El pic Negre d’Envalira: un 100 Cims poc clar

Pic Negre d’Envalira (2.822 m)

La FEEC va establir en la seva llista de 100 Cims el Pic Negre d’Envalira com un dels 308 cims a assolir dins la seva famosa llista. Però, quin és exactament aquest cim?

Els pics d’Envalira són un conjunt de cims al nord del Pas de la Casa situats a la carena que hi ha entre el Coll dels Isards i la Portella d’Engaït (Portella de Joan Antoni segons els mapes andorrans). Els seus cims estan formats per pissarres que han patit un procés de mineralització ferruginosa, d’aquí el seu color vermell quasi negre que dóna nom al cim que ens interessa.

A les cartografies publicades només apareixen els noms del Pic d’Envalira i el Pic Negre d’Envalira, dos cims molt pròxims i només separats per un petit coll. No seria forassenyat afirmar que és un cim bicèfal. El primer cim està situat al nord-est i fa 2.815,6 m, mentre que el segon ho està al sud-oest del primer i fa 2.822,9 m. En altres fonts (Enciclopèdia Catalana, webs, mapa Andorra editorial Piolet) també es fa esment a altres cims de la carena, com el Pic Blanc d’Envalira (2.723 m), un cim situat als contraforts septentrionals dels dos cims principals i el Pic Sud d’Envalira (2.780 m), punta situada prop de la Portella d’Engaït (Portella de Joan Antoni).

Si llegiu ressenyes d’excursions en llibres o revistes escrites des de casa nostra notareu que situen el Pic d’Envalira com aquell situat més al sud-oest dels dos, mentre que les escrites des de territori francès ho fan al contrari. Vaja, que tot plegat és un bon embolic!

I és que segons quin mapa consultem no està clar quin cim és cadascuna d’aquestes dues puntes. Segons els mapes de l’ICGC (Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya), l’IGN (Instituto Geográfico Nacional) i els mapes de l’editorial Alpina i Sua, el Pic Negre d’Envalira (el 100 Cims) seria el de menor altura (pic cota 2.815,6 m), és a dir, aquell situat més al nord-est dels dos. Cal senyalitzar que el nou mapa d’Andorra de l’editorial Piolet anomena al conjunt dels dos cims Pic Negre d’Envalira, pic format per la Punt Nord i la Punta Sud.

Per contra, els mapes IDE del Govern d’Andorra i els mapes IGN francesos anomenen i situen el Pic Negre d’Envalira com aquell cim de cota més alta (pic cota 2.822,9 m), és a dir, aquell cim situat més al sud-oest dels dos. I això és important, atès que els dos cims són fronterers entre ambdós estats, com veurem més endavant.

La construcció del túnel d’Envalira (inaugurat el 2002) va suposar la proposta per part del govern andorrà d’una modificació de la frontera a fi de que el traçat d’aquest viaducte no ocupés territori francès. Un primer acord de 2000 deixava per més endavant l’establiment definitiu dels nous límits, també els d’altres zones com el clot de les Abelletes, els dos pics d’Envalira i el pic de la Palomera, on no estava clara la línia fronterera.

Deu haver pocs exemples on el cim d’una muntanya estigui descrit de forma oficial en un document legal. I això succeeix amb els pics d’Envalira. L‘1 de setembre de 2015 va entrar en vigor un Acord entre els estats andorrà i francès on s’establien de forma oficial els límits fronterers entre ambdós països. Així és com  els pics d’Envalira apareixen esmentats en el Butlletí Oficial del Principal d’Andorra (núm. 38 del 8 d’agost de 2012) fruit d’aquella necessitat inicial andorrana de modificació fronterera per les obres del túnel d’Envalira

L’acord resolia diferents conflictes, en especial el desacord en relació a qui era el propietari de les aigües de l’estany de les Abelletes, recurs que havia provocat un conflicte diplomàtic entre els dos estats. El batlle del municipi de Porta, amb un grup d’habitants del poble, va pujar a l’estany de les Abelletes per bloquejar la captació d’aigua que havien instal·lat els andorrans. La policia andorrana va intentar detenir els nord-catalans disparant a l’aire, el que va provocar la intervenció de la gendarmeria francesa.

Finalment l’Acord bilateral estableix que 26 ha de territori nord-català del municipi de Porta passin sota sobirania andorrana, mentre que les aigües de l’estany, font del riu Arieja, queden dividides entre els dos països. L’esmentat acord, en el seu article 1, en parlar dels límits fronterers des del Pas de la Casa, diu literalment:

“- passa a l’est de l’estació de captació i després voreja la pista d’esquí que queda en territori andorrà, prop dels punts de coordenades:
X=550 118,39 – Y=25 318,15
X=550 102,11 – Y=25 289,75
X=550 070,20 – Y=25 241,49

després segueix en línia recta, a l’oest del camí del Coll dels Isards que queda en territori francès entre els punts de coordenades:
X=550 053,64 – Y=25 171,90
X=550 043,84 – Y=24 940,96
X=550 116,40 – Y=24 693,80

a partir del qual remunta en direcció sud-sud-est per la carena que prové del Coll dels Isards fins al punt on reprèn la carena principal dels Pirineus;

–segueix aquesta línia d’aigües vessants vers l’oest fins a la cimera nord del pic d’Envalira i després continua al llarg de la carena, a l’inici vers el sud després vers el sud-oest fins al punt culminant (pic Negre d’Envalira). La frontera baixa llavors vers el sud-est, seguint la línia d’aigües vessants que s’inflexiona vers el sud i es transforma en una carena ben marcada que segueix fins a la portella Blanca d’Andorra, on es troba la fita 427 de la frontera franco-espanyola.”

 • segons el mateix acord les coordenades gps són Lamberd III (datum NTF Paris) Podeu consultat aquestes coordenades al visor topogràfic IDE Andorra.

Per tant, sembla que de forma ‘oficial’ el Pic Negre d’Envalira seria el cim de 2.822,9 m aquell situat més al sud-oest dels dos cims principals. Corroboraria aquesta localització el fet que la mateixa pàgina web de la FEEC dóna com a coordenades d’aquest 100 Cims les corresponents corersponents al cim més alt de 2.822,9 m (31T 394973 4708001, datum ETRS89).

Cal dir també cal dir que el cim que es pot veure des del Pas de la Casa i que presenta una rocallosa cara nord clarament de color negre, correspon a la cota 2.815,6 m (pic d’Envalira pels andorrans), no sent visible des d’aquesta localitat la punta situada més al nord i que és la de més altitud (2.822,9 m).

No sé hem aclarit res o no amb aquesta entrada, però si sou col·leccionistes de 100 Cims i aneu a fer-lo, millor que pugeu les dues puntes per assegurar-vos que realment heu pujat el Pic Negre d’Envalira.

Podeu veure una panoràmica 360º des del cim clicant aquí

2 thoughts on “El pic Negre d’Envalira: un 100 Cims poc clar

 1. La Riera de Vallcarquera (num 4 de les millors gorgues) està ubicada al Figaró, pertany al terme municipal Figaró -Montmany. NO a Aiguafreda.
  De fet s’accedeix des del municipi del Figaró, que disposa de parada de tren. Per tal de donar una informació carrecte s’hauria de canviar ja que no s’hi va des d’Aiguafreda.

 2. Hola Marc,

  Tens tota la raó. I no serà per les poques vegades que hem fet excursions sortint i acabant des del Figaró, una població a més a més, propera a la nostra de residència, també del Vallès Oriental.

  Disculpa l’error, que ja hem corregit.

  I agraïr-te el comentaria i la correcció.

  Bona ruta

Fes un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s