOGRAFIA WEB
  2. CARTOGRAFIA
 9. RUTES RELACIONADES

DADES TÈCNIQUES

 • Sortida: Estació de Cardedeu (Rodalies)
 • Arribada: Estació de La Garriga (Rodalies)
 • Distància/durada: 14,9 km / 4 h (sense aturades).
 • Desnivell:   +230 m / -160 m
 • Època:  Tot l’any (evitar l’estiu per la forta calor).
 • Dificultat: Ruta fàcil, plana i de distància moderada.
 • Track a wikiloc

LA TRAVESSA

Agradable i interessant travessa entre Cardedeu i La Garriga, dos municipis del Vallès Oriental amb estacions situades en diferents línies de tren, a la R2 Nord la primera, i a la R3 la segona.

La travessa és encantadora, ens ha deixat un bon regust de boca en acabar-la. Si en altres ocasions ens hem ‘queixat ‘ de trobar massa asfalt o pocs punts d’interès, aquesta proposta és tot el contrari. Trepitjant poca superfície dura, travessarem boscos humits, visitarem una vil·la romana i un gorg i visitarem diverses cases modernistes al nucli de La Garriga.

Us recomanem de fer-la durant la primavera, quan els camps verdegen i les temperatures són suaus. A ple estiu, el sol hi pica de valent. I és que si a la travessa hi manca res, són ombres on refugiar-nos dels raigs estivals.

La ruta es pot fer en qualsevol sentit, però pensem que acabar-la a La Garriga té més sentit, atès que aquesta ciutat ofereix un ampli ventall de punts d’interès turístic. Un cop acabada la travessa paga la pena voltar pels seus carrers amb calma a fi de gaudir del seu ric patrimoni.

LA RESSENYA

Els principals punts d’interès es troben a l’inici i final de la travessa, dins dels nuclis de Cardedeu i de La Garriga, ambdós municipi del Vallès Oriental. El que concentra més obres d’interès és La Garriga, raó per la qual és millor acabar en aquest poble per tenir més temps per gaudir del seu modernisme.

 • Santa Maria de Cardedeu: El primitiu temple romànic està documentat des de l’any 1022. L’església és de planta d’una sola nau amb vuit capelles laterals reconstruïdes després que fossin cremades durant la Guerra Civil. El campanar és de granit i té dos cossos i és de finals del s. XVI.
 • Capella de Sant Corneli (Cardedeu): Situada al centre del poble, és una de les capelles més conegudes. D’origen preromànic, va passar per diferents estadis per la seva llarga vida, com per exemple estar tancada per un delicte de sang. Actualment és un espai dedicat a exposicions d’art contemporani i altres de temàtica local. 
 • Torre Lligé (Ajuntament de Cardedeu): A quatre passes de Santa Maria. Torre d’estiueig construïda el 1890 segons projecte de l’arquitecte Adrià Casademunt.
 • Gorg de la Mina (Cardedeu): Petit salt i gorg de la riera de Vallforners, afluent del Mogent, al seu pas pel parc de la Penya.
 • Can Marí: Antiga masia aïllada prop de Corró d’Amunt esmentada per primer cop al s. XVI.
 • Corró d’Amunt: La ruta passa a tocar de Corró d’Amunt, un nucli de població del municipi de Les Franqueses del Vallès.
 • Bosc de Malhivern: Dens i ombrívol alzinar que ressegueix el torrent de Malhivern, afluent del Congost, i que fa de transició entre els extensos camps de conreu vallesans i el nucli urbà. Aquests boscos es conservaven per a explotar-ne la fusta per fer carbó o eines, mentre que els aglans s’aprofitaven per donar de menjar al bestiar.
 • Aqüeducte i forn de calç de Can Terrers: Situat pocs metres abans d’arribar a la vil·la romana i enmig del bosc d’on se n’extreia la fusta per fer-lo funcionar. La pedrera de calcària d’on s’extreu la calç també solia estar prop del forn per facilitar el seu trasllat. L’aqüeducte es va construir per regar els camps de cultiu situats al sud del camí.
 • Vil·la romana de Can Terrers (La Garriga): Restes d’un antic assentament rural romà del s. I aC amb termes situat als afores de La Garriga. Es tractava d’un edifici d’uns 200 metres quadrats i, pel seu bon estat de conservació, es considera un dels assentaments rurals d’època romana més rellevants del patrimoni cultural català. Des del 2001 està declarat com a Bé d’Interès Nacional. L’entorn està museïtzat i es poden aprendre aspectes de la seva història gràcies als plafons informatius situats al jaciment.
 • Molí i font de Can Terrers (La Garriga): Construït a finals del s. XVIII. Consta de l’edifici principal, ara una casa particular, l’antiga bassa (eixuta) i de la font.
 • Cases modernistes (La Garriga): Bona part del Vallès va esdevenir a finals del s. XIX el lloc d’estiueig preferit d’una burgesia que buscava fugir de la insalubritat de Barcelona alhora que competia amb l’opulència de les noves cases construïdes. L’Ametlla, Cardedeu, Granollers o El Figaró són alguns exemples de pobles on els nous rics sorgits de la Revolució Industrial es van fer construir noves segones residències. Però és a La Garriga on es poden observar la major concentració de torres d’aquest moviment que va seguir el model higienista anglès, tipus ciutats-jardí. Les cases es construïen envoltades de jardí i formades per un semisoterrani per al servei, planta baixa per als espais comuns, un pis on se situaven les habitacions i finalment les golfes.
 • Mercat setmanal de La Garriga (dissabte): Si podeu, us recomanem coincidir el dia de la ruta amb el concorregut mercat setmanal que es fa cada dissabte al centre del poble. Això sí, no hi arribeu tard!

MAPES

TOPOGRÀFIC
Mapa topogràfic de la ruta
TRACK A WIKILOC
Track a Wikiloc

ELS SENDERS

La ruta segueix en el seu tram central dos senders, El Camí, en el seu tram que creua la plana vallesana, i el GR-97:

1. El Camí: marca pròpia vermella formada per dues “C” juntes i oposades. Seguirem aquestes marques des de Ca l’Aran (Corró d’Amunt) fins a La Garriga (excepte bosc de Malhivern i vil·la romana).
2. GR-97 de la Tordera al Llobregat: sender de gran recorregut que uneix els rius Tordera i Llobregat. El seguirem durant part de l’etapa 2 (Sant Antoni de Vilamajor i Llerona).

ELS TRENS

ESTACIÓ DE SORTIDA:

Cardedeu: L’estació es troba al sud del nucli de la població. A la zona del voltant de l’església i de l’ermita de Sant Corneli hi trobarem establiments i terrasses on poder esmorzar o picar alguna cosa abans d’iniciar la ruta.

ESTACIÓ D’ARRIBADA

La Garriga: L’estació és a tocar del nucli urba de la ciutat. Abans d’arribar-hi creuarem el centre de la vila on hi trobarem tota mena de serveis.

FOTOGRAFIES

BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFIA WEB

EL TEMPS

ELS TRENS

WEBS

CARTOGRAFIA
 • Mapa Alpina Del Mogent a la Calma 1:20.000
 • Mapa Alpina 25 Montseny 1:25.000
 • Mapa Comarcal ICGC 1:50.000 Vallès Oriental -41

RUTES RELACIONADES

Publicada a:

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s